ОСМОГ ДАНА KОРОНЕ ПАЦИЈЕНТ НЕМА ТЕМПЕРАТУРУ, А ОНДА СЕ СТАЊЕ ПОГОРША! Др Радосављевић открива истраживања страних научника!

OSMOG DANA KORONE PACIJENT NEMA TEMPERATURU, A ONDA SE STANJE POGORŠA! Dr Radosavljević otkriva istraživanja stranih naučnika!

15 decembra 2020

„Osmi dan korone je najkritičniji“, moglo se poslednjih meseci često čuti. Istraživanja stranih naučnika ukazivala su na najproblematičniji period infekcije, a takvi slučajevi zabeleženi su i kod naših pacijenata. Šta se zapravo krije iza ove važne misterije virusa?

– Dolazi od određenih pogoršanja stanja osmog dana, ali se ne zna zbog čega se to dešava. Može da se se desi da pacijent na početku ima blago povišenu temperaturu, pa da je onda nema i da je ponovo dobije osmog dana – objašnjava dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog, zapažanja iz celog sveta koja, kako dodaje, nisu zasada naučno potkrepljena.Na pitanje o slučajevima „osmog dana“ korone u našoj zemlji, kaže:

– Jeste i kod nas je primećeno, a radi se o pojediničanim zapažanjima pa ukoliko pacijent nije bio na snimanju pluća, a osmog dana dobije povišenu temperaturu, mora obavezno da se slika.

Da li su pogoršanja koja nastaju osmog dana povezana sa plućima?

– U Kini su primetili da bi se prve promene na plućima videle jedino ako bi se skener pluća uradio na početku bolesti, jer se one ne vide na običnom snimku. Ne možemo, s obzirom na situaciju, znati kada se dešavaju promene na plućima i zašto se pogoršanja dešavaju baš osmog dana. To jeste zapažanje u celom svetu, ali se niko nije pozabavio time zašto se to događa. Verovatno su u pitanju dešavanja na ćelijskom i subćelijskom nivou – odgovora sagovornica.

Na pitanje da li su slične promene odnosno promene osmog dana uočene kod ostalih virusa, doktorka je odgovorila:

– Ne, ovo je specifikum kovida. Ranije infekcije i najteži virus, poput H1N1, završavale su se bez širenja na pluća, dosta su bile retke pneumonije, a posebno je bilo retko da pacijent sa virusom H1N1 završi na respiratoru.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran says:

    Mehanizam trovanja Pored iritativnog efekta, svi pore¬mećaji u trovanju objašnjavaju se lokalnim i nervno-refleksnim efektima ovog gasa. Fozgen povećava propustljivost plućnih kapilara i alveola, reakcijom sa lipoidima i denaturacijom belančevina endotela krvnih sudova i epitela alveola, dovodeći do izla¬ska tečnosti u alveole. U patogenezi pluć¬nog edema, međutim, učestvuje i zastoj krvi u plućnom krvotoku, hipoksija, acido-za, nervni i hematološki poremećaji. Fo¬zgen nadražuje nervne receptore u plući¬ma, impulsi preko n.vagusa dolaze u moždano stablo a odatle eferentnim putevima, preko simpatikusa, posreduje ošteće¬nje plućnih kapilara. Nakon toga dolazi do opterećenja desnog srca i izmenjene peri¬ferne cirkulacije. Klinička slika 1. Početni stadijum se manifestuje nadra-žajem u nosu, grlu, stezanjem u grudi¬ma, ubrzanim, površnim disanjem, bra-dikardijom, što sve zajedno traje 10 do 15 minuta. 2. Drugi stadijum nastupa nakon latent¬nog perioda od 4 do 6, često i do 24 ča¬sa, kada dolazi do ponovnog razvoja te¬goba. 3. Stadijum plućnog edema karakteriše se otežanim disanjem, tahipnejom cijanozom, stezanjem u grudima, iskašljavanjem penušavog sadržaja, a plućnoj hipoksiji pridružuje se i cirkulatorna zbog zastoja u venskom krvotoku. Zbog toga se ovaj stadijum naziva „plava hipoksija". Ako trovanje dalje progredirà, dolazi do razvoja „blede hipoksije", kada bolesnik ima pepeljastu boju kože, bradipneju, Chein-Stokesovo disanje, filiforman puls, hipotenziju, depresiju resiratornog centra i edem pluća. 4. Stadijum oporavka nastupa dva do tri dana posle trovanja, kada dolazi do postepenog oporavka, mada se letalni ishod može desiti i desetog dana trovanja. Tada smrt nastupa zbog komplikacija (pneumonija, apsces pluća, tromboza). Simptomi Evo vremenskog sleda koji pokazuje kako se simptomi razvijaju kod većine pacijenata: 1. dan: Prvi simptom koronavirusa obično se pojavljuje u obliku groznice. Neki mogu osetiti umor, bolove u mišićima i suv kašalj, a manji broj njih ima proliv ili mučnine dan do dva pre. Ti simptomi obično traju četiri dana. 5. dan: Pacijenti mogu patiti od bolova u grudima i otežanog disanja - posebno ako su stariji ili imaju već neke hronične bolesti.. 7. dan: Prema studiji Univerziteta u Vuhanu, ovog dana odlučuje se treba li pacijenta hospitalizovati ili može ostati u samoizolaciji. 8. dan: Na ovaj dan kod teško obolelih od kovida razvija se sindrom akutnog respiratornog distresa (ARDS), bolest kod koje se u plućima nakupljaju tečnosti. 10. dan: Ako simptomi nastave da se pogoršavaju deseti dan pacijent će veroatno biti primljen u jedinicu intenzivne nege. Ovi pacijenti verojatno imaju jače bolove u trbuhu i nedostatak apetita nego kod blažih slučajeva. 17. dan: Obično se na ovaj dan ljudi koji se oporave ili imaju blage simptome otpuste iz bolnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *