ОШТРЕ РЕЧИ ЕМАНУЕЛА МАКРОНА: „Русија постаје вазал Кине, већ је политички изгубила“

OŠTRE REČI EMANUELA MAKRONA: „Rusija postaje vazal Kine, već je politički izgubila“

15 maja 2023

RUSIJA je praktično pretrpela strateški poraz u Ukrajini i postaje sve zavisnija od Kine, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u nedelju. Međutim, on je dodao da svaka evropska bezbednosna arhitektura treba da se bavi ne samo zabrinutostima Ukrajine, već i da spreči sukob sa Rusijom.

Govoreći za list l’Opinion, na pitanje o tekućem sukobu u Ukrajini, Makron je rekao da je „Rusija već geopolitički izgubila“. On je tvrdio da je Moskva „počela da sumnja u svoje istorijske saveznike, svoj prvorangirani pojas“.Štaviše, prema rečima francuskog lidera, Moskva je „de fakto započela oblik vazalizacije u odnosu na Kinu i izgubila je pristup Baltiku… pošto je to ubrzalo pokušaj Švedske i Finske da se pridruže NATO-u“. On je dodao da bi takav razvoj događaja bio „nezamisliv“ čak i pre dve godine.

Makron je ponovio da Moskva „ne sme da dobije vojni rat“ u Ukrajini, dodajući da bi evropska bezbednosna arhitektura morala da obezbedi punu bezbednost Ukrajini.

– Međutim, moraće da predvidi nekonfrontaciju sa Rusijom i ponovo izgradi održivu ravnotežu. Ali ima još mnogo koraka da se do toga dođe – naglasio je on.

Od početka sukoba u Ukrajini, Makron je više puta pozivao na mirovne pregovore, održavajući kontakte sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Francuski predsednik je takođe tvrdio da Zapad ne treba da traži „potpuni poraz Rusije“ ili da je „ponižava“ . Prošlog decembra je takođe izjavio da bi NATO na kraju trebalo da pripremi bezbednosne garancije za Rusiju nakon što se ukrajinski sukob reši, predlog koji su kritikovali zvaničnici u Kijevu.

Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Moskva „kategorički ne slaže“ sa Makronovom ocenom kinesko-ruskih odnosa, opisujući ih kao „strateško, posebno partnerstvo“ zasnovano na zajedničkom pogledu na globalne poslove.

Izjave francuskog lidera usledile su nakon istorijskog samita ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga krajem marta, koji je rezultirao potpisivanjem desetina dokumenata o saradnji u ekonomskoj, naučnoj i vojnoj oblasti.

Posle značajnih pregovora u Moskvi, Putin je odbacio ideju da njegova zemlja postaje zavisna od Pekinga, dok je visoko hvalio odnose Rusije sa Kinom. On je one koji misle drugačije opisao kao „zavidnike“, tvrdeći da se evropska ekonomija oslanja na Kinu mnogo bržim tempom od ruske.

– Decenijama su mnogi želeli da okrenu Kinu protiv Sovjetskog Saveza i Rusije, i obrnuto – rekao je tada, preneo je RT.

KOMENTARI9 komentara

 1. padre says:

  Pazi ko se javlja o vazalstvu! Ne sme da prdne bez naređenja, jer sled batine a on glumi junaka!

 2. padre says:

  Nego "oštre reči" nisu oštre, ako ne temelje na istini! Ako neki mazgov kaže, da Mesi pojma nema o fudbalu, u ćemu je oštrina?

  • Aco says:

   Šta su onda Francuzi sramne vaške američke

 3. Kulak says:

  Macron baca udicu, pa ko se uhvati, uhvati. Sigurno neće niko pametan.

 4. Bub says:

  Nećete nikad slomiti Rusiju.Samo sanjajte gamad satanistička!

 5. Kostakos says:

  Podneti prijavu protiv makarone zbog gerofiliju. J.be bezpomocnu, staru osobu.

 6. EkRostand says:

  Šta je baboyebac,krivo ti što su vas Rusi najurili iz Afrike,vala dosta ste i pili krv svojim bivšim(zapravo i sadašnjim) kolonijama.

 7. Nikola says:

  Bolje biti vazal Kine nego vaš. Vas još uvek svi osećamo.

 8. Smrdevit Posavski says:

  Mali,ti si bydala. Krivo vam je sto vas je Rusija napustila i sada ste beda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *