ОРИЋ ОТКРИО ЗАСТРАШУЈУЋЕ СТВАРИ: Путујем и скупљам војску за рат! Почеће и пре него што мислите

ORIĆ OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE STVARI: Putujem i skupljam vojsku za rat! Počeće i pre nego što mislite

12 jula 2018

Optuženi za ratni zločin Naser Orić drži javna predavanja po Federaciji BiH u kojima prijeti novim ratnim sukobima.

Ratni komandant tzv. Armije BiH u Srebrenici, protiv koga je pred Sudom BiH obnovljen proces zbog optužbi da je odgovoran za stravične ratne zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima, navedene pretnje izrekao je proteklog vikenda u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.Učestvujući kao specijalni gost na promociji knjige “Život prije i poslije Srebrenice”, autorke Esnefe Smajlović Muhić, Orić je skoro punih pola sata držao klasični politički govor.

Ponajviše je govorio o izdaji Srebrenice od strane bošnjačkih poličara, zatim o “genocidu” koji je nad Bošnjacima u Podrinju navodno počeo čak i pre izbijanja ratnih sukoba, o “četnicima” i “četnikušama” koji, kako je rekao, relativizuju zločine, pa sve do otvorenih pretnji novim ratom, koji će, prema njegovim tvrdnjama, početi pre nego što mnogi veruju

– Meni kada su pričali mislio sam da rata više nikad neće biti, ali sledeći rat će se desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali. To vam ja kažem. Što kaže Matija Bećković, njihov, srpski akademik, ćeraćemo se još. Svega će biti osim toga da se nećemo ćerati – poručio je Orić sa govornice Zeničanima okupljenim u prostorijama Islamskog pedagoškog fakuleta.

Njegovo izlaganje pozdravljeno je gromoglasnim aplauzom.

Predstavnici udruženja srpskih žrtava iz proteklog rata ogorčeni su time što je optuženom za najteže ratne zločine uopšte data prilika da nesmetano putuje zemljom i drži političke i ratnohuškačke govore.

– Kada je Tužilaštvo BiH prije nekoliko godina podiglo optužnicu protiv Nasera Orića, a Sud BiH mu omogućio da se brani sa slobode, svima je bilo jasno da će on to iskoristiti za pritiske i zastrašivanje svedoka – kaže predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

On dodaje da se odmah nakon odluke Suda BiH o nezatvaranju Orića znalo da će sudski proces ličiti na farsu, što je, kako kaže, i potvrđeno ranijom oslobađajućom presudom bošnjačkom ratnom komandantu.

– Iako je ta skandalozna presuda poništena i celi postupak vraćen na početak, ništa se suštinski nije promenilo. Iako je optužen za stravične zločine zbog kojih bi u svakoj normalnoj državi bio strpan iza rešetaka do okončanja novog suđenja, Orić i dalje slobodno šeta po FBiH, a sada, kako vidimo, drži i ratnohuškačke govore – kaže Mitrović.

Podsećamo, Apelaciono veće Suda BiH pre nešto više od mesec dana donelo je odluku kojom se ukida oslobađajuća presuda Naseru Oriću i njegovom saborcu iz tzv. Armije BiH Sabahudinu Muhiću, koji su optuženi za svirepa ubistva zarobljenih Srba u srebreničkim selima Zalazje, Kunjerac i Lolići. Uvažavajući žalbu tužioca Miroslava Janjića, Apelaciono veće naložilo je poništavanje oslobađajuće presude i ponavljanje postupka. Optužnica protiv Orića i Muhića podignuta je u avgustu 2015. godine.

Huškač Dudaković

Pre Nasera Orića, huškačke poruke i pretnje novim sukobima javno je iznosio još jedan bošnjački ratni komandant, Atif Dudaković, koji je takođe optužen za ratne zločine počinjene nad Srbima.

Dudaković je, podsećamo, početkom prošle godine u Luksemburgu bošnjačkoj dijaspori poručio da počnu nabavaljati vojničke uniforme i opremu, a sredinom iste godine je sa tribine u Konjicu poručio da rat još nije završen.

Odlukom Suda BiH Dudakoviću je takođe dozvoljeno da se brani sa slobode.

(alo)

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  Samo ti sakupljaj i prikupljaj,jer ovoga puta će biti ili vi ili mi! Nema nam balijo poturička drugoga izlaza! Vi ste poturice "rak rana" Balkana! Samo nemoj posle da bude kuku-lele šta nam uradiše!

  • Taipova Češma says:

   Ne bojim se od vražjega kota neka ga je ka na gori lista Već se bojim od zla domaćega BIJESNA se BRAĆA izturčila.

  • Zaharije qSerak says:

   I ti i Oric ste jednostavno samo budale.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Pa znamo i mi da će brzo, ne brini se poturice kukavička, samo ako misliš da će NATO da te brani...da ne prođete ko ISIL.

 3. solac says:

  Ha,ha, malo im, hoce jos...

 4. Zaharije qSerak says:

  Farse su napravili Srbija i R.S. Nikome u vlasti neodgovara da gos.Oric bude osudjen za eventualne ratne zločine.Ovako je bolje,jer se moze manipulisati narodom.Hag je oslobodio Orica ne zato sto nije kriv,nego zato sto nije bilo dokaza.Rekla,kazala nisu dokazi.Dokazi su recimo bili da se dovede Musliman kao svjedok koji je tvrdio da je bolničarka /Srpkinja/u Srebrenici pomagala ranjenicima i ubijena zato sto je Srpkinja.Koga briga u Srbiji za nekoga ko pomaze “balijama” Ovako je bolje,moze se manipulisati narodom,a ona je ionako kriva.Nije izgleda trebala da ostane i u svojoj Srebrenici.

 5. Zoran says:

  Fond riječi mu je na (ne)zavidnom nivou. Pa on raspolaže sa svih 86 riječi. Eto mu je samo problem da ne zaboravi koju. Divan je....obrazovan i školovan, vidi se...

 6. bgdsremč. says:

  Evo vam te vase bosne .Ovaj sarajevski jalijas a ovde kod nas kazu kokosar je glavni njihov heroj sa visokim vojnim cinom a nema ni dana neke ozbiljne skole.Pa jednom vas je vodio u propast i sada ponovo hoce i ako ponovo pristanete vi definitivnk niste normalna nacija!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *