„ОСТАВИТЕ ЗАХАРОВУ НА МИРУ! Погрешила је на добром путу – са западњацима треба још оштрије!

„OSTAVITE ZAHAROVU NA MIRU! Pogrešila je na dobrom putu – sa zapadnjacima treba još oštrije!

9 septembra 2020

Autor: Sergej MARKOV, politikolog, Moskva

OSTAVITE na miru Mariju Zaharovu!

Srbiju je s pravom uvredila neuspešna i uvredljiva objava Zaharove o njenom predsedniku Vučiću. I, Zaharova je učinila pravu stvar: izvinila se.Čak je i Sergej Lavrov pozvao Vučića, izvinio se i rekao da Rusija Vučića i dalje smatra prijateljem Rusije. I on je uradio pravu stvar.

U Rusiji se na Zaharovu obrušio talas kritika. Isplivala je na površinu i dugo akumulirana i slabo skrivana iritacija stilom njenog rada. Samo, to je već pogrešno.

Želim da zaštitim Mariju Zaharovu i njen stil rada.

Da li je došlo do greške? Da. Ali to je greška koja se ponekad dešava kao sastavni deo ispravnog rada.

Savremeni histerični svet zahteva upravo takav oštar nastup na informativnom polju.

Javno mnjenje opaža samo pomalo teatralizovane oblike iznošenja činjenica i mišljenja. Zato je naše Ministarstvo inostranih poslova krenulo tim teškim putem u svom odnosu prema zapadnjacima.

A ovi koji sada šibaju Zaharovu, šta hoće?

Da se Rusija na svetskoj sceni drži kao džentlmen? Ali, sa zapadnjacima je to sada nemoguće.

Prema Rusiji se ponašaju ne kao gospoda, već – to li kao huligani, to li kao banditi.

Smireno držanje džentlmena oni će jednostavno ignorisati.

Ne može se biti jedini džentlmen u svetu.

Možemo biti pristojni sa Kinezima. Jer, oni sami su pristojni i korektni. A zapadne zemlje nisu baš korektne.

Čini mi se da prozapadni kritičari Zaharove unutar Rusije žele nešto drugo: da Rusija prestane da oštro odgovara zapadnim zemljama, da rusko Ministarstvo inostranih uglavnom ćuti. Ili da govori tako da ga niko ne može čuti.Žele da informativni rat protiče tako da `golove` prima samo jedna strana.

Žele da se saglasimo da smo mi otrovali Navaljnog i Skripalje. Ili da govorimo tako da nas u sveopštem zavijanju niko ne može čuti.

A pošto mi nismo progonili ni Skripalje ni Navaljnog – zašto bismo o tome jedva šaptali?

Kritičari Zaharove žele da Rusija prestane da se opire, da prestane da uzvraća udarce. Da se na kraju – preda.

A mi ne želimo da se Rusija preda. Želimo da Rusija pobeđuje.

Stoga podržavam čvrst stil informativnog rada ruskog Ministarstva spoljnih poslova i Marije Zaharove.

Taj oštri stil je zahtev vremena.

Neophodno je biti oštriji, još oštriji – rusko Ministarstvo spoljnih poslova je čulo ovaj zahtev ruskog društva.

Bravo!

Treba još oštrije.

KOMENTARI14 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Amin! Zaharova je i našeg kolonijalnog upravnika i policajca Trampa stavila na svoje mesto. Kao i celu američku administraciju.

  • Jovan says:

   TACNO. Pokazala je kako se Zapad( usa) osiono ponasa orema vazalnim drzavama, kolonijama, a ponajvise prema SLovenima poslednjih 200g.

 2. Danilo says:

  Daj Bože.

 3. padre says:

  Po mom mišljenju Vučić je sve to i zaslužio, a smatram i da ona time nije uvredila Srbiju!

 4. padre says:

  Uostalom, takav diplomatski način je postao sveopšta praksa na Zapadu!

 5. sasha says:

  Dok je Rusije, bice i Srbije.

 6. Rade says:

  Dzelatima I pljackasima sa zapada pored verbalnog nastupa treba primenit I druge mere.Ograniciti im prostor za delovanje na svim poljima :ekonomskom,finansijskom,monetarnom ,socioloskom i kulturoloskom.Sto vise ocistiti prostor od njihovih uljeza koji za saku dolara prodaju svoju zemlju u svakom pogledu.

 7. gavrilo74 says:

  ona srbiju nije uvredila niti se ja tako osecam tu je najvise pogodjen tramp i vucic sta su trazili to su i dobili

  • Jovan says:

   Ne. Nema veze sa Tramppm i Vucicem. Oni se tako ponasaju uvek prema nama. Tako su se ponasali i Olbrajt, i svi zapadnjaci prema Srbiji od 80-ih. Tako se ponasa svaka kolonijalna sila prema vazalnoj drzavici.

 8. test01 says:

  Ma svaka cast gospodji Zaharovoj, ne treba ona nikome da se izvinjava a pogotovu ne nekome ko javno izdaje interese svoje drzave i nacije. Pa ono hvatanje za glavu dok potpisuje je jasno da on nije shvatao ni sta potpisuje a izjava posle toga da su mu zamenili fasciklu je kao kada deriste pokusava da laze u skoli da je zaboravio da donese svesku sa domacim zadatkom. Da ima i malo stida odavno bi nestao iz nasih zivota li vlast i njegov ego mu je vazniji od citave nacije...

 9. Gospođa je u pravu says:

  Gospođa Zaharova je rekla istinu za koju mi ovde ne bismo saznali, pogotovo iz naših medija.Hvala joj na tome.Sve je to ona rekla bez upotrebe reči "primitivizam" i "prostakluk", kao što je upotrebiše Đurić i prepametni nam predsednik.Zamislite da imamo ovakvog političara kao što je ona.Zamislite Zaharovu kao predsednika Srbije.Bar bi nam vratila obraz kojeg nam je ukaljao ovaj režim ovakav kakav je.

 10. šiško says:

  Nikako da shvatim šta je to Zaharova pogrešila. Mora da sam užasno glup. Nikog nije uvredila. Preporučila je psihopati kako da se ponaša u neprijatnoj situaciji. Jeste, mi smo to malo drugačije shvatili, ali ne zbog Zaharove, njene objave ili nepostojeće insinucije, nego samo zato što mnogo bolje od nje poznajemo psihopatu i njegove sklonosti i navike. I on je to isto tako shvatio, jer on još bolje od nas zna koliko je nastran i lud. I zato se uvredio. Ne treba sad ceo dobri ruski svet da se izvinjava budali. Nema razloga, zaista. Objektivno. Uostalom, neka se ludak bavi sobom i poklonom. (Od Trampa je dobio srednji penkalo, pa eto mu. Neka ga - srednji penkalo - pokazuje deci iz kraja i pravi im zazubice, a možda uspe i da ga trampi, možda čak i za 20 sličica fudbalera.)

 11. RASPUCHIN says:

  Za svih 10 prethodnih komentara čista 10-ka uz pozdrave i podršku Zaharovoj.

 12. petrovgrad says:

  Germani su uleteli u Moskvu sa avionom, popiš.... se na lekare i bolnice u Moskvu, pokupili Navaljina i sada ih ucenjuju. Da li je to dika ili poniženje za Moskvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *