ОШТРА РЕАКЦИЈА ИЗ АУСТРИЈЕ: Доста смо ћутали о „војсци Косова“! Не интересује нас што то Америка подржава

OŠTRA REAKCIJA IZ AUSTRIJE: Dosta smo ćutali o „vojsci Kosova“! Ne interesuje nas što to Amerika podržava

10 decembra 2018

Austrijski diplomata Volfgang Petrič smatra da Evropska unija ne bi smela da ostane bez reakcije na formiranje kosovske vojske samo zato što su Sjedinjene Američke Države podržale Prištinu u njenim namerama.

„Reč je o unilateralnom koraku Prištine koji nije dobar, koji je u suprotnosti sa konstruktivnim dijalogom i zbog toga u Briselu postoji veliki skepticizam o najavljenom formiranju kosovske vojske“, ističe Petrič u izjavi Tanjugu.Austrijski diplomata smatra da eventualno formiranje kosovske vojske, posmatrano iz vojnog ugla, neće ugroziti bezbednost regiona, ali da će „svakako dodatno uzdrmati veoma nestabilnu atmosferu“.

„Da li uopšte možemo otvoreno i razgovarati o stabilnosti i bezbednosti regiona kada jedna strana unilateralno pokušava da uradi nešto što je u suprotnosti sa voljom NATO-a“, kaže Petrić.

On smatra da odluka prištinskih vlasti o formiranju vojske nije mudra.

Na pitanje da li će kosovska vojska, ukoliko dođe do njenog formiranja, moći da učestvuje u međunarodnim misijama NATO-a, Petrič kaže da je ubeđen da se to neće dogoditi.

„NATO je protiv ove odluke prištinskih vlasti i ne zaboravite da je NATO i dalje odgovoran za očuvanje bezbednosti i sigurnosti na Kosovu i ne mogu oni tek tako da podele odgovornost o bezbednosti sa novom uspostavljenom kosovskom vojskom“, napominje austrijski diplomata.

On ukazuje na to da će NATO veoma oprezno pratiti situaciju i obeshrabriti vlast na Kosovu da nastavi sa realizacijom takvog plana.

„Nisam siguran da li će u tome uspeti, ali kao što sam rekao, imamo negativni razvoj događaja i uveren sam da će Brisel sve to da zaustavi“, dodaje Petrič.

Petrič veruje da Brisel ima potencijal da reši aktuelne probleme sa Prištinom, ali da u ovom trenutku ne postoji nijedna kreativna ideja kako se vratiti na konstruktivan dijalog koji je postojao u prošlosti.

„Mislim da će (šefica evropske diplomatije) Federika Mogerini uspeti da vrati obe strane da deluju racionalno i da ne dovode u pitanje, kao što je kosovski premijer već uradio, napredak u dijalogu. Mi već želimo da vidimo rezultat. Ne možemo više da čekamo“, zaključuje Petrič.

KOMENTARIJedan komentar

  1. rodja says:

    Al ovaj laže. On je dobro poѕnat svim Srbima. Bio i kao glavni pregovarač Evropske unije na mirovnim pregovorima o Kosmetu u Rambujeu i Parizu 1999. godine, koji su bili predigra bombardovanju SR Jugoslavije u martu te godine. Između 1999. i 2002. bio je visoki predstavnik Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini. Posle kratkog angažovanja na austrijskoj političkoj sceni, prelazi na funkciju austrijskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi. Što su baš njega sada „iskopali". Možda je "prošao konkurs" koji je objavio toni bler.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *