ОШТРА ПОРУКА ЕУ СРБИЈИ: Да ли Србију чекају санкције!?

ОШТРА ПОРУКА ЕУ СРБИЈИ: Да ли Србију чекају санкције!?

30 августа 2019

Мирослав Лајчек упутио је оштру поруку Србији да би, уколико жели да настави пут ка ЕУ, требало да прати политичке изборе који је томе приближавају.

Шеф дипломатије Словачке реаговао је поводом најављеног потписивања Споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом, иза које стоји Русија.„Ако сте озбиљни у својој европској оријентацији, онда пратите политичке изборе који вас томе приближавају. Овој корак није један од тих“, поручио је Лајчек.

Министар спољних послова Словачке је долазећи на састанак са представницима земаља Западног Балкана у Хелсинкију оценио да је најављено потписивање трговинског споразума са „проруском групацијом“ од стране Србије „збуњујуће“ и поручио да се „не може ићи у више праваца истовремено“.

Србија би 25. октобра требало да потпише трговински споразум са Евроазијском економском унијом, а Споразум о слободној трговини између Србије и Русије постоји од 2000. године. Упозорење због тог споразума стигло је и у четвртак и то из Европске комисије, одакле је Србији јасно стављено до знања да ће морати да се одрекне те уније.

Говорећи о Косову, Лајчек је позвао Приштину да укине таксе на српску робу и истакао да је реалност да Косово није признало пет чланица Европске уније.

„Косово је проблем јер није признато од стране пет земља-чланица ЕУ. То је реалност Косова“, рекао је Лајчек.На питање да ли види могућност промене таквог стања, шеф дипломатије Словачке, једне од ЕУ чланица која није признала косовску независност, одговорио је шта првенствено жели да види на самом Косову.

„Прва промену коју желим да видим је позитиван развој догађаја на Косову, почевши од укидања такси“, закључио је Лајчек.

KOMENTARI5 коментара

 1. Косовац says:

  Дакле, нешто озбиљно се дешава. Мирослав Лајчек пуштен с' ланца. ……….Када овај велики Европски стручњак за безбедност добије налог да се умеша, то значи да се иза брега нешто ваља.

 2. Ivke says:

  Ovaj lupeta gluposti ne treba ga slusati

 3. Za Srbiju says:

  Nadam se da potpisivanje ugovora nije neki predizborni trik ove vlasti.

  • Milos says:

   Nego sta je.Oni su atlantisti.Po svaku cenu hoce u EU iako srpski narod nece Srbiju u EU.Sva sreca pa smo ucenjeni Kosovom i odnosom sa Rusijom.

 4. Sasulja says:

  Nije vise ni eu koa sto je nekad bila,ovo ti sad " ajde alija nek` je vise vojske".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u