ОШТРО УПОЗОРЕЊЕ СРБИЈИ ИЗ МОСКВЕ због центра у Нишу!

OŠTRO UPOZORENJE SRBIJI IZ MOSKVE zbog centra u Nišu!

7 maja 2017

Moskva pritiska srpsku vladu da stavi na sto potpisivanje sporazuma o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, dok istovremeno zapadne administracije jasno poručuju da to za vlast u Beogradu ne bi bio dobar potez, prenosi Blic.

I ruska administracija, ali i administracije SAD i EU podvukle su crvenu liniju kada je reč o statusu srpsko-ruskog humanitarnog centra. Rusi traže da se njihovim građanima zaposlenim u Centru omogući privilegovan status poput diplomatskog i prete da će se naprosto povući i prestati da predviđaju svojim budžetom sredstva za centar. Dok zapadne vlade imaju vrlo jasnu i kratku poruku – nema povlašćenog statusa za Ruse jer je humanitarni karakter centra samo maska Rusiji za vojnu bazu. Bojazan da centar ima tendenciju širenja na rusku bazu, osim u regionu i Evropi stav je i SAD.

Sporazum Srbije i Rusije, odnosno srpskog MUP-a i ruskog Ministarstva za vanredne situacije, jeste do sada dva puta odlagan. Poslednji put noć uoči dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina oktobra 2014. godine na vojnu paradu u Beograd. Poznavaoci prilika su tada Putinov lik, koji je retko bio sa osmehom, tumačili upravo u kontekstu odloženog potpisivanja sporazuma, zbog kog je, navodno, pre svega i došao.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za da „svi stranci moraju da imaju status kod nas“.

– I mi smo svima dali, ali kada je reč o Rusima, Zapad se buni, iako je njihovo osoblje to isto dobilo – kaže Dačić.

On, međutim, tvrdi da je reč o statusu poput onog koji ima administrativno-tehničko osoblje u ambasadi.

– Znači ne i diplomatski status – ističe Dačić.

Međutim, kako piše Blic, čiji su novinari, navodno, imali uvid u sporni sporazum, njime se nejasno rečeno predviđa – imunitet za Ruse. Imunitet se predviđa i za stalno i za privremeno osoblje, a odnosio bi se i na prostorije centra i njegovu imovinu. To praktično znači da osoblje i prostorije ne podležu Krivičnom zakoniku Republike Srbije. Odnosno, to je diplomatski status.

Broj Rusa u centru je promenljiv, tako ih je pre oko godinu dana bilo devetoro, sada ih je troje, dok pojedini funkcioneri kada govore o broju onih koji bi dobili, kako kažu, status, navode pet. Do sada je u centru bilo najviše 14 Rusa, a u sistematizaciji je tokom 2016. bilo zaposleno 14 ljudi.

I dok ruski članovi centra ne propuštaju priliku da istaknu da je centar otvoren i nema ogradu, da može da ga obiđe ko god hoće, mnogo stavki je obavijeno velom tajne.

Javni podatak je da su Rusi planirali za period od 2012. do 2015. da ulože 41 milion dolara. Navodi se da su do sada utrošili u opremu oko 20 i da i dalje troše tih 41 milion. Kada toga nestane, ako se ne potpiše sporazum, kažu da će zatvoriti centar. Da li stvari zaista tako i stoje iz Centra nisu želeli da komentarišu.

Sporazumom su Rusi oslobođeni plaćanja akciza i carine, ali centar nije oslobođen plaćanja za komunalne i druge vrste usluga koja su utvrđena i za građane Srbije. Na pitanje ko sada plaća komunalije Rusi ili Srbija, jedna od zaposlenih u centru kaže: „Troškovi su zajednički“.

Krajem prošle godine, iz budžetskih rezervi Srbije, za potrebe Centra je izdvojeno preko 80 miliona dinara, ali nije otkrivena svrha.

Sporazum o imunitetu i privilegijama prvi put je trebalo da bude potpisan 2012. godine, kada je Centar i osnovan.

Srbija je, inače, aprila 2015. potpisala Sporazum o pristupanju Srbije Mehanizmu civilne zaštite EU, što u Moskvi tumače kao potez kojim je Brisel želeo da onemogući jačanje ruskog delovanja u Nišu.

(Blic)

 

KOMENTARI16 komentara

 1. Batina says:

  car ipak ima da bude go.

 2. dusko says:

  PA KO CE DA NAS BRANI AKO NAS NAPADNU SIPTARI UZ POMOC NATO ! AKO OVO NE URADIMO RADI SE O IZDAJNICKOJ VLADI A SIPTARI NE SAMO DA CE DPCI DI NISA NEGO DO AVALE !!!

  • punca says:

   iGAŠIĆ I DAČIĆ POTPISALI: VOJSKA NATO MOŽE SLOBODNO DA „KRSTARI“ SRBIJOM!

   • Đuro says:

    Znači oni koji su bombardovali i pobili par hiljada Srba i preko 100.milijardi štete su zaštičeni a obi koji nas brane ne mogu imati diplomatski status,i to je smrdljiva srpska ,"naprednjačka"politika!!!

  • liks says:

   pa jel je vama jasno dok su rusi u nišu onda šipci nemogu uzeti zacrtano.sve do leskovca tj jug srbije.pa sve kupuju stanove firme kuce imanja a vi samo sedite i čekajte ko za vreme turaka.

   • tihi says:

    Velika sramota za Srbiju i njen narod,sa ubicama i sileđijama Srbskog naroda potpisano i odobreno sve,dok za Rusku braću to nesme zato što smo okupirani od nato/evro/američkih ibica,mi smo izdani....stećan nam put u NESTANAK

 3. punca says:

  SVE u svemu ta VLADA radi SVE protiv svojega naroda - KONTRAPRODUKTIVNO !

 4. Trifun says:

  Blic je nemacko propagadno orude protiv naseg naroda. Neprijatelj sa licencom da fabrikuje 'vijesti' kako bi nam naudio. Nema tu nikakvih prijtenji iz Rusije. Oni ne komuniciraju sa Srbijom na taj nacin. Ovo je vrijeme da se status Rusa rijesi. Nakon pustanja na slobodu iz politickih razloga tog monstruma iz EU Rajh zatvora, prijetnji nasoj drzavi i teritorijama koje imaju precutnu saglasnost EU Rajha, i koje su usmjerene na davanje podrske Albancima za otimanje nasih teritorija Srbija mora da si pomogne davanjem statusa Rusima u Nisu.

 5. Pero Joksimovic says:

  Braćo Rusi, U Srbe se možete pouzdati koliko i Čuma u praznu kuću. Najbolje Vam je da "prekinete paljbu, sakupite čaure i napustite strelište". Ostavite verolomne Srbe neka se sami zabave o svom jadu. Isuviše je zavojevača, kroz prošle vekove, pravilo nove Srbe svojom "trećom nogom" i izopačilo im genetiku. Ne zna se danas koja smo, sića - Turci, Švabe, Šiptari, Bugari - pitaj Boga. U svakom slučaju znajte - Srbi Vas mrze kao i ostale verolomne, marginalne etničke podgrupe Balkana - Bugari, Šiptari, Šipogorci, muslimani (bošnjaci) Hrvati i Slovenci. Ali Vi to i sami vidite i znate. Želim Vam da zauvek slavite Dan Pobede u miru samostalnosti i napretku. Bog neka poživi Vašeg genijalnog i svemogućeg Vladara i vernog slugu Otačastva - Vladimira Vladimiroviča Putina!

  • punca says:

   Živeo ***P*U*T*I*N***Živeo ***P*U*T*I*N***Živeo ***P*U*T*I*N***

 6. pirus says:

  Diplomatski status je glavni uslov isporuke dogovorenog naoruzanja iz Rusije.Nebude dat status od oruzja nece biti nista i konacno Rusija ce dici ruke od Srbije koja ce postati vazal kao i sve druge drzave u okruzenju EU i Natoa.Nakon toga nastupa druga faza razgradjivanje Srbije sprovodjenem ugovora o prodaji srpske zemlje,tu nastupaju albansko-natovska narko mafija koja ce narko novcem pokupovati sve sto je na raspolaganju.Zato treba pod hitno dati taj status tim ljudima koji su potrebni Srbiji a uostalom nije losa ideja taj centar da postane voena baza.

 7. Konan says:

  Pustajte ruse da donesu darove na taj aerodrom, vec jednom. Kako ne shvatate poentu. Treba braniti ruski biznis u srbiji i neki buduci tok... Davaj saglasnost, prelomi vec jednom, EU nas sarani bez smrti.

 8. kuka says:

  Le Penova izbegava da potvrdi ranije obećanje da će povući priznanje nezavisnosti Kosova. Slično kao što je uradio i Tramp. Dok su im trebali glasovi naših ljudi u tim zemljama obećavali su, a posle izbora: "Ništa Srbi, zaboravite!" Izgleda da nas bije glas da suviše lako opraštamo i zaboravljamo. Moramo pod hitno da prestanemo sa tom praksom. SVE moramo da pamtimo i vraćamo milo za drago. Svet tako funkcioniše. Mi ga svojom popustljivošću nećemo promeniti. Samo ćemo stradati u nedogled.

  • kuka says:

   Pardon. Pogrešno plasiran komentar.

 9. miroslav says:

  Ovaj narod izgleda da je sam odlucio da se baci u provaliju iz koje nema izlaza. Nista niko ne reaguje po mnogim pitanjima a omca oko vrata srbije je sve blize. Mozemo mi da pisemo do ujutru ako to ne moze da dopre do velike mase ljudi.Ako uopste ovaj zabludeli narod moze doci k sebi. Sve se radi na tome i sa zapada i od vlasti da nas Rusija odbaci. E onda ce nas nacisti lakse samleti. A mi vise nemamo nikoga ni za dobro ni za lose. Rusija ce izgubiti zivce sa ovakvima likovima koji nazovi predstavljaju Srbiju. Ne znam sta je jos potrebno da bi se ovaj uspavani narod probudio iz sna o eu integracijama. Potpuno je jasno da od toga nema nista. To je samo zamajavanje naroda. Nema tamo umeseno pa obeseno, vec samo klopka za lakoverne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *