Osnovne namirnice od septembra skuplje

Osnovne namirnice od septembra skuplje

4 avgusta 2013

Potrosacka-korpaNovi udar cena koji stidljivo najavljuju prerađivači i uvoznici građane može da očekuje već u septembru. Od jeseni će, prema procenama, biti skuplje meso, mleko, mlečni proizvodi, jaja, grejanje, ulje, brašno, šećer… Stručnjaci za agrar ipak misle da poskupljenja, bar kada je reč o agraru, u proseku neće preći tri odsto.

Posle letnje sezone kada cene mesa, mleka, jaja i drugih lako kvarljivih proizvoda miruju, od jeseni po pravilu kreće talas poskupljenja. Kao i svake godine do sada, iz toplana u Srbiji i sada se najavljuju nove cene. Da podsetimo, prošlog septembra je grejanje u nekim gradovima poskupelo i 45 odsto.

– Možemo očekivati nove cene brašna, ulja, šećera… Sve zavisi od uspeha poljoprivredne godine, a na nove cene uticaće i poskupljenje struje od 11 odsto. Struja će, prema procenama, uticati oko 0,8 odsto na opšti rast cena na malo. I grejanje će na neki način pogurati cene, kao i skuplja voda, nafta i naftni derivati – kaže za „Blic“ Vladana Hamović, stalni član Naučnog društva ekonomista Srbije.

Prema njenim rečima, koliko će konkretno poskupeti koji proizvodi zavisiće najviše od proizvođača, a u ovom momentu to niko ne zna.

Milan Prostran iz PKS kaže da ne očekuje znatnije poskupljenje agrarnih proizvoda, ali kaže da će skuplja struja ima uticaj od oko tri odsto na krajnje cene hrane na tezgama.

– Da li će proizvođači iskoristiti struju za poskupljenje prehrambenih proizvoda, zavisi od njih. Možda i neće, jer se očekuje rodna godina, koja će neutralisati taj udar. Trgovci računaju i na slabu kupovnu moć građana, pa nerado dižu cene – navodi Prostran.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *