Oružane snage Rusije i Belorusije počinju zajedničke strateške vežbe „Zapad-2013“

Oružane snage Rusije i Belorusije počinju zajedničke strateške vežbe „Zapad-2013“

20 septembra 2013

RussiaDefenseSystemDanas počinju zajedničke strateške vežbe oružanih snaga Rusije i Belorusije „Zapad-2013“ na teritoriji ove dve zemlje, saopštila je za ITAR-TASS pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

„Tokom manevara koji će biti održani na dva beloruska i tri ruska vojna poligona, uključujući Kalinjingradsku oblast, kao i akvatoriju Baltičkog mora, vojnici će uvežbavati pripremu i upotrebu regionalne vojne grupacije u cilju vojne bezbednosti Zajednice nezavisnih država“, objavilo je Ministarstvo odbrane RF.

Osim toga, biće proverene odredbe novih pravilnika, koje su pripremile oružane snage Rusije i Belorusije radi regulisanja zajedničke upotrebe vojske, istakli su predstavnici Ministarstva.

Podsetimo, „Zapad-2013″ je već izazvao zabrinutost među susedima Rusije i Belorusije, pre svega bivših članova SSSR-a i Varšavskog pakta koji su danas članovi EU i NATO-a. Uprkos izjavi Ministarstva odbrane Ruske Federacije da je ova zajednička vežba usmerena na odbranu Državnog saveza Rusije i Belorusije, neki zapadni političari i analitičari tvrde da je ona u svojoj suštini agresivna.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *