„ОСТАВИ НЕМЦЕ БЕЗ ГАСА, ДА СЕ МАЛО ОХЛАДЕ…“

„OSTAVI NEMCE BEZ GASA, DA SE MALO OHLADE…“

29 decembra 2021

Politikolog Jevgenij Satanovski smatra da rukovodstvo Ruske Federacije ne bi trebalo da ostavi bez odgovora bezobrazluke novih vlasti Nemačke.

Ekspert je u emisiji radija Vesti FM podsetio kako je aktuelni nemački kancelar Olaf Šolc i pre parlamentarnih izbora dozvolio sebi oštre napade na rusko rukovodstvo.Konkretno, on je u više navrata bacao nepromišljene i nedokumentovane izjave da su „kršenja ljudskih prava“ navodno sistematski dozvoljena u Ruskoj Federaciji.

Ova pogrešna računica aktuelnog šefa SR Nemačke može skupo koštati Berlin.

Satanovski ne isključuje mogućnost da odgovor Ruske Federacije usledi na ekonomskom planu.

Reč je o snabdevanju Nemačke energentima. Nije tajna da Evropska unija doživljava velike teškoće zbog nedostatka gasa.

Ako, na ovom pitanju, i Gasprom odbije da učini bilo kakve ustupke po pitanju sertifikacije Severnog toka 2, onda Nemačka, a sa njom i veći deo Evrope, rizikuju da dožive svu „čar“ hladne zime, ostajući bez ruskog plavog goriva.

Satanovski savetuje ruskog predsednika da ne dozvoli bilo kakve isporuke energenata Nemačkoj preko kvota potpisanog ugovora.

„Nešto mi govori da sertifikacija Severnog toka 2, odložena do leta, ne znači da će Gasprom biti u obavezi da radi kako Nemci žele, ali da i dalje isporučuje gas Nemačkoj. Neka sami odluče šta im treba“, naglasio je stručnjak.

Međutim, ovaj scenario izgleda malo verovatan. Dolaskom na vlast, Olaf Šolc je postao jedan od onih predstavnika političkog establišmenta Nemačke koji su napravili zaokret u politici pa se sada zalažu za približavanje Moskve i Berlina.

I na ovom polju, novi nemački kancelar mora da se bori sa strankom zelenih i njenim liderom, ministarkom inostranih poslova Analenom Berbok.

(webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *