ОШТРА ПОРУКА ПУТИНА: „Охладите усијане главе, имамо оружје које нико други нема“

ОШТРА ПОРУКА ПУТИНА: „Охладите усијане главе, имамо оружје које нико други нема“

25 децембра 2019

Главну поруку руског председника Владимира Путина на колегијуму Министарства одбране Русије, када је изјавио да је Русија први пут у својој новијој историји развила наоружање које нико други на планети нема, треба тумачити као сигнал свим противницима „да охладе усијане главе“, сагласни су аналитичари.

„Данас смо сведоци јединствене ситуације у новијој историји Русије — покушавају да нас сустигну. Ниједна земља тренутно нема хиперзвучно оружје, а да не говоримо о хиперзвучном оружју интерконтиненталног домета. Рад на квалитету руског наоружања није игра шаха — у којој је могућ и нерешен исход — Русија је дужна да у том пољу буде најбоља“, поручио је руски председник.Према речима заменика председника Комитета Државне думе Русије за одбрану Јурија Швиткина, поруку Путина треба схватити и као потврду да Русија планира и убудуће да настави да спроводи политику опремања војске најсавременијим типовима наоружања, што и јесте природна реакција на претње са Запада, а добар пример тога су најављени војни маневри НАТО-а према сценарију увежбавања напада на Русију.

„Критика Запада би Русију најмање требало да интересује, главни фокус треба да буде управо на руском народу, као и на народима њених савезника. Агресивна политика и реторика земаља Запада приморавају Русију да још једном размисли о одбрамбеној способности своје војске“, истиче он.

Швиткин наводи и да треба узети у обзир чињеницу да је војни буџет САД чак 15 пута већи од руског, самим тим би ту критику требали да упуте сами себи, а не Русији, која искључиво предузима реципрочне мере по питању јачања сопствене одбрамбене способности.

Руско оружје нема пандан у свету

Са друге стране, војни стручњак Виктор Баранец каже да Путинову поруку — да руска војска тежи да у свом арсеналу има најбољу борбену технику која постоји на свету, не треба схватити као поруку да се Русија упустила у трку у наоружању, поготово ако се у обзир узме чињеница да је њен војни буџет сваке године све мањи.

„Ако погледамо војни буџет Русије — он се из године у годину само смањивао“, констатује Баранец. Ако је амерички прешао цифру од 720 милијарди, руски је и даље негде између 60 и 70 милијарди долара. Русија се води принципом — за мање паре створити најбоље на свету оружје.

„Поред тога постоји државни програм модернизације војске, а буџет за то је унапред распоређен за много година унапред. Ако је данас удео најсавременијег наоружања у руској војсци на нивоу од 68 одсто, овим темпом ће Русија до 2027. године имати чак 95 одсто најмодернијег и најновијег наоружања у арсеналу“, констатује Баранец.

Без савременог оружја нема говора о озбиљној војној сили

Баранец такође наводи и да се Русија не наоружава зато што то жели или зато што нема на шта друго да троши паре, већ да то ради таман толико колико је неопходно да би била у стању да парира свим потенцијалним претњама.„У свету постоји неколико десетина армија које у свом арсеналу имају савремено наоружање, а већина тих земаља су чланице НАТО-а. Не треба ни говорити да је управо НАТО тренутно највећи противник Русије, ако не и непријатељ. Сведоци смо какво наоружање НАТО довлачи до руских граница, поред тога, сведоци смо и какво наоружање развијају западне земље, а пре свега Америка, Велика Британија, Немачка и Француска. Ако Русија не буде обраћала пажњу на то, она ће заостати у војном смислу, а самим тим ће и ниво претње од стране НАТО-а постати погубан за њу“, упозорава он.

Баранец додаје и да без модерног наоружања о руској војсци као значајној светској сили не вреди ни говорити.

„Све најбоље што руска одбрамбена индустрија ствара усмерено је ка томе да Русија добије најбоље оружје на свету, што се и потврђује на примеру хиперзвучног оружја, за којим Запад, а пре свега Америка, заостају чак 10 до 15 година“, закључује Баранец.

Међу хиперзвучним оружјем које почињу да добијају Ракетне стратешке снаге руски председник је на колегијуму Министарства одбране одржаном у уторак навео ракетне комплексе „Авангард“, као и комплексе „Кинжал“, „Пересвет“, а како је додао, у току су плански радови на ракетама „Сармат“, „Циркон“ и „Буревестник“.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

  1. M says:

    Samo nek se tako trude i dalje!To im je dobar garant obstanka!👍

  2. milorad2 says:

    rat je neminovan zapad misli da rusi blefiraju a ja mislim da se zapad ozbiljno zajeb.Nadam se da će pošteno i temeljno da spale neku zapadnu pudlicu i onda će na zapadu shvatiti da rusi NE blefiraju.Svako drugo ponašanje moskve je čist idiotizam i velika greška koja moće dovesti do holokausta. Pozivanje na zdrav razum ,moral ili čak na osećaj sopstvenog preživljavanja je glupost.Kada vide estoniju i letoniju kako gore iz čistog mira ničim izazvane onda će shvatiti da rusi imaju grozomorna nova naoružanja i tada će shvatiti da to nije blef.TAČKA.Sada je sasvim sigurno da će da gledamo reprizu hirošime samo je pitanj ko će biti dovoljno pametna da to PRVI ponovi i pokaže se kao zaista prava supersisla.

  3. M says:

    To i jest problem,tko će napasti prvi,jer time stječe veliku prednost,možda i bitnu,presudnu!A USA zapad se sprema to to da udari prvi,kad se dobro razmjestio na Ruskim granicama!Tad će udariti prvi,sigurno,jer se za to evidentno sprema!Osim ako Rusi to ne dozvole(okruživanje)pa oni udare prvi!Daklen,netko od njih će napasti,udariti prvi,Velikog Rata će biti,jer sve vodi tome evidentno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u