Osiromašeni uranijum nas još truje

Osiromašeni uranijum nas još truje

12 decembra 2013

Bombardovanje1999Srbija već gotovo 15 godina nema političke volje, snage i hrabrosti da pred međunarodnu zajednicu iznese kompletan problem bombardovanja municijom osiromašenim uranijumom. A trebalo bi da se definiše nacionalna strategija uklanjanja posledica štetnog zračenja.

 

Ovo je, između ostalog, rečeno u sredu na skupu „Vojska Jugoslavije u odbrani od agresije NATO 1999. godine“, koji je organizovao Klub generala i admirala Srbije. Učesnici okruglog stola najviše pažnje posvetili su posledicama korišćenja municije sa osirimašenim uranijumom, ali i vojnom zdravstvu, stranoj propagandi i epilogu reforme oružanih snaga.

 

– Pitanje korišćenja municije punjene osiromašenim uranijumom Srbija zbog odnosa prema zapadnim zemljama već godinama gura pod tepih – kaže general u penziji Slobodan Petković. – Potrebno je hitno organizovati praćenje, lečenje obolelih, a i pomoć stanovništvu koje je zasuto ovom municijom.

 

Na teritoriji Kosmeta tokom rata 1999. ispaljeno je više od 31.000, a na drugim lokacijama više od 5.000 projektila sa osiromašenim uranijumom. Zemljišta zatrovana osiromašenim uranijumom su i kod Vranja, Bujanovca i Preševa. Ova područja su ograđena betonskim stubovima, postavljene su table upozorenja, ali stanovništvo nije informisano o opasnostima.

– Država je još 2000. započela program prevencije i praćenja zdravstvenog stanja pripadnika vojske koji su došli u kontakt sa uranijumom, ali je on prekinut – podseća Petković.

Osiromašeni uranijum i porast malignih bolesti za više od 100 odsto u odnosu na period pre bombardovanja samo su jedna od posledica NATO agresije.

Prema mišljenju učesnika skupa, rat u drugom obliku nije završen ni posle borbenih dejstava. SAD i NATO su počeli sa razgradnjom vojske, koja im je 1999. na Kosmetu na vojnom planu očitala lekciju iz uspešne odbrane.

– Razbijanje vojske, pod maskom reforme, učinjeno je prvo uništavanjem njene organizacije, a nastavljeno dovođenjem ljudi koji su uspostavili organizaciju u korist interesa agresora iz 1999 – ističe admiral u penziji Boško Antić.

Sistem odbrane, prema Antiću, razoren je izručenjem Hagu čelnih generala odbrane od agresije, penzionisanjem komandnog kadra, razbijanjem oficirskog kora, ali i brigadnim sistemom zbog koga su nestale armije, korpusi i divizije. Drastično je smanjeno brojčano stanje vojničkog kadra, a ukidanjem vojnog roka dovedena je u pitanje borbena spremnost Vojske za suprotstavljanje opasnostima koje nam još uvek prete.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *