ОРБАНУ СЕ СПРЕМА 5. ОКТОБАР

ORBANU SE SPREMA 5. OKTOBAR

24 decembra 2020

Šest najvećih opozicionih partija u Mađarskoj nedavno su odlučile da zajedno izađu na parlamentarne izbore 2022. godine i stanu na crtu sadašnjem mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i vladajućoj stranci Fides. Ovakav razvoj događaja u Mađarskoj podseća na ujedinjenje opozicije u Srbiji 2000. godine kada je s vlasti srušen Slobodan Milošević.Ujedinjenje opozicije sada je na delu u Mađarskoj. Kako je saopšteno, predizbornu koaliciju u Mađarskoj formirale su levo-liberalna demokratska koalicija (DK), Socijaldemokratska mađarska socijalistička partija (MSZP), liberalna stranka Momentum, desničarska stranka Jobik, ekološka partija Politika može biti drugačija (LMP) i levičarska stranka Dijalog.

Cilj ovog saveza je, kako je navedeno, postizanje „nezavisne i ponosne Mađarske u kojoj može normalno da se živi“.

Opoziciona koalicija Orbanovu vladu opisuje kao autoritativnu i korumpiranu, a oni sami nameravaju da ispune obećanje o demokratskoj revoluciji od pre 30 godina – obećanje o slobodi i prosperitetu, prenela je agencija DPA.

Orbanova decenija

Orban je uticaj svoje stranke Fides proširio na sve sfere mađarskog društva, nakon tri moćne pobede na parlamentarnim izborima od 2010. godine, iskoristivši na njima podeljenost opozicije.

Fides okuplja širok politički spektar birača od centra sve do krajnjih desničara, a Orban je ekonomskom politikom uspeo da privuče i deo nekadašnjih pristalica levih partija.

Opozicija u Mađarskoj dugo nije imala način da se suprotstavi takvoj nadmoći.

Opozicija ima plan

Međutim, opozicija je na lokalnim izborima prošle jeseni na mnogim mestima izašla sa zajedničkim kandidatima, što se pokazalo uspešnim u rušenju Fidesa u ključnim okruzima, poput mađarske prestonice.

Novi gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj kazao je letos kako je njegova pobeda, na kojoj su radile sve opozicione stranke, nacrt za dalju borbu protiv Orbana na državnom nivou.

Dogovor opozicionih stranaka dolazi veoma rano, godinu i po dana pred izbore, a spektar partija u opozicionom savezu proteže se od levo-progresivnih preko liberalno-zelenih do nacionalno-konzervativnih.

Usvojena je i programska platforma sa ciljevima buduće vlade – dokument nazvan „Garancije smene epoha“.

Ciljevi su ponovno uspostavljanje nezavisnog pravosuđa i slobode štampe, transparentno vođenje Vladinih poslova sa obavezom obrazlaganja trošenja novca poreskih obveznika. Planirano je donošenje novog Ustava i izbornog zakona, uvođenje direktnog izbora predsednika države, otvaranje dosijea bivših pripadnika i doušnika tajne službe.

Partije su se obavezale da neće kandidovati članove koji imaju bilo kakvu problematičnu prošlost – veze sa korupcijom ili Fidesom. Lideri šest stranaka takođe su se obavezali da će zaustaviti polarizaciju mađarskog društva.

Nezgodan trenutak za Orbana i Fides

Orbanova vlada već duže vreme trpi kritike međunarodne zajednice i opozicije zbog, kako navode, nedemokratskog ponašanja, neravnopravne političke borbe i ograničavanja medijskih sloboda. Sve te optužbe mađarski zvaničnici su odbacili, prenosi Politiko.Međutim, sada je vladajuća stranka pogođena novom aferom koja je protresla celu Evropu.

Jožef Sajer, jedan od osnivača Fidesa i poslanik u Evropskom parlamentu, Orbanov dugogodišnji prijatelj koji se nije libio da u javnost izlazi sa ekstremno homofobnim stavovima, uhvaćen je u Briselu na gej orgijama, ilegalno organizovanim usred zabrane okupljanja za vreme pandemije virusa korona.

Ima li ujedinjena opozicija šansu

Mađarska vlada je nedavno usvojila promene izbornog zakona koje malim strankama dodatno otežavaju izlazak na izbore, te je ujedinjenje opozicionih stranaka, čini se, jedini logičan korak.

Poslanica Evropskog parlamenta i članica stranke Momentum uverena je da do promene vlasti u Mađarskoj može doći jedino ako opozicione stranke rade zajedno.

„To je neophodno jer je Orban stvorio najteži oblik sistema u kojem je sve podređeno jednoj partiji“, navela je ona.

Prema anketama, opozicione stranke imaju šansu da na izborima poraze Orbana. Da se izbori održavaju sada, ujedinjena opozicija dobila bi 41 odsto glasova, a Fides 39 odsto, pokazalo je prošlonedeljno istraživanje Instituta Median.

Međutim, do izbora na proleće 2022. godine ima još skoro godinu i po dana. To ostavlja dovoljno vremena i Orbanu, kao i opoziciji, za pripremu.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. petrovgrad says:

    Da ne prođu kao naša opozicija, pa da niko ne pređe cenzus.

  2. milorad 4 says:

    nije orban glupi milošević naučio je on znanje u briselu itekako, dugo se družio sa hijenama odatle.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *