ОРГАНИЗАЦИЈА “GLOBAL FIREPOWER“: Србија је најјача војна сила у региону

ORGANIZACIJA “GLOBAL FIREPOWER“: Srbija je najjača vojna sila u regionu

10 februara 2021

Organizacija „Global Firepower“ objavila je listu za 2021. država ranigranih po vojnoj snazi, prema kojoj je Srbija najjača vojna sila među zemljama bivše Jugoslavije i na globalnom planu se nalazi na 61. poziciji s indeksom od 1,0063.

Bosna i Hercegovina našla se na 121. mestu od 139 zemalja uz indeks vojne moći od 4,0474, prenosi portal klix.ba.Što je indeks veći, zemlja je lošije rangirana.

Lošije od BiH rangirane su uglavnom afričke države, ali i neke zemlje regiona. Tako je Crna Gora na 123. mestu, a Severna Makedonija je 133. na svetu.

Bolje od BiH, piše portal, plasirane su Albanija na 113. poziciji, Slovenija na 88. i Hrvatska na 63. mestu.

Kako se moglo i očekivati, najjača svetska vojna sila su Sjedinjene Američke Države s indeksom od 0,0718, a Rusija je na drugom mestu.

Na trećem mestu je Kina, na četvrtom Indija, a Japan je na petoj poziciji.

Najjača evropska vojna sila je Francuska (7. pozicija), a slede je Velika Britanija (8. mesto), Turska koja je 11. na listi, Italija na 12. i Nemačka na 15. mestu.

Lista je kreirana na osnovu više od 50 faktora za određivanje indeksa vojne moći (PwrIndx).

Ti faktori uključuju konkretne vojne snage, poput broja vojnika, aviona, tenkova, potom finansijsku moć države i izdvajanja u odbrambene svrhe, zatim logističke kapacitete, geografski položaj itd.

KOMENTARI2 komentara

  1. Analitik says:

    ovi nam nesto spremaju. gotovo sve zemlje u okruzenju su u NATO i neko zeli da nas predstavi kao silu, sto nije dobro.

  2. zaliv.net says:

    Ta lista koju pravi taj "globalfirepower" je naklonjena NATO drzavama i dalje ne predstavlja Srbiju (i mnoge druge drzave) kako treba....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *