ОШТАР ОДГОВОР КИНЕ ВАШИНГТОНУ: Гледајте своју државу!

OŠTAR ODGOVOR KINE VAŠINGTONU: Gledajte svoju državu!

14 marta 2019

Kina je oštro osudila kritiku Vašingtona u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o poštovanju ljudskih prava u toj zemlji i u „sopstvenom godišnjem odgovoru SAD“ poručila da SAD kao samoproglašene zaštitnice ljudskih prava u svetu treba prvenstveno da pogledaju svoju državu.

Stejt department je kritikovao poštovanje ljudskih prava u Kini, uključujući i zloupotrebe nad muslimanskom manjinom u oblasti Ksinjiang.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo istakao je zloupotrebe ljudskih prava u Iranu, Kini, Južnom Sudanu i Nikaragvi u godišnjem izveštaju, i posebno istakao Kinu kao ligu za sebe u nepoštovanju ljudskih prava.

Direktor Odeljenja Stejt Departmenta za ljudska prava Majkl Kozak rekao je „da takvo nepoštovanje ljudskih prava muslimanske manjine u oblasti Ksinjiang nije zabeleženo od 1930. godine“, očigledno misleći na progone Hitlerove Nemačke i Staljinovu politiku.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lu Kang je izjavio „da je američki izveštaj kao i obično pun ideoloških predrasuda i neosnovanih optužbi“ i naveo da je Kina poslala Vašingtonu odgovor u vezi sa tim.

„Savetujemo SAD da pogledaju kako se kod njih poštuju ljudska prava i da prvo vode računa o sopstvenim stvarima“, dodao je Lu Kang.

Kineske vlasti su izdale „godišnji izveštaj o pobijanju kritika“ iz Vašingtona.

Očigledno je reč o dvostrukim standardima, ocenili su iz kineskog državnog saveta i dodali da je Amerika samoproglašeni branilac ljudskih prava.

Izveštaj ističe i nedostatak medijskih sloboda, uprkos tome što je sama Kina na rang listi „Reportera bez granica“ prošle godine bila na 176. mestu ispred Sirije, Turkmenistana, Eritreje i Severne Koreje.

„Sloboda medija je napadnuta bez presedana“, piše u izveštaju Kine i ukazuje se na slučajeve hapšenja reportera u SAD i sprečavanja novinara da rade svoj posao.

Američke vlasti nastavljaju da optužuju medije za kreiranje lažnih vesti i stvara se atmosfera zastrašivanja i neprijateljstva, ističe se u kineskom izveštaju i ukazuje na slučajeve gde je Bela kuća oduzela akreditacije nekim novinarima.

Predsednik Kine Si Đinping retko odgovara na pitanja reportera i nema portparola.

Kina je odbila kritiku poštovanja ljudskih prava i ukazala da je milione ljudi podigla iz siromaštva, te da niko nema pravo da kritikuje njen način vladavine.

rs.sputniknews.com

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Kad naci-amerikanci govore o poštovanju ljudskih prava,to je isto kao i kad najgora prostitutka govori o čistoći morala,i to onog,ni manje,ni više,najvišeg morala!

  2. A akoM says:

    Kornelije Kovač je od USA plagirao njihov dugogodišnji hit..."Trla baba lan,da joj prođe dan"...!Pa je zašutao a ovi još pjevaju!Ne prestaju,iako su već svima s tom farsom smiješni i dosadni!Tko još vjeruje u USA demokraciju?!?

  3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    SAD su zadnja robovlasnička država i ono je ukinuto tek nedavno, i sad oni govore drugima o ljudskim pravima ???? I te kaubojske NVO-strani špijuni se usuđuju da zastupaju kaubojsku stranu i drže predavanja i kritike o ljudskim pravima nama ovde a pola amerikanaca nema zdravstveno osiguranje i živi u šatorskim gradovima !!! Šta, kad bankari maznu nečiji krov nad glavom i pošalju ga na cestu i pod šator to je ok sa kaubojskog stanovišta ljudskih prava ali kad nekog na paradi nazoveš pederikosom onda je to straaašno kršenje ljudskih prava??? Pa oni skupa sa kaubojskim USA su bolesnici i to mentalni !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *