ОШТРЕ РЕЧИ ЕМАНУЕЛА МАКРОНА: „Русија постаје вазал Кине, већ је политички изгубила“

ОШТРЕ РЕЧИ ЕМАНУЕЛА МАКРОНА: „Русија постаје вазал Кине, већ је политички изгубила“

15 маја 2023

РУСИЈА је практично претрпела стратешки пораз у Украјини и постаје све зависнија од Кине, рекао је француски председник Емануел Макрон у интервјуу објављеном у недељу. Међутим, он је додао да свака европска безбедносна архитектура треба да се бави не само забринутостима Украјине, већ и да спречи сукоб са Русијом.

Говорећи за лист l’Opinion, на питање о текућем сукобу у Украјини, Макрон је рекао да је „Русија већ геополитички изгубила“. Он је тврдио да је Москва „почела да сумња у своје историјске савезнике, свој прворангирани појас“.Штавише, према речима француског лидера, Москва је „де факто започела облик вазализације у односу на Кину и изгубила је приступ Балтику… пошто је то убрзало покушај Шведске и Финске да се придруже НАТО-у“. Он је додао да би такав развој догађаја био „незамислив“ чак и пре две године.

Макрон је поновио да Москва „не сме да добије војни рат“ у Украјини, додајући да би европска безбедносна архитектура морала да обезбеди пуну безбедност Украјини.

– Међутим, мораће да предвиди неконфронтацију са Русијом и поново изгради одрживу равнотежу. Али има још много корака да се до тога дође – нагласио је он.

Од почетка сукоба у Украјини, Макрон је више пута позивао на мировне преговоре, одржавајући контакте са руским председником Владимиром Путином. Француски председник је такође тврдио да Запад не треба да тражи „потпуни пораз Русије“ или да је „понижава“ . Прошлог децембра је такође изјавио да би НАТО на крају требало да припреми безбедносне гаранције за Русију након што се украјински сукоб реши, предлог који су критиковали званичници у Кијеву.

Прес-секретар Кремља Дмитриј Песков рекао је да се Москва „категорички не слаже“ са Макроновом оценом кинеско-руских односа, описујући их као „стратешко, посебно партнерство“ засновано на заједничком погледу на глобалне послове.

Изјаве француског лидера уследиле су након историјског самита руског председника Владимира Путина и његовог кинеског колеге Си Ђинпинга крајем марта, који је резултирао потписивањем десетина докумената о сарадњи у економској, научној и војној области.

После значајних преговора у Москви, Путин је одбацио идеју да његова земља постаје зависна од Пекинга, док је високо хвалио односе Русије са Кином. Он је оне који мисле другачије описао као „завиднике“, тврдећи да се европска економија ослања на Кину много бржим темпом од руске.

– Деценијама су многи желели да окрену Кину против Совјетског Савеза и Русије, и обрнуто – рекао је тада, пренео је РТ.

KOMENTARI9 коментара

 1. padre says:

  Pazi ko se javlja o vazalstvu! Ne sme da prdne bez naređenja, jer sled batine a on glumi junaka!

 2. padre says:

  Nego "oštre reči" nisu oštre, ako ne temelje na istini! Ako neki mazgov kaže, da Mesi pojma nema o fudbalu, u ćemu je oštrina?

  • Aco says:

   Šta su onda Francuzi sramne vaške američke

 3. Kulak says:

  Macron baca udicu, pa ko se uhvati, uhvati. Sigurno neće niko pametan.

 4. Bub says:

  Nećete nikad slomiti Rusiju.Samo sanjajte gamad satanistička!

 5. Kostakos says:

  Podneti prijavu protiv makarone zbog gerofiliju. J.be bezpomocnu, staru osobu.

 6. EkRostand says:

  Šta je baboyebac,krivo ti što su vas Rusi najurili iz Afrike,vala dosta ste i pili krv svojim bivšim(zapravo i sadašnjim) kolonijama.

 7. Nikola says:

  Bolje biti vazal Kine nego vaš. Vas još uvek svi osećamo.

 8. Smrdevit Posavski says:

  Mali,ti si bydala. Krivo vam je sto vas je Rusija napustila i sada ste beda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u