ОРБАН МАКРОНУ И МЕРКЕЛОВОЈ ДИРЕКТНО У ЛИЦЕ РЕКАО: „ЕУ треба Србију, а не Србија ЕУ!“

ORBAN MAKRONU I MERKELOVOJ DIREKTNO U LICE REKAO: „EU treba Srbiju, a ne Srbija EU!“

15 maja 2020

Premijer Mađarske Viktor Orban boravi u poseti Srbiji i sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje najbolji u istoriji.

„Izuzetno sam srećan što Srbi i Mađari imaju izuzetno dobre odnose. Naši ekonomski odnosi nikad nisu bili razvijeniji“, rekao je Vučić.„Dobro došao, dragi prijatelju“

On je dodao da je zamolio Orbana za dodatnu podršku Mađarske na evropskom putu Srbije.

„Zamolio sam za još snažniju podršku Mađarske. Želim da građani Srbije znaju da kada mnogi razmišljaju šta da kažu, kada je u pitanju prava nacionalnih manjina, oni su uvek tu da kažu dobre reči za našu zemlju i mi smo im na tome zahvalni“, rekao je Vučić i dodao da će Srbija uz tu pomoć moći da obezbedi sigurnu budućnost na evropskom putu.

Prema njegovim rečima, Srbi i Mađari žive zajedno i nema čak ni „skrivenih problema“.

„Za nas je važno da iskažemo zahvalnost koju smo dobili za vreme pandemije, kada pomoć nije stizala sa mnogo strana“, ocenio je Vučić.

On je napomenuo da je Mađarska pomogla i da dođemo do medicinske pomoći.

„Ja sam premijera Orbana obavestio o svemu što se zbiva u regionu, situaciji na Kosovu i Metohiji, razgovorima koje očekujemo i zamolio za razumevanje Mađarske“, rekao je Vučić i dodao da, iako je Mađarska priznala nezavisnost Kosova, oni razumeju Srbiju.

„Niko Srbiju nije tako razumeo kao Mađarska“, rekao je on.

Vučić je kazao da ga ne interesuje da li će neko da ga kritikuje ili hvali, ali je postavio pitanje građanima Srbije da li smo dobili nešto loše od Mađarske i premijera Orbana.

„Kad je to Mađarska bila protiv nas u evropskim i svetskim forumima? Je l’ znate neku zemlju koja je bila glasnija da zaštiti prava Srba, čak i na Kosovu i Metohiji i regionu“, upitao je Vučić i dodao da ne zna šta još da očekuje, kad su Mađari, kako je kazao, učinili sve.

On je kazao da će, dok je on predsednik Srbije, njena reč će biti poštovana.

„Znam koliko je truda uložio da konačno ispravimo istorijske odnose Srba i Mađara, obojica, on više nego ja. Zato danas imamo ne samo mir, nego imamo najbliže odnose između naših naroda“, rekao je on.

Vučić je kazao da neće reći ništa loše protiv Orbana i dodao: „Pobedite me na izborima, nađite one koji će da se dodvoravaju svetskim časopisima“.

„Viktor je bio jedini koji je rekao na video-konferenciji da više je Srbija potrebna EU, nego što je EU potrebna Srbiji. To su slušali i Merkelova i Makron i svi drugi“, rekao je Vučić.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da je bitno da „bodrimo jedni druge“, jer, kako je napomenuo, i jedna i druga država su dobile prvu bitku sa koronavirusom.

„Sada počinje druga bitka, ponovno pokretanje ekonomije i tu temu ćemo danas nastaviti da razmatramo“, rekao je Orban.

Naveo je da će uticati na to da Evropska unija odobri otvaranje preostalih poglavlja za pregovore Srbije o članstvu u EU.

Orban je rekao da je Mađarska bila u stalnom kontaktu sa susednim zemljama, te da Mađarska može da zaključi da ima mnogo prijatelja.

„Mađarska je bez sumnje stvorila poseban pravni sistem koji je omogućio premijeru i Vladi i zahvaljujući tome je odmah delovano u epidemiji“, rekao je Orban.

On je ocenio da će svi morati da se izvine zbog napada, jer je Mađarska u demokratskim uslovima upravljala krizom zbog koronavirusa.

„Dokazaće se da je bilo neosnovano što su nas optuživali i zato ćemo vrlo rado primiti njihove čestitike za naš uspeh“, rekao je Orban.

Govoreći o pomoći Srbiji, Orban je rekao da Mađarska mora da prizna koliko je Srbija važna i da kaže otvoreno da je Srbija ugledna zemlja.

„Srbija je ponovo došla u poziciju da njena reč ima težinu i bez Srbije Balkan ne može da bude stabilan“, zaključio je on.

Prema njegovim rečima, Evropskoj uniji je Srbija sad važnija nego ranije, te Mađarska može da doprinese tome da i drugi uvide poziciju Srbije.

On je pojasnio da su se sva proširenja EU dobro pokazala, te to ne odvlači snagu zapadne Evrope i naveo primer Hrvatske i Slovenije.

„Cela ova regija može da se stabilizuje samo na bazi dobrosusedskih odnosa“, rekao je on i dodao da je potrebno da Srbija dobije istra prava kao Slovenija i Hrvatska.

Zaključio je da Srbija može da računa na glas Mađarske kada se bude glasalo o njenom članstvu u EU.

Sastanak je održan u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Orbana je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ dočekala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Predsednik Vučić objavio je na profilu na Instagaramu sliku susreta sa Orbanom uz opis: „Dobro došao, dragi prijatelju“.

KOMENTARI17 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Je li poneo kartu Velike Mađarske? Sa žaljenjem konstatujem da je "Orbane Srbine!" ponižavajuće i dokazuje koliko smo apolitični i udareni u mozak, a iznad svega nedostojni srbskog imena.

 2. Dr.Dr.Branislav Fatori says:

  Ako je istorija uciteljica zivota onda uz sve komplimente Viktoru Orbanu treba velika opreznost.Od Nemanjica do 1945 Madjari su bili uvek protiv Srbije.U ciklusima su cinili velike zlocine protiv naseg naroda.Naprimer kada je Janko Hunjadi prolazio kroz Srbijuu periodu 1442-48 cinio je sa svojom vojskom nevidjene zlocine.Despot Djuradj Brankovic nije ucestvovao u tim pohodima jer je bio turski vazal.Ubijanje Srba u Novom sadu 1942 i bacanje u Dunav.Toliko o madjarskom prijateljstvu.

 3. Kosovac says:

  Laže naslov da je Viktor Orban rekao „EU treba Srbiju, a ne Srbija EU“. To je Vučić stavio u usta Orbanova, a izreka predstavlja potpunu glupost i jednu poluistinu. Uostalom, i da je to istina, velika stvar, i vrapci na grani znaju „da EU treba Srbiju“. Ne samo da joj treba Srbija, već je to trebovanje odavno i ostvarila, i sada uživa plodove svog osvajačkog uspeha. ……….“…..a ne Srbija EU“ – to nije uopšte tačno. Srbija cvili, moli, histeriše, da je EU primi. Iako Srbija zna da je EU „primila“ Srbiju još 2.000 godine. ……….I Aleksandar Vučić je sve ovo hteo da Makronu i Merkelovoj skreše u brk. Ali nije smeo, jer ni Makron, a ni Merkelova nemaju brkove. Pa je onda zamolio davaoca naslova u ovom članku da napiše da je prika Viktor Orban njima to skresao u brk. ……………Nešto u zadnje vreme Aleksandar Vučić preterano forsira pristup Srbije u EU: „.....da će Srbija uz pomoć Mađarske moći da obezbedi sigurnu budućnost na evropskom putu“. Verovatno je dobio nalog da što više daje izjave ljubavi prema EU. Ali ovo danas sa Orbanom je promašaj, videli smo da Viktor Orban uopšte nema ugled kod sorošoida, tako da je on slaba garancija na Vučićevom Evropskom putu.

  • Milutin says:

   Srbija je preko Vinče kolevka Evrope. Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija (celokupna sa Grčkom), sve je to bila Vinča. Otud su ove veze istinske, bez obzira na istorijske (dnevno političke) sukobljenosti. Vinča kao političko opredeljenje je ono što može da osigura naš zajednički put napred. Sigurnost Balkana posebno kada opet postane raskrsnica svetova. Ne rat svetova preko Balkana nego mir svetova sa Balkana.

   • KrompirovaZlatica says:

    Mađari,hungari imaju veze sa Vinčanskom kulturom koliko moja pokojna baba ima veze sa 5G tehnologijom.

 4. Slobodanka says:

  Viktor Orban je dugogodišnji prvi čovek Madjarske države madjarskog naroda. Nekulturno je i veoma primitivno uz njegovo ime stavljati dodatak "Srbine". Čemu služe ovakvi neukusni naslovi? Verovatno se to slaže uz zaglupljivanje iz Parova i Farmi.

  • Kosovac says:

   @ Slobodanka, …..Tako je. Pogotovu što neki tu reč „Srbin“ smatraju za ružnu reč. I tako bi nekoga uvredili. Ne verujem da se Orban uvredio, ali nikad se ne zna. Ovim naslovom rizikujemo da nam Orban kaže „Nisam ja sa vama čuvao ovce, pa da me tako zovete“.

   • Slobodanka says:

    Moj rodni grad otprilike je 50% srpski i 50% madjarski. Imam mnogo dobrih poznanstava čak i prijatelja medju njima, ali nikad ni slučajno nije mi palo na pamet da od njih pravim Srbe jer to bi bila uvreda. Najviše smeta zbog toga što je on predsednik države, zna se prema kome on ima najveće obaveze, na prvom mestu on mora biti Madjar. A ovako ispada kao da ga mi vrbujemo za svoje potrebe, kao da nešto krademo. Bolje bi bilo da kažemo ovom našem vladaru: Hajde smlato budi Madjar kao što je Orban, tojest budi predsednik kao što je on.

 5. padre says:

  Mi ne ogovaramo za idiotizme novinara,oni iznose svoje mišljenje, koje ne mora predstavlja naše mišljenje!A što se Srbina tiće, neki misle, da su samo zvezdaši pravi Srbini, drugi, da su samo četnici pravi Srbi,treći da su samo .... (ubaciti po svom izboru) pravi Srbini, i tako to!

 6. Zorana says:

  Orban zeli Srbiju u americkom projektu za staro srpsko Medjumorje ( od Baltickog na severu do Sinjeg i Bijelog na jugu). Ali OK. I to je bolje nego vucicev projekat mini yugoslavije gde je polovina velika albanija.

  • Kosovac says:

   @ Zorana, …..Nije to Vučićev projekt, to je projekt njegovog sorošoidnog nalogodavca.

 7. šiško says:

  Znači, del boj sprema novu mućku. Ispucao je arape, ispucao kineze, sad je na redu orban. Samo posmatrajte. U sledećih par nedelja ima da plane još neko naše preduzeće ili nekretnina, biće navodno prodato madjarskoj. A pare? Pa pare zna se gde završavaju. U del bojovom džepu.

 8. Lazar says:

  Posećujem više patriotski portala i odgovorno tvrdim da su Intermagazinovi komentatori ubedljivo politički najnepismeniji. Bruka...

  • Kosovac says:

   @ Lazar, …..Ovo što ti odgovorno tvrdiš, nije ništa vredno sekiracije. Kada bi se mi Intermagazinovi komentatori ljutili što nam neki nepismeni trol govori da smo „bruka“, to ne bi za nas valjalo. Pre bi se moglo reći da je to što si ovako uopšteno i providno rekao, kompliment za nas koji razumemo tvoju ljubomoru. ……….Kanda si proučavao komentare „Blic“, „B92“, „Srbin.info“, „Novosti“, „Politika“, „Mondo“, „N1“, „alo“, „Kurir“, „Informer“. I došao do zaključaka koje si ovde nama izneo. Nemoj mnogo da se ljutiš, ali to ne ide u prilog tvojoj inteligenciji. Čak i ako zaista radiš kao trol za neko ministarstvo ili neku kombi stranku, i to ti ne ide u prilog, zato što opet svoju inteligenciju prodaješ bedno za neki sendvič.

 9. Mirko says:

  E ljudi, Orban nama želi dobro, rekao je već da nema nikakvih pretenzija na tuđe tlo jer i Mađarska ima mali natalitet, zapravo rado prima i Srbe, sve osim emigranata. Orban je car, pravi čovek, rečit i istinit koga bi svako normalan želeo za svog predsednika.

  • Kosovac says:

   @ Mirko, …..Zar nisi primetio da ogromna većina nas o Viktoru Orbanu piše afirmativno, ali najviše za to što se hrabro suprostavlja sorošoidima. U redu je i da ga hvališ i za druga njegova dela, ali pazi se da ne preteraš. Da ne postaneš meta one leskovačke poslovice „U tuđega tatka, po golema patka“.

 10. Rista says:

  Srbi imaju sreće što im je vučko precednik. Da sam se ja kandidovo, pobedio bih sigurno a onda...Ko god bi napisao samo jednu lošu reč o meni, uhapsio bih ga a onda mu čupao nokte uživo. One koji mene ne bi uopšte ni spominjali, njih bi cenzuriso. A ako ne bi dnevno bio ni jedan dobar komentar o meni, ja bih sve komentare zabranio i sam sebi pisao pohvalne komentare. Vlast te zanese. Zato ja i neću da budem precednik Srbijem jer bih pobio pola Srba. A vidi Vučka. Ko neka sveta paraskeva. Nikoga ni u zatvor da strpa pa da se malo iživljava. Ebeš takvog precednika..,Međutim, kada bolje razmislim, mislim da ima istine u svemu tome. Vučko je uapsio celu Srbiju i taman počeo da šalje odabrane u zatvore na šupanje noktiju kad ono, prošla pandema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *