OSNOVANA SRPSKA NARODNA PARTIJA – Prvi predsednik dr Nenad Popović

OSNOVANA SRPSKA NARODNA PARTIJA – Prvi predsednik dr Nenad Popović

5 децембра 2014

FoNet-SNP-POPOVIÆSrbija je dobila novu političku partiju.

Osnivačka skupština Srpske narodne partije održana je danas u Beogradu. Za njenog prvog predsednika je izabran dr Nenad Popović.

Osnivači SNP su, pored Popovića, Milan Stamatović, Zoran Vidanović, Jovan Palalić, Bojana Božanić, Aleksandar Pejčić, Goran Mandić, Dragica Đurić, Danka Milošević, Aleksandar Zorić, Dušan Marković, Goran Jovanović, Goran Lekić, Velimir Marjanović i Radoje Bojović.

Oni će voditi stranku voditi partiju do njene prve izborne skupštine, koja će biti na proleće.

Svečani deo skupštine, upriličen u beogradskom Belekspo centru, okupio je više hiljada pristalica SNP-a, veliki broj novinarskih ekipa, a na mestima za diplomatski kor sedeli su ambasadori Ruske Federacije i Belorusije, Aleksandar Čapurin i Vladimir Čušev, kao i predstavnci ambasada Kine, SAD, Slovačke i Irana.

Skupštini je prisustvovao i poverenik manastira Hilandar Miloš Stojković.

Okupljenima se, posle intoniranja državne himne, prvi obratio Vojislav Mihailović, koji je SNP nazvao strankom nacionalnog i demokratskog opredeljenja. Program SNP će se, prema njegovim rečima, zasnivati na četiri stuba koji su zajednički svim narodnim partijama u Evropi: pravima većinske nacije (ako ona nema prava, nema uslova da ih ima bilo ko drugi), očuvanje pravoslavne vere (jer je vera objedinjujući faktor nacije i pokretač političkih, ekonomskih i moralnih promena u Srbiji), očuvanje porodice (koja je najvažnija u životu svakog pojedinca, ali i za društvo u celini) i razvoj tržišne i društveno odgovorne ekonomije, gde je privatno vlasništvo neprikosnoveno, jer je privatna svojina temelj pravne sigurnosti svakog razvijenog društva.

Mihailović je poručio da će se SNP zalagati za očuvanje identiteta Srba u regionu, veza matice i dijaspore, a posebno će brinuti o Srbima u Crnoj Gori „koja je deo jedinstvenog etničkog i kulturnog prostora srpskog naroda”. Strateški interes Srbije, kako je kazao, mora da pude prosperitet Republike Srpske i poštovanje Dejtona.

– Zalagaćemo se za tradicionalne srpske vrednosti, očuvanje nacionalnog identiteta, gde posebno mesto ima SPC. Kako radili, tako nam Bog pomogao, poručio je na kraju Mihailović.

O problemu ekonomije i nezaposlenosti u Srbiji posebno je govorio Zoran Vidanović i istakao da je za SNP otvaranje radnih mesta i rast životnog standarda – prioritet broj jedan.

„Želimo da stvorimo ambijent za zdravu ekonomiju u kojoj će svaki preduzetnik imati šansu, ranomerni razvoj koji će omogućiti da svaki seljak živi dostojansveno od svog rada, a svako selo da ima svoju školu i put”, rekao je Vidanović.

Sa govornice se potom obratila i Bojana Božanić i u ime mladih poručila da SNP hoće Srbiju u kojoj se ceni znanje, obraznovanje i moralne vrednosti i „koja je naslonjena na one tradicionalne vrednosti koje je blagoslovio Sveti Sava”. Prioritet socijalne politike SNP će biti rešavanje problema starih i osoba sa posebnim potrebama, a reformu zdrastvenog sistema treba uraditi po ugledu na Rusku Federaciju, rekla je Božanić i posebno istakla važnost slobode medija u srpskom društvu.

O decentralizaciji vlasti i davanju širih ovlašćenja lokalnim samoupravama govorio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i poručio „Nema jake Srbije bez jakih opština”, poručio je Stamatović.

Skupštini SNP se na kraju obratio dr Nenad Popović.

FAKTI njegov govor prenose u celini:

„Uvaženi gosti, vaše ekselencije, predstavnici diplomatskog kora, dame i gospodo, dragi prijatelji,

Najveći duhovnik, utemeljivač srpske crkve, školstva i države Sveti Sava, rekao je: „Na svim putevima svojim, znajte da pravi budu putevi vaši i noge vaše neće se spoticati”.

Nošeni snagom i mudroću ovih reči, danas pravimo prvi korak na našem političkom putu. To je put nacionalnog preporoda. Put sigurne budućnosti za našu decu. Put slobodne, snažne i samostalne Srbije.

To je put Srpske narodne partije!

SNP održava danas svoju osnivačku skupštinu. Ujedinili smo se u ideji da menjamo Srbiju. Da je politički, ekonomski i moralno preporodimo. Želimo Srbiju koja je uspravna i ponosna. Zato je naš zadatak da vratimo narodu dostojanstvo. Da mu vratimo razloge za samopoštovanje. Da probudimo njegov ponos i uspavanu nadu. Samo tako i Srbija može da uzdigne glavu i krene napred.

Gradićemo našu partiju na isti način kao što želimo da gradimo Srbiju. Ona mora u isto vreme da bude moderna i tradicionalna. I nacionalna i demokratska. I državotvorna i pragmatična. Da ne zaboravlja prošlost, ali da gleda u budućnost.

Ozdravljenje nacionalne ekonomije je naš glavni cilj. Svi treba da znaju: nema ispunjenja naših nacionalnih i državnih ciljeva sa najmanjom platom u regionu.

Možemo da imamo najbolji politički program, ali nam to ništa ne vredi ako ne pokrenemo srpsku privredu i ne zaposlimo našu mladost.

Zato želim odmah na početku da govorim o našim privrednicima. Najhrabrijim i najvrednijim pojedincima koje naše društvo ima! Preduzetnici, mali i srednji privrednici , vi ste elita Srbije! Vi koji zapošljavate, vi koji izvozite, vi koji plaćate poreze! Vi ste danas heroji Srbije! Zahvaljujući vama penzioneri primaju penzije, lekari primaju plate, majke primaju dečje dodatke. Poručujem vam: u SNP ćete imati najvećeg saveznika u borbi za vaše interese.

Svu svoju energiju uložićemo u to da se poreska opterećenja smanje na realan nivo. Da se siva ekonomija suzbije. Da privrednici ne budu tretirani kao kriminalci, već kao najugledniji članovi našeg društva.

Preduzetnici i mala preduzeća su kičma održivog razvoja. Ona stvaraju polovinu svega što Srbija izvozi u svet.

Čak 80 odsto nemačke i austrijske privrede čine preduzetnici, mala i srednja preduzeća i oni su ti koji su izvukli zemlje iz krize.

Ne očajavajte, i za Srbiju ima izlaza. I za Srbiju ima leka. Moramo da ohrabrimo preduzetnički duh. Da omogućimo svakom pojedincu da započne sopstveni biznis. Kao što gazdujete u svojoj kući, štedljivo, marljivo, posvećeno, s poverenjem jedni u druge, tako ćete, kao pravi domaćini, voditi i vašu malu firmu.

To je put ka ozdravljenju naše nacionalne ekonomije.

Nezaposlenost je najveći problem u Srbiji. Zato za nas nema prečeg zadatka i nema važnijeg prioriteta od toga da se svakom građaninu obezbedi posao!

A gde je danas posao? Posao je kod preduzetnika i u malim preduzećima. I posao je u poljoprivredi.

Hoćemo da seljak zarađuje u svom selu, na svojoj zemlji, a ne kao došljak u gradu. To su radna mesta kod svoje kuće. To su porodična preduzeća.

Povećajmo subvencije poljoprivredi, da više ne uvozimo stoku iz Hrvatske, nego da uzgajamo svoje svinje i krave, da imamo sisteme za navodnjavanje, da imamo moderne tehnologije za obradu i preradu.

Potrebno je da izgradimo distributivne centre za izvoz naših proizvoda.

To je put ka oporavku naše poljoprivrede. Taj put treba da predvode sami poljoprivrednici, a država mora da bude tu da im obezbedi svaku neophodnu pomoć i podršku.

Ako govorimo o državotvornosti, moramo da znamo da danas u svetu nema države koja ostvaruje ekonomski rast u isto vreme kada gubi nacionalno dostojanstvo. Državotvornost i ekonomija su dve strane iste medalje.

Samo država koja je spremna da čvrsto stane u odbranu nacionalnih i državnih interesa, može da bude sposobna da uspešno razvija svoju ekonomiju. Isto tako, samo jaka i razvijena ekonomija može da bude garant dugoročne zaštite državnih i nacionalnih interesa jedne zemlje.

U vođenju naše državotvorne politike sledićemo izvorne principe državotvrnosti čiji je jedan od utemeljivača Vojislav koštunica .

Čast mi je što sam bio sa Koštunicom u timu koji je: doneo novi Ustav, doneo energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, doneo Deklaraciju o vojnoj neutralnosti Srbije, uspostavio specijalne veze sa Repblikom Srpskom. Jednom rečju, ponosan sam na svoju saradnju sa Koštunicom.

Jedan od osnovnih ciljeva naše nacionalne politike biće što čvršće integrisanje naše nacije, i to na čitaoj teritoriji, koja predstavlja deo jedinstvenog etičkog i kulturnog prostora srpskog naroda.

Poručujem našem narodu u okruženju – budite sigurni da će se SNP uporno i energično zalagati za zaštitu prava i interesa Srba u Crnoj Gori, u Hrvatskoj, u BiH, u Makedoniji.

Poštovaćemo Ustav Republike Srbije i Rezoluciju 1244 UN po kojima je Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Srbije. Borićemo se da poboljšamo uslove života srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Srpski narod će ostati na Kosovu samo ako ima posao, škole, univerzitete, bolnice, zdravstvenu zaštitu. Ostaće na Kosovu samo ako mu pružimo – bolju ekonomsku budućnost.

Posebno ćemo isticati značaj SPC kao najstarije institucije srpskog naroda. Kroz vekove, još od vremena Nemanjića, ona je presudno uticala na očuvanje identiteta i jedinstva srpskog naroda tokom njegove burne istorije.

Kada govorimo o EU – mi smo evroskeptici. Naša poruka je: Evropa – da, EU- ne! Evropa i njena istorija, njen doprinos svetskoj civilizaciji, njene formule reda, organizacija, efikasnost, ekonomija, pravosuđe, zaslužuju najdublje poštovanje. I, mi to poštujemo.

Srbija je stara evropska država koja je svoju istoriju, svoju tradiciju, svoja kulturna i naučna dostignuća, i svoje ogromne žrtve ugradila u temelje moderne Evrope. Zato Evropi kažemo – da. Ali, ne stidimo se da kažemo da smo protiv ulaska srbije u EU. To, po našem mišljenju, danas nije ni u ekonomskom ni u političkom interesu Srbije. Zato EU kažemo – ne.

I otvoreno kažemo: Srbija ne sme da beži od nacionalne rasprave o EU. I ne sme da zabada glavu u pesak. Želimo da vodimo dijalog o EU racionalno, hladne glave. Da stavove o ovom važnom pitanju gradimo na temeljima ekonomskih argumenata , a ne na osnovu političke ostrašćenosti i ideoloških ubeđenja.

Zalagaćemo se za dijalog o EU u kojem treba da učestvuju najbolji pojedinci koje danas ima srpsko društvo- najiskusniji državnici, najmudriji akademici i profesori, najpriznatiji ekonomisti.

Ali, onaj koji treba o tome da da konačan sud, jeste srpski narod. Narod na referendumu treba da bude upitan da li želi da ide u EU ili ne želi.

Želimo najbolju moguću saradnju i odlične odnose sa svim zemljama, sa Rusijom, sa SAD, sa Kinom. Vodićemo prema njima iskrenu i otvorenu politiku. Zato sa nama nikada neće biti izolcije. Jer, naš narod kaže: Jedan je neprijatelj mnogo, a sto je prijatelja malo.

Na ovom mestu neka se čuje: Srbija u svojoj prošlosti nikada nije imala bližeg prijatelja od Rusije, niti je imala saveznika sa kojim su njene veze kroz istoriju bile dugotrajnije, sadržajnije i razgranatije. Danas sa pravom možemo da kažemo da ne postoje dve bliže nacije u Evropi, niti dve nacije čiji su odnosi ispunjeniji sa više bratske ljubavi, žrtve i poštovanja od Rusije i Srbije.

Rusija je danas najveći zaštitnik nacionalnih interesa Srbije po pitanju Kosova i Metohije i Republike Srpske. U Rusiji imamo i najvećeg zaštitnika naših vitalnih ekonomskih interesa.

Kao što Rusija vodi prijateljsku politiku prema Srbiji, tako i Srbija mora da vodi iskrenu i otvorenu politiku prema Moskvi.

