ОШТРО УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИЦИ И ЈАПАНУ: „Клоните се кинеских мора“

OŠTRO UPOZORENJE AMERICI I JAPANU: „Klonite se kineskih mora“

19 avgusta 2017

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je SAD i Japan da prestanu sa pogrešnim opaskama na račun ostrva Dijaoju i Južnog kineskog mora.

Mediji su dan ranije objavili da su SAD i Japan ponovo potvrdili da se Član 5. američko – japanskog bezbednosnog sporazuma primenjuje na kineska ostrva Dijaoju i izrazili veliku zabrinutost zbog situacije u Južno-kineskom moru.

Kao odgovor na to, portparolka Ministarstva Hua Čunjing navela je da je stav Kine prema ostrvima Dijaoju i Južnom kineskom moru dosledan i jasan, kao i da kineska vlada i njeni građani imaju nepokolebljivu odlučnost i volju za očuvanjem svog teritorijalnog suvereniteta.

Američko – japanski bezbednosni sporazum je proizvod Hladnog rata i ne sme da se upotrebljava kao izgovor za nelegalne tvrdnje Japana i da šteti teritorijalnom suverenitetu i povezanim pravima, rekla je Hua.

Trenutno je situacija u Južnom kineskom moru stabilna, a da dijalog i koordinacija između Kine i zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) napreduju.

Hua je istakla da bi SAD i Japan, koje nisu zainteresovane strane u Južnom kineskom moru, trebalo da poštuju napore zemalja u regionu da mirno reše otvorena pitanja kroz saradnju i pregovore.

„Kina poziva SAD i Japan da učine više da doprinesu regionalnom miru i stabilnosti“, rekla je portparolka Ministarstva.

(cri.cn)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *