ОРБАН ЗАБИЈА „ПРСТ У ОКО“ ЦЕЛОМ ЗАПАДУ: Стиже у посету РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

ОРБАН ЗАБИЈА „ПРСТ У ОКО“ ЦЕЛОМ ЗАПАДУ: Стиже у посету РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

6 новембра 2021

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан стиже у званичну посету Бањалуци у суботу, 6. новембра, потврђено је РТРС у кабинету српског члана Председништва.У мађарској делегацији биће и министар иностраних послова Петер Сијарто.

То је својеврсна узвратна посета, с обзиром на то да су недавно српски члан Председништва Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић били у посети Будимпешти.

Република Српска је привржена Дејтону и поштује уставно уређење БиХ те инсистира на томе да се и други тако понашају, поручио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Српска, додао је, настоји да исправи лоше потезе других и укаже на нелегално развлашћивање Српске.

– БиХ дестабилизују они који за то оптужују Српску. Сарајево покушава отето сачувати. Неће се смирити док све не пренесу на БиХ, а ми желимо да вратимо све у уставне оквире и нећемо одустати од тога – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Шмит иза себе има само вољу неколико земаља

БиХ је, каже, упала у највећу кризу због потеза које су повлачили други, а не Српска.

– Желимо да се вратимо на уставни поредак. Институцијама на нивоу БиХ је све дозвољено како би уништили Српску која жели и тражи само да се поштују Дејтон и Устав – рекао је Додик, нагласивши да Српска уместо похвала за то, добија критике.

Осврнуо се и на седницу Савета безбедности УН.

– Свима треба сада да буде јасно да нема високог представника у БиХ. Република Српска ће наћи механизам да тужи Кристијана Шмита за лажно представљање – рекао је Додик.

Истакао да ће Српска то покушати урадити у његовој земљи.

Додик је нагласио да је Савет безбедности био на страни међународног права.

– Биће занимљиво гледати како ће се понашати Шмит. Ако није препознат по Резолуцији Савета безбедности УН, онда не може бити препознат ни овдје. Чуди ме да је човек тог политичког искуства себи на крају могао допустити овакву бламажу – додао је Додик.

Рекао је да се то десило захваљујући понашању две од пет сталних чланица Савета безбедности, те да свима треба да буде јасно да Кристијан Шмит нема ништа на шта би се позвао осим воље неколико земаља које нису институционално постављене да би могле да управљају БиХ.

Шмитов памфлет написала је ратна обавештајна служба Алије Изетбеговића

Поновио је да, ако Шмит није препознат у резолуцији Савета безбедности, онда не може бити ни у БиХ.

– Чуди ме да је човек тог политичког дигнитета, иза којег стоји успешна каријера, себи могао допустити овакву бламажу. Он не слуша оно што ја говорим, то је његов проблем. Можда би било боље за њега да је слушао – нагласио је Додик.

Додик је поручио Шмиту да прави себи излазну стратегију и миран живот, или ће у супротном бити само више оклеветан и извргнут одговорности за кршење међународног права.

– Високи представник нема мандат, а тиме ни ОХР и то је важна порука коју смо добили од Савета безбедности. Ми је читамо на тај начин. Чини ми се да су се управо велики договорили о начину како ће елиминисати високог представника и ОХР и да се то десило, те да то само острашћенима у Сарајеву то није јасно – тврди он.

Додик је рекао да се Шмит „срамним покушајем извештаја“ дефинитивно ставио на једну страну у БиХ, те да је тај „памфлет писала ратна обавештајна служба Алије Изетбеговића“.

Ми не ликујемо, нека се у Сарајеву не понашају као да су на сахрани

Подвукао је да Република Српска није победила, него је само задовољна што је показана истина.

– У Републици Српској нико не ликује, али видимо тамо у Сарајеву да се неки понашају као да је сахрана у питању. Нема потребе за тим. Треба да се вратимо нормалном уставном поретку, да разговарамо – истакао је Додик.

Он је нагласио да Бошњаци не желе да разговарају и да је њихова политика била да путем високог представника и инквизицијског и лажног Уставног суда БиХ отму права Републици Српској и да то бране безочно.

– Наше понашање ће бити само у складу са Уставом и преко Народне скупштине Републике Српске – истакао је српски члан Председништва БиХ.

Додик је поновио да нико из Републике Српске не позива на сукобе, наглашавајући да власт Српске не може прихватити високог представника којег нема и Уставни суд који пресуђује неуставно.

– Одлучно ћемо бранити интересе Републике и успут ћемо разговарати са свима који имају шта да кажу, али нико не треба да очекује да је могуће да ћемо одустати од онога што радимо – нагласио је Додик.

„Драго ми је што генерал Плацер часно обавља свој посао“

Он је рекао да нема те понуде из Сарајева и међународне заједнице која би могла да заустави овај процес, наглашавајући да је он капиталан за Републику Српску и други је или трећи по рангу одлука које је Српска икада донела.

Поздравио је усвајање резолуције Савета безбедности УН која предвиђа наставак Мисије „Алтеа“, истичући да то на најбољи начин демантује оне који данима говоре о неком ратном сукобу у БиХ.

Додик је нагласио да јучерашња изјава команданта ЕУФОР-а Александера Плацера најбоље говори о таквој процени, јер он јасно поручује да нема угрожавања безбједности, безбедносних изазова, као и да оно што Република Српска ради не дестабилизује БиХ.

– Драго ми је да се негдје појави неко ко часно обављајући свој посао, само тврди оно што је истина – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.Додик је нагласио да бошњачки националисти политику најбоље одржавају кроз оно што је јуче урадио амбасадор БиХ при УН Свен Алкалај, који је „изашао да говори о ставу БиХ читајући оно што су написали његови налогодавци, односно руководство АИД-а БиХ“.

– Циљ његовог наступа је био да говори оно што је било у такозваном извештају Кристијана Шмита. Зар некоме у БиХ изгледа да је то смислено? Или је апсурдно? Никада раније извештај високог представника није био извештај БиХ. То су две ствари. То говори само колико је то јадно и колико има за циљ покушај да се нама нанесе зло – истакао је Додик.

„Писанија из Сарајева остаје празна, лажна и непотврђена“

Додик је поручио да се у тој намери није успело, те да се у резолуцији нигде не помиње високи представник, нити његов извештај.

– Писанија из Сарајева остаје празна, лажна и непотврђена. Остаје покушај и доказ да је човек са тако богатом политичком каријером, као што је Шмит, спреман да прихвати лаж да би очувао илузије о свом постојању – нагласио је Додик.

Он је указао на то да би бошњачка јавност која напада Републику Српску у ствари требало да јој се придружи да очувају БиХ у уставном поретку и да елиминишу све оно што би довело до њене атрофије.

Додик је поновио да институције у БиХ игноришу Устав БиХ, те да је њима све дозвољено како би уништили Републику Српску, али да Република Српска у тој БиХ неће бити.

– Република Српска нема намеру да дестабилизује БиХ, нити да води некакав рат. Ми само нећемо одустати од тога да БиХ буде израз два ентитета и три конститутивна народа – закључио је Додик

Законом ћемо скинути блокаду са војне и друге имовине

Додик изјавио је и да је припремљен закон који се односи на одбацивање блокаде над војном и другом имовином који ће се наћи на наредној седници Народне скупштине Републике Српске.

– Већ смо припремили закон који се односи на одбацивање блокаде над војном имовином и другом имовином коју је наметнуо високи представник Педи Ешдаун. Ми смо тај закон раније донели, па га је поништио Валентин Инцко, али сада нема високог представника па ћемо га сада донети – истакао је Додик појаснивши да ће то бити један од закона које ће бити донсен, а остали закони ће бити припремани према процедурама, легитимишући оно што је Устав дао Српској и ништа више од тога.

Одбацићемо и неуставну одлуку Уставног суда БиХ о шумама

Подвукао је да ће Република Српска, без сумње, одбацити неуставне одлуке Уставног суда БиХ о одузимању власништва над шумама и пољопривредног земљишта.

– Не треба нико сумњати да ћемо одбацити те одлуке и оне се неће спроводити јер оне нису уставне већ политичке. Политичке одлуке ако хоће да буду спроводиве онда мора постојати сагласност свих политичких фактора на њих – рекао је Додик.

Додик каже да ће Република Српска овоме одговорити низом предвиђених мера о којима ће се детаљно разговарати у уторак, 9. новембра.

– Повлачење сагласности са раније датих сагласности је сасвим логична ствар. Суд је раније рекао да споразуми који два ентитета чине нису уставни амандмани и нису дио уставне материје и да је свака сагласност – сагласност воља, а те воље не морају увек бити трајне – нагласио је Додик.

Не пристајемо да се префикс „српски“ брише из Устава БиХ

Он је поновио да ће Српска повући сагласност на оно што је раније дала за војску, индиректне порезе и Високи судски и тужилачки савет, те истакао да верује да ће Република Српска од Нове године имати неколико закона који ће третирати ове важне области.

Нагласио је и да ће Република Српска учествовати у изборној реформи у БиХ, али и истакао да није више спремна да се брише префикс „српски“ из Устава БиХ.

Додик је рекао да је претходно био постигнут консензус о брисању националног префикса из Устава БиХ, али је све што се у међувремену десило разуверило Републику Српску да треба да се одрекне префикса „српски“.

– Оног тренутка када буду били спремни да Република Српска бира, да српски народ бира свога представника, ми ћемо то усагласити. Друго ништа не долази у обзир – истакао је Додик на конферецији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да ће Српска подржати договор муслимана и Хрвата.

– Оног тренутка када кажу да имају договор – ми смо спремни да уђемо у парламент и гласамо за тај договор – рекао је Додик.

KOMENTARI7 коментара

 1. Željko says:

  Znači rat u Bosni i Hercegovini uskoro !

  • Kulak says:

   Ova 2021.godina je važna po tome što se konačno formirao zajednički obrambeni blok Srba i Hrvata u BiH od muslimanske agresije i pokušaja bosanskih muslimana da u toj zemlji uspostave muslimansku dominaciju i hegemonizam.Plan bosanskih muslimana je jasan:lobirati u zapadnim zemljama da se BiH pretvori u unitarnu državu.U takvoj bi državi muslimani po principu jedan čovek,jedan glas preglasavali Srbe i Hrvate i dobili zemlju sa muslimanskom hegemonijom u centru Evropi.Muslimanska priča o tzv. građanskoj državi BiH može naivnima zvučati privlačno,ali je zapravo reč o velikoj podvali.Shvatili su to i Dodik i Orban.Ali je vrlo zanimljivo što su to shvatili i Milanović i Plenković.

 2. Karital says:

  Tko b i rekao da će Dodik pomiriti Milanovića i Orbana?

 3. Косовац says:

  Гледам ове климатолозе у Глазгов, говорници причају а Њему се склапају очи. Склапају, склапају. Матора дртина дрема, а долази један безобразник па му шапуће на уво. Буди га безобразник, а ова Дртина уместо да му опали шамар, он клима главом. То Вам је председик Америке. УСА.

 4. Nine says:

  Željko, između koga će izbiti rat u Bosni i Hercegovini? Između tvojih Hrvata i Srba neće sigurno, jer su i jedni i drugi Zakonom o sudu i tužilaštvu BiH, koje je nametnuo bivši Visoki predstavnik Valentin Incko, jednako nezadovoljni, jer su četvoricu sudija Srba i Hrvata uvek preglasavali dvojica sudija Bošnjaka i trojica stranaca. Pored toga tvoji Hrvati nikad nisu prihvatili Željka Komšića kao hrvatskog člana Predsedništva, jer ga oni nisu ni birali. Nikakvog spora nije bilo između Milorada Dodika i bivšeg člana Predsedništva Dragana Čovića, koga su birali Hrvati.

  • Ivana says:

   Hrvatijanci, hercegovci u BiH nisu hrvatijanci no pokatoličeni Srbi koji su prodali veru za večeru svojstveno jedino Srbima. Lepo neka odbace katoličanstvo i lažno hrvatsvo vrate se srpskim korenima i neće biti problema. Zar vama pokatoličenim Srbima nije jasno zašta u Hrvatskoj ne postoji hrvatijanc Gojko? Zato šta je on u Hrvtskoj odma Srbin šta i jeste. Vatikan je od vas napravio najveće glupane i koljače svoje braće.

 5. Čist je ko Suza says:

  Ma ne , ne zabija im prst u oko jer to onda boli, a njih baš i zabole, nego im zabija prst u zadnjicu i to je onda samo malo neugodan osećaj ali ih to ništa boleti neće, kao što ih i ne boli i ako ih ima oko 30% belosvetskih gejeva možda će im čak i prijati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u