Politiku koja će jasno i nedvosmisleno demonstrirati našu podršku nacionalnim interesima Rusije, u istoj meri u kojoj mi očekujemo podršku Rusije u zaštiti nacionalnih interesa Srbije.

Kao što je za Rusiju, Kosovo i Metohija uvek bilo, jeste i biće sastavni deo Srbije, isto tako mi moramo da kažemo da je za Srbiju Krim uvek bio, jeste i biće sastavni deo Rusije.

Srbija jeste i treba da ostane vojno neutralna država. Naša pozicija treba da bude zasnovana na Deklaraciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narona skupština Republike Srbije. Mi smo uvek bili pristalice mira, miroljubive politike i dobrih odnosa među zemljama. Zato ne treba da budemo član nijednog vojnog saveza.

Pitaće vas: kakva je politika SNP?

Recite im: naša politika biće razložna, odgovorna i ostvarljiva. To će biti politika za majke, decu, domaćine, penzionere, preduzetnike. Politika koja će pripadnicima svih nacija koje žive u Srbiji pružiti sigurnost i mogućnost da iskažu svoje potencijale i različitosti – Mađarima, Bošnjacima, Rumunima, Romima, Slovacima, Gorancima, Vlasima, Buljevcima, Bugarima…

Politika koja će biti usmerena na obnavljanje institucija sistema i vraćanja poverenja naroda u državu.

Želimo, kao i do sada, da budemo svima dobre komšije. Da prema drugim narodima gradimo odnose na osnovama uzajamnog poštovanja – i prema Evropi, i prema Rusiji, i prema SAD, i prema Kini – da kao dpbri domaćini svima otvorimo vrata svoje kuće…

Zalagaćemo se za Srbiju koja će biti najsigurnije mesto za odrastanje naše dece, za Srbiju gde će mladi i obrazovani ljudi imati posao. Za Srbiju u kojoj će asfaltni putevi voditi do svakog zabačenog sela, Srbiju u kojoj će i najsiromašniji dobiti pravo i mogućnost za život dostojan građanina 21. veka.

Naši penzioneri moraju da se osećaju ponosno, a ne poniženo. Njihove penzije moraju da rastu, a ne da se smanjuju.

Naš narod kaže: najveća je sreća u kolevci. Vodićemo posebnu brigu o majkama u Srbiji kako bi i naša deca bila zbrinuta i sigurna.

Dame i gospodo,

Ponoviću još jednom, na kraju, naš glavni cilj je ozdravljenje nacionalne ekonomije.

I, ponoviću: ne možemo da ostvarimo naše nacionalne i državne ciljeve ako imamo najnižu platu u regionu.

Želimo da građani Srbije imaju veće plate od svojih komšija u okruženju, da porodice imaju veće budžete, da mladi ne budu ponosni samo na to gde su se rodili, već da ovde ponosno žive i rade.

Mi verujemo u takvu Srbiju

Verujemo u takvu budućnost.

Spremni smo da odlučno i jedinstveno uložimo sva svoja znanja, sva iskustva, sve potencijale i sve mogućnosti koje imamo, kako bismo obezbedili bolju budućnost za nšu decu.

Mi smo narodna partija ! A , sve što je dobro polazi od naroda!

U narodu je znanje! U narodu je mudrost i iskustvo! U narodu je sila rada i stvaralaštva! U narodu je snaga za promene!

Pokrenimo te promene zajedno!

Živela Srpska narodna partija!

Živela Srbija!”

KOMENTARI4 коментара

 1. BMStalker says:

  Kad stigosmo do dna, otkrismo debeo sloj mulja.

 2. zuba zubic says:

  Samo parole, a kako ces to da uradis, ista govna, daj cinjenice, kako , gde, s cim, moram ja da dodjem da vas sredim, parolasi.Novi naprednjaci, sto rece moj pokojni drugar, Pajo Crnogorac, mali sve su to bukaci, mali mravi, mali mravi, pa me napada sa onim njegovim sapama, a ja se "branim"pa posle 150 kodina, citam ove "bukace, male mrave"pa eto beh sa mojim Pajom za zdrav momenat. Neka ti je laka zemlja brate moj.

 3. Сељак says:

  Прво питање: Ко вас финансира?

 4. Enky says:

  Da li je ovo još jedna čorba iz iz udbaške kuhinje,koju nadgleda Cia,Kgb,Mi5,Mi6 i ostali nečastivi?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u