ОШТРА ПОРУКА ЕУ СРБИЈИ: Да ли Србију чекају санкције!?

OŠTRA PORUKA EU SRBIJI: Da li Srbiju čekaju sankcije!?

30 avgusta 2019

Miroslav Lajček uputio je oštru poruku Srbiji da bi, ukoliko želi da nastavi put ka EU, trebalo da prati političke izbore koji je tome približavaju.

Šef diplomatije Slovačke reagovao je povodom najavljenog potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, iza koje stoji Rusija.„Ako ste ozbiljni u svojoj evropskoj orijentaciji, onda pratite političke izbore koji vas tome približavaju. Ovoj korak nije jedan od tih“, poručio je Lajček.

Ministar spoljnih poslova Slovačke je dolazeći na sastanak sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana u Helsinkiju ocenio da je najavljeno potpisivanje trgovinskog sporazuma sa „proruskom grupacijom“ od strane Srbije „zbunjujuće“ i poručio da se „ne može ići u više pravaca istovremeno“.

Srbija bi 25. oktobra trebalo da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, a Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine. Upozorenje zbog tog sporazuma stiglo je i u četvrtak i to iz Evropske komisije, odakle je Srbiji jasno stavljeno do znanja da će morati da se odrekne te unije.

Govoreći o Kosovu, Lajček je pozvao Prištinu da ukine takse na srpsku robu i istakao da je realnost da Kosovo nije priznalo pet članica Evropske unije.

„Kosovo je problem jer nije priznato od strane pet zemlja-članica EU. To je realnost Kosova“, rekao je Lajček.Na pitanje da li vidi mogućnost promene takvog stanja, šef diplomatije Slovačke, jedne od EU članica koja nije priznala kosovsku nezavisnost, odgovorio je šta prvenstveno želi da vidi na samom Kosovu.

„Prva promenu koju želim da vidim je pozitivan razvoj događaja na Kosovu, počevši od ukidanja taksi“, zaključio je Lajček.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  Dakle, nešto ozbiljno se dešava. Miroslav Lajček pušten s' lanca. ……….Kada ovaj veliki Evropski stručnjak za bezbednost dobije nalog da se umeša, to znači da se iza brega nešto valja.

 2. Ivke says:

  Ovaj lupeta gluposti ne treba ga slusati

 3. Za Srbiju says:

  Nadam se da potpisivanje ugovora nije neki predizborni trik ove vlasti.

  • Milos says:

   Nego sta je.Oni su atlantisti.Po svaku cenu hoce u EU iako srpski narod nece Srbiju u EU.Sva sreca pa smo ucenjeni Kosovom i odnosom sa Rusijom.

 4. Sasulja says:

  Nije vise ni eu koa sto je nekad bila,ovo ti sad " ajde alija nek` je vise vojske".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *