ОШТАР ОДГОВОР РУСИЈЕ АМЕРИЦИ: Немојте да дирате Кину нити да стварате коалицију против њих!

OŠTAR ODGOVOR RUSIJE AMERICI: Nemojte da dirate Kinu niti da stvarate koaliciju protiv njih!

25 jula 2020

ZVANIČNA Moskva je zvanično stavila do znanja SAD da joj ne pada na pamet da se priključuje američkoj antikineskoj koaliciji.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova RF – Marija Zaharova – izjavila je da je Moskva iznenađena izazivačkim tonom izjava državnog sekretara SAD Majka Pompea o stvaranju međunarodne antikineske koalicije.„Iznenađuje izazivački ton Pompeovih izjava koji je, nažalost, postao uobičajen za američki spoljnopolitički vokabular, a sadrži grubosti na račun Narodne Republike Kine, njenog društveno-političkog sistema i rukovodstva zemlje“.

Ocenila je da Vašington provocira tenzije u odnosima sa Pekingom, što nanosi štetu kako američko-kineskim odnosima, tako i međunarodnoj situaciji u celini.

„Te dve države su, naglasila je, stalne članice Saveta bezbednosti UN i igraju važnu ulogu u svetskim poslovima. Zajedno sa ostalim članicama Petorke, oni snose posebnu odgovornost za održavanje globalne stabilnosti“, naglasila je Zakharova.

Moskva izjavu Pompea smatra još jednim pokušajem komplikovanja rusko-kineskog partnerstva i pokušajem zabijanja klina u prijateljske veze Rusije i Kine.

Zaharova je u ime svog državno-diplomatskog vrha poručila Amerikancima da u svojim namerama neće uspeti. I još dodala:

„Nameravamo da dalje ojačamo saradnju sa Narodnom Republikom Kinom jer naše odnose smatramo najvažnijim faktorom u stabilizacije prilika u svetu“.

Zaharova je prethodno izjavu Pompea nazvala pokušajem provociranja Rusije i Kine.

KOMENTARI6 komentara

 1. M says:

  Ako ne budu zajedno,propast će(pod udarima USA-Zapada)i Rusija,i Kina!Ako pak budu zajedno(Rusija,Kina i saveznici im)vladat će svijetom ili bar jednim dijelom svijeta!Na dugaja ljeta!

 2. milorad2 says:

  američke provokacije pretnje i opasne vojne igre na granicama kine i rusije su sve žešće.Apsolutno to više nije partija pokera u kojoj se podižu ulozi ,to je predigra za uvod u rat i do rata će sigurno doći.Vreme i mesto ne biraju kina i rusija to bira NAPADAČ ali ODGOVOR će sigurno biti SILAN i ŽESTOK i to ODMAH.Neće biti uobičajenih pojačavanja dejstva mislim da će odmah biti upotrebljeno sve što može od taktičkog a možda i deo strateškog arsenala, ni rui ni kinezi neć mirno gledati pokušaje amerike da ih ekonomski i industrijski osakati , sigurno će odgovoriti poo ciljevima u USA.To znači da će rat gotovo odmah prerasti u nuklearni sukob i ako to ne vide u USA onda su stvarno ili totalno glupi ili raspoloženida kada oni tonu unište CEO SVET.Mi zaista imamo posla sa užasnim i podmuklim namerama te države ovo prevazilazi uobičajeno prepucavanje izmedju starih rivala.

 3. E.Lirsch says:

  A ameri mnogo drze do Toga sta Maria Zaharova izjavljuje.

 4. Rista says:

  To što teta Zaharova priča su korektne dnevno političke izjave, ali...Rusija neprijatno zavisna od Kine a Kina nema nikakve namere da kvari odnose sa SAD zbog Rusije i tu nema nikakvog saveza. Ako neko ne smatra savezom izvoz ruskih sirovina u Kinu pod kineskim uslovima. To nije znak ni saveza ni prijateljstva i neće trajati predugo. Bar se nadam. Eto, to je bilo tu skoro ali moji Srbi rado gurnu smrad pod tepih. Kina je sa Rusijom pregovarala još od 90 tih prošlog veka da uvozi ruske sirovine po nižim cenama, ali Rusija radila sa Amerikom a i onako i ovako je bila stava da nikada neće dati Kini niti sirovine jeftinije niti sporne granične teritorije koje su bile u sastavu ruske države. Te teritorije su bile stalni izvor sukoba Kine i Rusije kao što Kina ima takav problem i sa Indijom. E, a onda pukla rusko merička tikva i Ameri uveli sankcije Rusiji. Pragmatični Putin koji se našao pred neizbežnim bankrostvom iako su se tek iščupali iz prethodnog, nije imao gde nego da trkne hitno do Sija i klekne. Dao mu sve, znači baš sve sporne teritorije i sirovine pod kineskim uslovima a možda i niže od toga. Nisko sve do ja...izvinite. Nekoliko Rusa, ili nekoliko desetina hiljada Rusa je uveče zaspalo u Rusiji a probudilo se u Kini. I šta bilo? Nemam pojma. Kažite mi da su se dva bratska naroda samo izljubili i nastavili dalje složno i berićetno. Možda vam i poverujem.

  • Zaliv says:

   @Rile, idi bolje oplevi bastu...

 5. Rista says:

  Ništa čudno, jer Rusija je poznata da će prodati ili čak i pokloniti svoju teritoriju drugoj državi kada se nađe u problemima i skoro je jedina takva država na svetu. Samo zbog toga Kina održava neke prijateljske veze sa Rusijom, ali to nema nikakve veze sa nekim pravim savezom. Rusija plaća Kinu debelo sirovinama da ne bi doživela ponovo finansijski kolaps a usput, plaća Kinu da se Kina ne bi okrenula protiv Rusije. Za sada Amerima ne odgovara da zavade Rusiju i Kinu jer američki tajni pulen, koji ipak nije neka tajna, Kina, ne sme biti uznemiravana od drugih. Ona mora da radi za Ameriku, dobro radi i kočijaš malo trenira uzde. To je deo sukoba Amerike i Kine koji do sada nije ništa promenio osim što se Kina povukla iz javnog života planete Zemlje i vredno radi svoj posao za Amere. Sve što joj je dozvoljeno, to je da stvara "saveze" sa državama kao što su Rusija i Iran koje je Amerika prethodno vojno opkolila, iscrpela sankcijama, izolovala od ostalog sveta (većinom uspešno) i naterala da prodaju sirovine Kini u pola cene ili još niže. Jel nekom još nije jasno kako Amerika indirektno dobija jeftine sirovine iz Rusije i Irana preko Kine.? Pa to je taj Sanitestki put svile. Gde god Kina "investira" kao u Srbiji na primer, to je pomoć ili poklon Americi preko Kine. Jel nekom još uvek nije jasno ko kosi a ko vodu nosi?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *