Орбанов неочекивани пораз

Орбанов неочекивани пораз

26 фебруара 2018

Владајући Фидес мађарског премијера Виктора Орбана доживео је неочекивани пораз на недељним локалним изборима, када је независни кандидат за градоначелника на југу Мађарске победио кандидата владајуће странке и то шест недеља уочи парламентарних избора.

Орбанова десна националистичка странка очекује да ће победити и трећи пут на мађарским парламентарним изборима. Сам лидер странке и премијер Виктор Орбан кампању заснива на страху од избеглица и оштрим антимигрантским ставовима, као и обећањима о повећању плата и пензија. Али, изненађења ипак има.

На југоистоку земље, у снажном упоришту Фидеса – граду Ходмезовашархељу, Петер Марки Зај, нова особа у политици, победио је кандидата владајуће странке Золтана Хегедуша.

„Устали смо и показали да се можемо отарасити великих дечака који злостављају цео разред“, рекао је Марки Зај.

Нова ера је почела и Фидес може завршити у канти за отпатке, рекао је изабрани градоначелник.

Ово је, сматрају аналитичари, прилично неугодно за Орбана, јер је у том граду за Хегедуша лично лобирао шеф његовог кабинета Јанош Лазар.

Фидес је и даље јак фаворит на изборима 8. априла, али ова победа могла би да утиче и на саму опозицију да збије редове, крене у акцију и размисли о својој стратегији за наступ на изборима.

Марки Зај је у трку за градоначелника ушао као независни кандидат, али су га подржали Социјалисти, радикални националисти Јобика, као и једна мања либерална странка.

Излазност на локалне изборе била је 62,4 посто, што је више од очекиваног. Рецимо, пре 4 године излазност на парламентарне изборе износила је 58,8 посто.

Орбан који се приказује одлучним лидером, до сада се више пута сукобио са телима Европске уније око реформи које утичу на правосуђе и медије, као и непризнавањем имигрантских квота.

Често истиче да је Мађарска последња брана исламизацији Европе, као и да је заштитник хришћанства.

Према последњим истраживањима, његова странка има подршку од око 50 посто бирача, иако је последњих недеља прилично уздрмана корупцијским скандалом у који је уплетен Орбанов зет.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Velika Metla says:

    Шта вам је народе какви црни избори и бакрачи??? Сви избори се монтирају компјутерски,онако како ционистима одговара! Да су избори у интересу народа давно би их забранили! Сви избори у државама окупираним од циониста су чисте фарсе! Не учествујте на изборима,јер вас лажу,и дајете легитимитет онима које народ не жели!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u