Ortoped osuđen na dve godine zbog primanja mita

Ortoped osuđen na dve godine zbog primanja mita

27 avgusta 2013

DoktoriOrtoped KBC u Beogradu Igor Teodosijević pravosnažno je osuđen na dve godine zatvora zbog zahtevanja i primanja mita od 400 evra za operaciju pacijentkinje.

Apelacioni sud je odbio Teodosijevićevu žalbu i potvrdio prvostepenu presudu Viššeg suda u Beogradu od 27. marta ove godine kojom je lekar osuđen na zatvorsku kaznu kao i meru bezbednosti oduzimanja predmeta – četiri novčanice od po 100 evra.

Teodosijević je osuđen jer je od 31. marta do 2. aprila 2012. godine kao lekar specijalista ortoped –traumatolog u Klinici za ortopediju i traumatologiju KCS, neposredno zahtevao i primio korist za sebe da u okviru svog službenog ovlašćenja izvrši službenu radnju koju bi morao izvršiti, navodi se u sudskoj odluci.

On je od sina svoje pacijentkinje, koja je 31. marta 2012. godine dovežena u Urgentni centar KCS, kao hitan slučaj, zahtevao 400 evra kako bi joj operisao slomljeni desni kuk.

Sin pacijentkinje je oznacenu sumu novca 2. aprila 2012. godine doneo u ambulantu. Teodosijeviću je novac predao u ruke, koji mu je nešto kasnije policija pronašla u desnom džepu pantalona.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se između ostalog navodi da je prvostepeni sud pravilno ocenio sve olakšavajuće okolnosti za Teodosijevića koje nemaju karakter naročito olakšavajućih okolnosti da bi mu se mogla izreći kazna ispod zakonskog minimuma, a što je predložio njegov branilac u žalbi.

“To posebno ako se ima u vidu i otežavajuca okolnost koja stoji na strani okrivljenog, a to je činjenica da je okrivljeni po zanimanju lekar, da je imao naročitu društvenu odgovornost pri vršenju svoje profesije, a da ju je kao i sva profesionalna i eticka načela lekarskog poziva svojim postupkom grubo povredio”, zaključio je Apelacioni sud.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *