Орбанов неочекивани пораз

Orbanov neočekivani poraz

26 februara 2018

Vladajući Fides mađarskog premijera Viktora Orbana doživeo je neočekivani poraz na nedeljnim lokalnim izborima, kada je nezavisni kandidat za gradonačelnika na jugu Mađarske pobedio kandidata vladajuće stranke i to šest nedelja uoči parlamentarnih izbora.

Orbanova desna nacionalistička stranka očekuje da će pobediti i treći put na mađarskim parlamentarnim izborima. Sam lider stranke i premijer Viktor Orban kampanju zasniva na strahu od izbeglica i oštrim antimigrantskim stavovima, kao i obećanjima o povećanju plata i penzija. Ali, iznenađenja ipak ima.

Na jugoistoku zemlje, u snažnom uporištu Fidesa – gradu Hodmezovašarhelju, Peter Marki Zaj, nova osoba u politici, pobedio je kandidata vladajuće stranke Zoltana Hegeduša.

„Ustali smo i pokazali da se možemo otarasiti velikih dečaka koji zlostavljaju ceo razred“, rekao je Marki Zaj.

Nova era je počela i Fides može završiti u kanti za otpatke, rekao je izabrani gradonačelnik.

Ovo je, smatraju analitičari, prilično neugodno za Orbana, jer je u tom gradu za Hegeduša lično lobirao šef njegovog kabineta Janoš Lazar.

Fides je i dalje jak favorit na izborima 8. aprila, ali ova pobeda mogla bi da utiče i na samu opoziciju da zbije redove, krene u akciju i razmisli o svojoj strategiji za nastup na izborima.

Marki Zaj je u trku za gradonačelnika ušao kao nezavisni kandidat, ali su ga podržali Socijalisti, radikalni nacionalisti Jobika, kao i jedna manja liberalna stranka.

Izlaznost na lokalne izbore bila je 62,4 posto, što je više od očekivanog. Recimo, pre 4 godine izlaznost na parlamentarne izbore iznosila je 58,8 posto.

Orban koji se prikazuje odlučnim liderom, do sada se više puta sukobio sa telima Evropske unije oko reformi koje utiču na pravosuđe i medije, kao i nepriznavanjem imigrantskih kvota.

Često ističe da je Mađarska poslednja brana islamizaciji Evrope, kao i da je zaštitnik hrišćanstva.

Prema poslednjim istraživanjima, njegova stranka ima podršku od oko 50 posto birača, iako je poslednjih nedelja prilično uzdrmana korupcijskim skandalom u koji je upleten Orbanov zet.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Šta vam je narode kakvi crni izbori i bakrači??? Svi izbori se montiraju kompjuterski,onako kako cionistima odgovara! Da su izbori u interesu naroda davno bi ih zabranili! Svi izbori u državama okupiranim od cionista su čiste farse! Ne učestvujte na izborima,jer vas lažu,i dajete legitimitet onima koje narod ne želi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *