ОШТРА РЕАКЦИЈА КИНЕ НА ПОТЕЗ АМЕРИКЕ

OŠTRA REAKCIJA KINE NA POTEZ AMERIKE

28 oktobra 2021

Snažno se protivimo bilo kakvim zvaničnim i vojnim kontaktima između SAD i Tajvana, kao i mešanju SAD u unutrašnje stvari Kine, saopšteno je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova nakon zvanične potvrde prisustva američkih vojnika na Tajvanu.„SAD moraju da se pridržavaju principa „jedne Kine“ i odredbi tri američko-kineska dekreta. Snažno se protivimo bilo kakvim zvaničnim i vojnim kontaktima između SAD i Tajvana, kao i mešanju SAD u unutrašnje stvari Kine“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin. na brifingu, ističući da se kinesko-američki odnosi zasnivaju na principu „jedne Kine“.

Američke snage stacionirane su na Tajvanu kako bi sprovodile obuke sa tajvanskim vojnicima, rekla je u intervjuu za Si-En-En predsednica Caj Ing Ven, potvrđujući prvi put prisustvo američkih trupa na ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

Ona je izjavila i da je „pretnja“ iz Kine svakim danom sve veća i izrazio uverenje u podršku Vašingtona u slučaju napada.

Podsetimo, Peking smatra Tajvan svojom provincijom, dok Tajvan tvrdi da je autonomna država i da ima političke i ekonomske odnose sa nekoliko drugih nacija koje priznaju njegov suverenitet.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mime Nikolic says:

    Vishe je nego ocigledno, da americka spoljna politika, zasnovana na samoproglasenom pravu mesanja i uplitanja u svaki unutrsnji problem bilo koje drzave sveta, postaje uzrok svih kriza i izazivanje nemira i destabilizacije. Tome se mora stati na kraj i sve zemlje sveta bi trebalo da se javno i glasno oglase protiv tog samoproklamovanog "prava" Amerike!!! Dosta je, ako ne iprevishe, bilo takvih situacija i tome se jasno i odlucno mora reci NE!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *