OŠTRO: Dačić najavio žestoku ofanzivu protiv Prištine

OŠTRO: Dačić najavio žestoku ofanzivu protiv Prištine

24 oktobra 2014

ivica-dacic213U našem glavnom gradu predstavnici privremenih institucija sa KiM otkrili plan. Hodžaj: Posle MOK, tražićemo da nas prime i u druge organizacije. Dačić: Slaćemo pisma i emisare da sprečimo prijeme

Srbija sprema žestoku diplomatsku ofanzivu kako bi sprečila pokušaje Prištine da bez zelenog svetla Beograda i stolice u UN na „mala vrata“ uđe u brojne regionalne i evropske organizacije!

Beograd će na adrese rukovodstava ovih organizacija uskoro poslati pisma, pa i diplomatske emisare, kako bi još jednom bile potvrđene pozicije Srbije, koja je predana normalizaciji odnosa i regionalnoj saradnji, ali želi da zaštiti svoje interese oko KiM.

To je za „Novosti“ potvrdio šef diplomatije Ivica Dačić, koji kaže da je Srbija već pojačala diplomatske aktivnosti kako bi osujetila namere Prištine da preko reda i pravila uđe u mnoge organizacije:

– Stolica u UN je preduslov za punopravno članstvo u mnogim organizacijama. Naši emisari će objašnjavati pozicije Srbije i činjenicu da mnoge zemlje ne priznaju KiM kao nezavisnu državu. Predani smo dijalogu i normalizaciji odnosa i saradnji u regionu, o čemu svedoči i jučerašnja neformalna konferencija ministara spoljnih poslova i privrede regiona, na kojoj su bili i predstavnici Prištine i Tirane, ali ćemo takođe zaštititi naše nacionalne interese – rekao nam je Dačić, koji je bio domaćin skupa.

Planove da izdejstvuje stolicu u brojnim organizacijama Priština i ne krije, pa je tako na marginama ove konferencije šef diplomatije okupatorskih šiptarskih vlasti Enver Hodžaj otvoreno poručio da će posle Međunarodnog olimpijskog komiteta, lobirati i aplicirati za članstvo u nizu sportskih, kulturnih i privrednih organizacija, forumima koji se bave ljudskim pravima i vladavinom prava…

Iako predviđen kao skup privrednog karaktera, pod nazivom „Ekonomsko upravljanje i povezanost“, okupljanje ministara iz Prištine, Tirane, Podgorice, Sarajeva i Skoplja, uz „specijalnog gosta“ iz EU Štefana Filea, praktično se pretvorilo u politički događaj, na granici „varničenja“ – za šta su se „vrućim“ izjavama na marginama događaja posebno pobrinuli Hodžaj i albanski šef diplomatije Ditmir Bušati.

Hodžaj je koristio svaku priliku da naglasi da dolazi kao predstavnik „nezavisne i suverene države“ i da će Srbija pre ulaska u EU morati da potpiše mirovni sporazum sa Prištinom, za koji su srpski zvaničnici i juče ponovili da je za Beograd – neprihvatljiv. Bušati je zdušno branio pozicije i politiku Tirane, potencirao savezništvo sa Prištinom, kao i to da je „Kosovo sada regionalna, evropska i međunarodna realnost“:

– Ne moramo mi ništa da se pravdamo ni srpskoj niti bilo kojoj drugoj vladi na svetu da li vodimo politiku „velike Albanije“ ili da li smo istinski predani dobrosusedskim odnosima ili ne. Za politiku pomirenja u regionu dobili smo pohvale EU. Nažalost, ta ideja je oduvek bila noćna mora Srbije, ona nikad nije bila deo našeg političkog projekta i političkog cilja – poručio je Bušati, i dodao da je politički cilj vlade u Tirani da ceo region bude deo EU.

Povodom informacija da je albanski premijer Edi Rama zahtevao da mu tokom posete Srbiji, 10. novembra, budu uručeni ključevi Beograda, da položi venac na spomenik Dimitriju Tucoviću i da obiđe Preševo, Bušati je rekao:

– Program posete biće dogovoren sa Beogradom, u skladu sa principima međusobnog poštovanja i poverenja i najbolje prakse. Ne vidim ništa sporno u nameri Rame da poseti Preševo.

Specijalni izaslanik italijanskog predsedavanja EU Andrea Oricio izjavio je da je jučerašnji skup dokaz ozbiljnog rada i posvećenosti vlasti u Beogradu.

MILIJARDU EVRA ZA POVEZIVANjE
Konferencija je protekla u dobroj atmosferi i ona je pokazatelj promene stanja na Balkanu. Razgovarali smo o ekonomskom upravljanju i međusobnom povezivanju regiona – poručio je Dačić, po završetku sastanka, na zajedničkoj konferenciji sa Fileom, potpredsednikom Evropske komisije Jirkijem Katainenom i ministrom privrede Željkom Sertićem.

File je poručio da je EU spremna da saobraćajno i energetsko povezivanja zemalja Zapadnog Balkana podrži sa milijardu evra iz svojih pretpristupnih fondova i sa 10 milijardi evra zajmova međunarodnih institucija.

Dačić je naveo da sve zemlje regiona teže EU, međusobno se podržavaju na tom putu, ističući da je veoma važna regionalna stabilnost, te da su incidenti poput onog na utakmici Srbija – Albanija pokazatelj koliko je vremena potrebno da se dođe do regionalne satabilnosti, a malo da se ona poremeti.

Srpski šef diplomatije je najavio da će sledeće neformalno ministarsko okupljanje biti održano u Prištini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *