ОШТРА РЕАКЦИЈА РУСИЈЕ на формирање војске Косова

OŠTRA REAKCIJA RUSIJE na formiranje vojske Kosova

14 decembra 2018

Odluka o transformisanju Kosovskih snaga bezbednosti u punopravnu kosovsku armiju predstavlja korak kojim se grubo narušava Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a njegov cilj je ozbiljno narušavanje situacije na Balkanu i stvaranje rizika od obnavljanja oružanog sukoba u tom regionu.

„Retorika niza političara iz SAD i Evropske unije, visokih generala NATO-a, koji pokušavaju da ubede sebe i okolinu da odluka Prištine ne menja suštinu Kosovskih snaga bezbednosti izaziva čuđenje. Reč je o dvostrukom povećanju njihove brojnosti, formiranju rezervnih snaga, a glavna stvar je promena suštine snaga koje su donedavno imale funkciju civilne odbrane. Uz podršku SAD i niza zemalja NATO-a već se vodi pojačana priprema kosovsko-albanske vojske, povećava se isporuka oružja i tehnike Kosovarima“, navelo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.U saopštenju se ističe da zapadne prestonice i Brisel ignorišu konstruktivnu i odgovornu politiku Beograda, usmerenu na traženje kompromisa, smanjenje napetosti.

Srpsko rukovodstvo se pre svega suzdržalo od usvajanja mera kojima bi se odgovorilo na to što je Priština u novembru uvela stoprocentne carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koja je „praktično usmerena na stvaranje katastrofalnih uslova za kosovske Srbe i nastavljanje etničkog čišćenja nealbanskog stanovništva“.

„Konstatujemo da kosovski ’premijer‘ Ramuš Haradinaj, koji po nalogu SAD vodi politiku zaoštravanja krize, sistematski preteći da će nasilje i rat na Balkanu biti obnovljeni, predstavlja oličenje neodrživosti zapadne propagandne koncepcije koja aktivno nameće stvaranje kosovske ’državnosti‘. Kosovo očigledno sve više postaje tačka nestabilnosti, izvor konfliktnog potencijala u regionu. Posrednička uloga Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine je propala“, naglasilo je Ministarstvo.

U saopštenju se takođe ističe da međunarodne snage na Kosovu, pre svega Unmik i Kfor u skladu s odobrenim mandatima, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, imaju obavezu da hitno učine sve što mogu da bi se izvršila demilitarizacija i da bi se rasformirale sve oružane kosovsko-albanske formacije.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Sasha says:

  Sećam se dobro 1999. godine.Imali smo podršku Rusije, verbalnu. I to je to.

 2. katarina says:

  Mi treba da ne kupimo nego iznajmimo od Rusa 3 sistem, dva s300 i 1 s400 sa ruskim posadama, na godinu dana. to mozemo da uradimo finansijski

 3. Kulak says:

  Srbija mora ući na Kosovo i Metohiju i osloboditi Srbe.Ovo je 2018. godina.Situacija u svetu se promenila,Ameri neće opet oružano udariti na nas jer bi to moglo izazvati Treći svetski rat.Reakcije Amera bit će verbalno gadne,ali neće vojno napasti Srbiju.

 4. deda mraz says:

  Mi komentarisemo sta su Rusi rekli a nas jad od predsenika jos nije reagovao a sto se tice 1999 god. zaboravili smo da je nasa beda komunisticka od predsednika pre toga podrzavao i placao da musliman dodje na vlast kada su pokusali puc u Rusiji.Ovo je sve rezija i komedija jer ovi ne bi nista radili da im nasi petokolonasi nisu rekli da to urade.

 5. Vojna i ojdesve says:

  Aj sa srecom u balkanskome ratu... Hehehe.... Satana je prevario i skuvao kazan rata... Ide u groblje 80% balkanaca.... Srechan put....

 6. Taipova Češma says:

  Kad Gospodin Putin dođe da se dogovara o humanitarnom centru u Nišu naš preCednik ga dovodi do ludila nudeći mu vozila italijanskog Fijata koja sklapamo u Kragujevcu.A sad - gde su Rusi.Pa neće valjda Rusi da ratuju za nas.A neće ni tehniku da nam prodaju jer su sigurni da bi je naša vlast istog dana prosledila okupatorskim snagama nato-a.Savremeni ratovi se vode tehnikom,teritorija kontroliše ljudstvom a saveznici biraju pameću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *