ОШТРА ПОРУКА ИЗ АУСТРИЈЕ: „Хитно примите цео Балкан у ЕУ“

OŠTRA PORUKA IZ AUSTRIJE: „Hitno primite ceo Balkan u EU“

20 decembra 2018

Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek smatra da EU mora promeniti svoju strategiju prema Zapadnom Balkanu i sve države odmah primiti u članstvo.

Busek je, na sinoćnjoj diskusiji „Evropa i ti: bilans austrijskog predsedavanja i izgledi na izbore za Evropski parlament“ u Beču, istakao da je besmisleno „igrati se doktora“ i pokušati nešto popravljati.– Ni jug Italije nije zreo za EU, ali je ipak u Uniji. Nama je hitno potreban ceo Balkan u EU. Sve drugo bi u stvarnosti bilo nepravedno – podvukao je šef bečkog Instituta za podunavlje (IDM).

Busek je kazao da su mnogi instrumenti EU zastareli a u to, kako kaže, spada i rotirajuće predsedavanje.

– Nisam siguran koliko je to još svrsishodno – naglasio je on.

Na skupu je naučni saradnik IDM Silvia Nađivan predstavila dokument „Jasne vizije i hitno potrebne mere koje je moguće realizovati“. U tom dokumentu se ukazuje, pre svega, na veliki problem odlaska stanovništva sa Zapadnom Balkana.

Takođe je istakla da je potrebno i pojačano delovanje protiv „stabilokrata“, to jest autoritarnih vladara sa orijentacijom prema cilju rukovodjenja ruskog predsednika Vladimira Putina.

– Budućnost Balkana zavisi snažno o toga koliko će biti moguće „ugušit“‘ etničko-nacionalističku politiku – smatra Nađivan.

Novinar Klaus Prempers je ocenio da su EU potrebni dalekosežne reforme u bliskoj budućnosti.

– Jedan pozitivan razvoj je Bregzit, odnosno da neko napušta Uniju koji je uvek glasao protiv dalje integracije – naglasio je on, dodajući da će se sada videti da li će biti stvoren veći prostor za integraciju.

Istovremeno, smatra da je neophodno pronaći nove modele za kontinent i oprostiti se od par konstanti u Evropi.

Saglasni su bili učesnici da nije više u duhu vremena govoriti o osovini Pariz-Berlin, i to ne samo što se bliži kraj mandata nemačke kancelarke Angele Merkel. Evropa je daleko veća i neophodno je druge aktere snažnije uključiti, zatražili su oni.

Busek je dodao da se trenutno suočavamo sa Evropom zastoja, zbog čega okolnosti predsedavanja Austrije EU nisu bile lake.

KOMENTARI5 komentara

 1. A akoM says:

  Prvo,trebali su uzeti u Europu još Jugoslaviju,to bi imalo smisla bar donekle,ne bi bilo rata ovdje!Drugo,i sad bi bilo dobro da odmah sve(cijeli Balkan)uzmu u Europu,jer tad vjerovatno ne bi bilo novog međusobnog rata na Balkanu,a i to je puno,dovoljno!Treće,to bi vjerovatno bilo sve za duže vrijeme,jer EU nije ništa pametnog i dobrog donio na Balkan,osim toga(mira),jer nije uspio u primitivno društvo Balkana implementirati svoje uspješne suvremene društveno-ekonomske zakone,proizvodne investicije,odnose i razmišljanja,nego samo svoje exploatacijske banke,trgovačke centre i slično,tj.deračinu običnu,što doduše donosi njima korist,ali kratkoročnu!Ali ne i dugoročnu,što se iz prakse Balkana vidi,a time i Europe,jer Balkan sve više zaostaje i postaje i teret Europe!Glupani Europski,jer bez Balkana ne mogu biti ozbiljni igrači,i umjesto da ga nose oko vrata kao još jednu sastavnicu svoje snage,oni ga nose kao kamen,uteg,jer su sami tako odabrali,zbog pohlepe kratkovidne!I sad kad počinju uletavati dalekovidni Kinezi Itd.,sad glupani Europski kroz magle pohlepe uspijevaju nazrijeti da tu nije sve"idealno"!I još budalama Europskim to nije dovoljno jasno,nego tek pojedincima!

  • Valja'lovajusername says:

   Lijepo rečeno. Dodao bih još da ima mnogo budaletina i na samom balkanu koji bi žrtvovali i svoj narod u ratu zarad pohlepe.

 2. Miraš says:

  Oni to nas tretiraju kao krompire, stavi ih u čvrste i jake vreće da što manje vide šta će ih snaći, i smesti ih što brže u EU.

 3. raikkonen says:

  pod hitno da prestanite da laprdate..koji EU rajh koji bakraci..bezi gubite se u sto lepe mat..ne !!

 4. A akoM says:

  Ali,kad nema posla na Balkanu,za stotine tisuća ljudi,zapravo za milion-e,onda je dobra i Europa,za ići tamo raditi,zaraditi,steći penzije...!Za ostati živjeti tamo,pogotovo djeca,onda je dobra ta Europa!Čak i USA!A tko je preporodio i uzdigao Kinu?!?Kinezi?!?Ili Zapadna pamet,tehnologija,kapital,organizacija,red,rad,disciplina?!?A sad ti Kinezi dolaze na Balkan to nam prodavat,i domaćini se ne bune,nego su sretni!A glupa Europa se sad tek i zbog toga počinje češati po glavi zbog Balkana!A češati će se sutra još više,jer kasne i napravili su i rade previše velikih grešaka i na Balkanu i šire!Stara dama je izgleda ostarila!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *