ОСТВАРЕН ТУЂМАНОВ ЦИЉ

OSTVAREN TUĐMANOV CILJ

5 jula 2020

Građani Hrvatske u nedelju biraju novi saziv Sabora. Predizborna kampanja trajala je kraće nego inače i sprovodila se u uslovima pandemije. Srbi direktno ovoga puta nisu bili tema, ali je po svemu sudeći već premašena Tuđmanova težnja da Srba bude manje od 3 posto, kaže predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac.

Štrbac ocenjuje da će za pobedu biti presudno ko će uspeti da okupi vernike i branitelje, jer se na poslednjem popisu preko 90 procenata stanovnika Hrvatske izjasnilo kao Hrvati, a čak je bilo postotak ili dva više katolika. „Poznato je da je crkva kod Hrvata uvek bila na prvom mestu – oni slušaju popove propovedi i nakon toga se opredeljuju kome će dati svoj glas,” rekao je on.Srbi nisu direktna tema izbora ali…

Kada su u pitanju glavne stranke koje vode bitku za većinu u Saboru, HDZ i SDP, u kampanji uopšte nisu spominjale Srbe, posebno ne Srbiju, kaže naš sagovornik. „Nisu nas spominjali direktno ali se sve vreme vodila borba između ustaša i partizana u koju su se umešale još veće ustaše okupljene oko Miroslava Škore,” rekao je Štrbac. Prema poslednjim podacima koje HRT objavljuje, SDP dobija sigurna 52 mandata, dok HDZ zaostaje samo za jednim. Obe stranke, odnosno koalicije imaju manje poverenje glasača nego na prethodnim izborima, što našeg sagovornika ne čudi.

„Na političkom spektru HDZ je do sada bio od centra pa sve do krajnje desnice. Međutim, Plenković je HDZ pozicionirao u centar ali malo ulevo, što nije ni čudo, jer je on potomak partizana ali mu je to zamereno i došlo je do raslojavanja u stranci. Najdrastičnije kažnjavanje Plenković je doživeo od gradonačelnika Vukovara Ivana Penave koji je rekao da sve manje ima razlike između HDZ-a i SDP-a i prešao kod Škora kojem sada već daju 18 mandata,” objašnjava naš sagovornik.

Pupovac sigurni predstavnik Srba

Ukoliko bi ostala ovakva izborna kombinatorika, Savo Štrbac kaže da nas čeka veoma neizvestan ali i interesantan rasplet.

„HDZ bi uz manjine i „Most“ mogao da napravi vladu, dok SDP sve da ima i 10 mandata više teško može da formira vladu, jer Škoro ne želi sa njima. Što se tiče Srba, iako postoji konkurencija do sada je pobeđivao Milorad Pupovac i nemam dilemu da će tako biti i sada. On je veoma hrabar čovek koji je ispekao politički zanat i ako ćete procenjivati po napadima Hrvatske strane onda ćete videti da spaljuju lutke sa njegovim likom i da ispisuju parole ‘ubi Pupovca’. Škoro i desni spektar grade svoj uspeh na odnosu prema Pupovcu kao etno biznismenu,” naglašava naš sagovornik.

U Hrvatskoj postoji netolerancija na Srbe

Kad je Pupovac prvi put koalirao sa HDZ- om za vreme Ive Sanadera, Štrbac kaže da su Srbi u dijaspori to dočekali na nož. Dodaje da su su se nedugo zatim sreli u Banjaluci kada ga je i pitao zašto je prišao HDZ-u kada nam se sve loše desilo pod njihovom vlašću – ubijanja, egzodus i gubitak svih prava. „Onda mi je on otvorio oči rekavši: Nas smo trojica. Do sada smo kao manjina imali mesto u Saboru pored ulaznih i izlaznih vrata i ko god da je prošao on je ili rečima ili bukvalno pljuvao na nas. Onda nam se pružila šansa da to promenimo, jer sa pozicijom možemo nešto da uradimo. I sada su, kao i tada Srbi neophodan tas na vagi,” rekao je Štrbac.

I pored toga što participiraju u vlasti, u Hrvatskoj ne postoji tolerancija na Srbe, što je pokazao i postupak prema Novaku Đokoviću, kaže naš sagovornik. Najveći greh je, prema njegovom mišljenju biti Srbin i to još pravoslavac.

Savo Štrbac podseća da se ovih dana obeležava sedam godina od njihovog pristupanja Evropskoj uniji kada su obećali da će zatvoriti odnos prema Srbima i pravosuđu, a zapravo do sada ništa nisu promenili.

„Naprotiv, u Hrvatskoj je ponovo krenulo sve gore i gore po Srbe. Kada su ušli u NATO tek onda više nije bilo nikakve potrebe da prikrivaju tu svoju mržnju prema Srbima i svemu što je srpsko,” rekao je on.

Srba u Hrvatskoj najmanje u istoriji: I dalje su meta i večni krivci, ne smeju ni da kažu da su Srbi
Hrvatska je završila šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji, a pred najmlađom članicom su bili brojni izazovi – Bregzit i pitanje višegodišnjeg finansijskog okvira oko kojeg se još uvek nije pronašlo kompromisno rešenje, deblokiran je status Severne Makedonije i Albanije i otvoreno je novo poglavlje u pregovorima s Crnom Gorom.

Savo Štrbac kaže da su evropski zvaničnici pohvalili Hrvatsku za uloženi trud. „Plenković na tom uspehu gradi svoju predizbornu kampanju ali je Srbija za njihovog mandata tu gde jeste. Da su predsedavali još pet godina, sve to vreme mi ne bismo otvorili ni jedno poglavlje. Oni često prigovaraju da je ugroženija nacionalna manjina u Hrvata u Srbiji nego obrnuto, a ja sam pravio poređenja. Njih je ovde 0,8 odsto, a nas je 1991. bilo 12,2 odsto, već 2011. godine Srba u Hrvatskoj je bilo 4,3 posto, a naredni popis je na proleće 2021,” rekao je Štrbac.

On je za morbidne i do sada nezapamćene plakate i grafite koji su upereni prema Srbima rekao da nisu postavljeni zbog izbora, već zbog popisa stanovništva koje sledi. „U Hrvatskoj postoji fenomen da na jednog povratnika Srbina iz Srbije odlazi još uvek četiri do pet Srba – to je takozvani tihi egzodus. Imali smo i Zakon o brisanju Srba sa prebivališta pa sve to navodi na zaključak da će biti ostvarena, a ja verujem i premašena Tuđmanova težnja s početka devedesetih koju je zacrtao, a to je da će srpsko pitanje biti rešeno za sva vremena kad Srba bude manje od 3 procenta u ukupnoj populaciji i mislim da su oni to već domašili,” ocenio je Savo Štrbac.

(Sputnjik)

KOMENTARI32 komentara

 1. Gardista says:

  Radi Vatikan punom parom. Kao nekad Jasenovac.

  • Ivana says:

   Tačno pritisak na Srbe u Hrvatskoj je užasan lažu imena imaju nadimke samo da se nezna da su Srbi koliko ih ustašoidi maltretiraju i pritiskaju. Šta Rade Srbi u Srbiju u to vreme umesto da vrše isti pritisak na Hrvate po Srbiji pa da vide šta je reciprocitet oni glume dobre komšije kao i uvek. I sutra bi slali našu srpsku decu da ginu za oslobođenje Slovenije i usrašije kao i pre za šta? Ma ništa mi Srbi nismo naučili niko nam nije kriv do mi sami. Toliko srpskih kosti i izgubljene mladosti ni za šta e moji glupi i naivni Srbi hebale vas sve jugoslavije i komunizam. Vratite se veri i našoj srpskoj naciji ili ima da nas nema.

   • persida says:

    Ne da pravoslavna crkva da se vratimo tradiciji jer kad bismo znali istoriju srpskog imena i nasu staru veru, oni bi izgubili novac i ugled. SPC je radio isto sto i komunisti, a sada radi isto sto i Vucic.

  • Ivana says:

   Da tačno pritisak na Srbe u Hrvatskoj je užasan lažu imena imaju nadimke samo da se nezna da su Srbi koliko ih ustašoidi maltretiraju i pritiskaju. Šta Rade Srbi u Srbiju u to vreme umesto da vrše isti pritisak na Hrvate po Srbiji pa da vide šta je reciprocitet oni glume dobre komšije kao i uvek. I sutra bi slali našu srpsku decu da ginu za oslobođenje Slovenije i usrašije kao i pre za šta? Ma ništa mi Srbi nismo naučili niko nam nije kriv do mi sami. Toliko srpskih kosti i izgubljene mladosti ni za šta e moji glupi i naivni Srbi hebale vas sve jugoslavije i komunizam. Vratite se veri i našoj srpskoj naciji ili ima da nas nema.

 2. Kulak says:

  U Hrvatskoj trenutno živi oko 560.000 Srba i čine vrlo značajan deo stanovništva te banana-republike.Jedna trećina njih se izjašnjava kao Srbi,a dve trećine se prikrivaju i izjašnjavaju kao hrvati ili se ne izjašnjavaju.Na predstojećim izborima u hrvatskoj Srbi u Zagrebu će glasati za koaliciju Možemo koju predvodi Katarina Peović.Ona će dobiti značajan broj glasova.

 3. Portopranco says:

  Uticaj katoličke crkve u hrvatskoj je ogroman zato što je katolička crkva izmislila hrvatsku naciju.Sve su to bivši Srbi,Morlaci,Vlasi,Arbanasi i Cigani od kojih je katolička crkva pokatoličavanjem sklepala izmišljenu hrvatsku naciju.Za nepobitnu potvrdu ove tvrdnje pročitati sjajnu knjigu Put po Dalmaciji koju je napisao talijanski naučnik Alberto Fortis.On je tu detaljno objasnio kako je katolička crkva od Morlaka stvarala lažnu i izmišljenu hrvatsku naciju.Meni je otac Srbin iz Benkovca,a majka Talijanka iz Rijeke,pa sam tu sjajnu knjigu pročitao i u talijanskom originalu.

  • Jovan says:

   Bravo za komentar! To je to.

   • Portopranco says:

    Mi Srbi u Trstu smo u potpunosti razotkrili hrvatsku mitomaniju.

 4. Jovan says:

  Pa u redu je i da se ostvari. Jeli bila 90ih hajka beogradskih "intelektualca" na Milosevica i jos neke Srbe, da se Srbi treba da se brane u Beograd, a ne u Knin! I jos su trabunjali da Srbijja nema sta da trazi u Nezavisnoj Drzavi Hrvatskoj, "medjunarodno priznatoj". A sve koji su mislili suprotno prozivali kao "ratnim huskacima", da Miloseevic salje"decu" da ginu u tudjoj nezavisnoj zemlji. Bilo je bezbroj demonstracija po Beogradu da Srbija prizna NDH i prihvati da Srbi budu potlacena manjina u Hrvatskoj ili da odu. Bravo za Franju jer je ostvario cilj, a "demokratski intelektualci" su dobili pare i posle 5. Oktobra, postali i vlast, i oni su postigli cilj. Sve je u redu.

 5. Pumpacitor says:

  Strbac govori iz perspektive Krajine iz koje potice ali Srbi zive i u drugim delovoma KROmanjonije u kojima ih je verujte dosta vise od 3%, ja bi rekao i do 10%, problem je sto se dobar deo prikrio i pretvorio u kriptosrbe, npr.u istrijane, odabiruci lokalno a ne nacionalno tj.hrvacko opredelenje kad to moraju da javno kazu. Mnogi se predstve hrvatima dok u sebi zapravo misle - "ok, ali samo po dravljanstvu". I jos jednu stva Strbac nije rekao,a to je da od 3,7 mil.hrvata kolilo ih je bilo na popisu '91.sada nakon neprekidno 30 godina bele kuge hrvata i isto toliko dugog iseljavanja, danas hrvata verovatno nema ni 2,7 mil.a ukupnog stanovnistva od oko 3,3 mil.

 6. Dražen Jovan Petrović says:

  Uticaj katoličke crkve na hrvate je fenomen kojim se moraju pozabaviti psiholozi i psihijatri.Radi se o stvorovima koji ne razmišljaju vlastitim mozgovima,već postupaju isključivo prema uputama koje im daju fratri na misama.

 7. Biogradlija says:

  Da,izgleda da je franjo tuđman najveći hrvatski državnik svih vremena.On je uspeo u onom što je velika većina hrvata strasno htela:1/3 Srba ubiti,1/3 pokatoličiti i 1/3 proterati.Uz to je razbio i Jugoslaviju.U tome su mu jako pomogle i ustaške lobistice u Srbiji,prvenstveno nataša kandić i sonja biserko.To je ekipa koja je uspela u nameri da se oživotvori hrvatski šovinistički projekt.

  • Željko says:

   Prvi hrvatski predsjednik je bio državnik ali sada koga će Hrvatska braniti sa 2 raspala miga, helihopterima koji redovito padaju s neba i vojskom koju raspuštaju vikendima, samo da je ne moraju hranit 🤣🤣 i gdje su i aktualni predsjednik i aktualni premijer dezerteri!!

   • Zeus says:

    😂🤣😂🤣😂🤣😂😂😂🤣😂🤣😂 Jadna je ta Evropska Hrvatska, kada beže po Irskoj, Nemačkoj i Kanadi, još tužnije je što u 21 veku nacizam i fašizam kraljuje u najnovijoj lijepoj NDH. Vatikansko pranje mozga je mnogo kompleksna stvar. Ima ona gasterbajterska pa kaže: našli se Hrvat i Srbin u Nemačkoj, nisu mogli da se posvadjaju jer zaradjuju dobre pare a zbog svojih zemljaka nisu smeli da se izljube jer bi bili izdajnici novonastalih republika...

 8. Gagi says:

  Ovde se postavlja jedno osnovno pitanje, kome on i svi ostali "narodni aktivisti" ovo pricaju. Narodu sigurno ne, narod odlicno zna i razume stanje. Mozda sve ovo iznose da bi probudili savest politicara i penzionisanih generala koji nisu odbranili svoj narod.Ako je tako, taj posao je jalov jer tu savesti nema niti moze da se probudi. Zapravo,tadasnji politicki plan i jeste bio da se Srpski narod NE odbrani, da se Avnoj granice ostvare u punom kapacitetu - bez Srba.Iz tih razloga nijedan politicar kao i vojno lice nisu odgovarali pred narodom za evidentnu izdaju i prodaju Srpskih interesa, a bilo ih je. Nije mi jasno dokle moze ici ljudska narcisoidnost i samoreklamiranje "uvaznog" zastitnika Srpskih interesa. Pobogu covece, trazi prijem kod predsednika drzave i daj mu te podatke, neka oni koji su placeni i zaduzeni to citaju i resavaju. Iz kog razloga te podatke iznosis narodu, da bi mozda narod ubedio kako smo katastrofalno nastradali i da tu pomoci nema. Da jasno i nedvosmisleno pokazes narodu kako je trijumfovao katolicko-komunisticki plan unistavanja Srpskog naroda na zapadnim prostorima Balkana. Kome ti prijatelju iznosis te podatke o neprijateljskoj rvatskoj pobedi i cistom rvatskom zivotnom prostoru.Malo je Srpskog stradanja nego treba jos da se dodatno dosoli. Trazi ti prijatelju podatke i pisi o onima koji su napravili profesionalni propust i doveli Srpski narod u ovu nezavidnu poziciju, o njima ti pisi ako smes da narod TO sazna.

  • Cp6a says:

   Razumem ogorčenje, ali dolaze nove generacije. Moraju ove stvari makar da im prođu kroz uši, da se ne iznenađuju posle što im uništavaju automobile i bacaju ih u more. Mladi ne smeju da guraju prst u utikač, da istrčavaju na ulicu i da idu u NDH autom na more, nego samo tenkom.

   • persida says:

    A sta ce uopste na odmor u Hrvatsku? Osim toga, tenk trosi mnogo benzina. Ne isplati se.

    • Cp6a says:

     Ne znam ni ja šta će, ali čujem da se poneko prevari. Dok Dalmacija ponovo ne bude srbska, besmisleno je monstrumima ići u jazbinu

  • Istina says:

   Da pogadjam ti zivis u krugu dvojke, a to su drugosrpijanci, ili si usrasa.

 9. Istina says:

  Nije to Tudjanov plan, taj plan se predvodi od vremena Napoleona. Evropa ne sme da bude Pravoslavna inače satanisti nemogu da predvode rituale, kapitalisti nemogu da pljačkaju i iskorištavaju narod, Vatikan nemože da vrši pedofiliju, zato nam brane da se širimo i da obelodanimo istinu koja njih ubija u njihovo postojanje. Srbi su žrtve 800 godina terora koji se vrši nad njima sa svih strana evrope i azije. Od Napoleona, Osmanlija, Austrougara, Vatikana, Hitlera, Evropske Unije pa se do dana današnjeg... Znamo sve i zatose nas boje i zato smo jim trn u oku...

  • Ivana says:

   To da nas se boje moš mislit to da nas istrebljuju ko ameri indijance o da to je jedina istina sve nas je manje koliko je Srba bilo u procentima 31 godine na području cele Jugoslavije a koliko danas?

   • Lola says:

    Znaš li ti srečo, da Srba ima u Mongoliji, Tajvanu i Aljaski? Kako će nas sve iztrebiti?

 10. Karital says:

  SDP će sastaviti vladu sa Srbima bez Pupovca.

 11. da da says:

  Srbi tamo ne izlaze na izbore.Ljudi vide da su srpski političari već 25 godina sluge ustaške vlasti od koje samo žele beneficije i državne poslove za svoju decu i to je sve od srpske politike u ustašiji...sve ostalo su laži i nebuloze.

 12. Danilo says:

  I 3% Srba je puno previše. Prisustvo jednog jedinog genicidnig Srbina je previše za svaku civiliziranu zemlju.

  • Jovan says:

   Jasno. Za izmisljenu-sklepanu genocidnu naciju od stane genocidnog vatikana, 3% iskonske prave nacije je prejako!

  • Ivana says:

   Kako to ga je jedino na srpskim portalima moguće direktno vređati Srbe i da administratori to dopuste? Probajte na hrvatskim portalima pisati ovako protiv hrvata administratori odma brišu i nema objave glupi Srbi nikako da naučimo ne dati pljuvati po sebi a posebno NE usrašoidima, šipcima, izmišljenim bošnjacima, (Srbi koji su prešli na islam pod turskim zulumom) i milogorcima ustašama iz Srpske Crne Gore.

  • Bogdan says:

   Vama je Vatikan toliko oprao mozak, da ste postali kolektivno bolesni i zavidni na Srbe, zato će vam zemlja ostati pusta. Neće vam više smetati Srbi, niti će vas oslobadjati od kolonizatora, vas će kolektivna KARMA da ubije. Ostaćete bez napredka i budućnosti. Nekako mi se čini da vas Evropa iskorištava, pravi budalom, ponižava a Vatikan vas pravi pedofilima pere mozak i širi mržnju. Ipak ostajete verni Vatikanu. Izdali i ubili ste Kralja, sjebali ste što vam je Tito obezbedio. Čekamo da vidimo kako ćete se ponašati kad vam Unite Europe bude opljačkala resurse, pokupila hotele i upropastila poljoprivredu. Kada vam bude opet zagustilo ni vamo ni tamo opet će vam biti Srbi dragi i najbolji. Niko vam od komšija nije dobar ni Slovenci ni Mađari ni Bosanci ni Srbi, vidi se kakav ste narod. Sranjo vam je namestio totalnu razprodaju zemlje zato će te biti večiti konjušari, ima švabama da ližete dupeta samo da bi jim se dokazivali. Uvek ste bili i ostali prodani, da bog da ostali takvi zauvek. A za Srbe se ne opterećuj, istorija će pokazati šta su uradili za Evropu

  • Kerovodja says:

   Većeg genocidnog naroda od Hrvata nema u istoriji Evrope, koliko ste ljudi pobili u 2. Svetskom ratu, trebao bih se zapitati ko je najveći genocidni narod u Evropi bar na Balkanu ste na prvom mestu. Vatikan vam obećavao zlatna brda i doline da bi pobili što više. Vaša mržnja vas prati od vašeg postojanja zato vas je lako prepoznati. Živite u iluziji da ste pod vatikanom zaštićeni a u suštini ste mnogo mnogo ranljiviji od ostalih naroda na balkanu.

  • Cp6a says:

   Ovo mlađarija treba da vidi. Ovo nije prazna priča, ovako misli svaki pripadnik nacije, koja je nastala i koju održava samo ludačka želja da pobiju sve Srbe, ma gde bili. Dok ijedan Srbin bude u Srbiji, te genocidne hrvatske hijene se neće smiriti. To omladina srbska mora da zna i da se pazi.

 13. petrovgrad says:

  Danas Hrvatska jedva ima dva miliona stanovnika, a 90-tih imala oko 4 miliona. Što manje Hrvata u Hrvatskoj, menje problema za Srbe. Kada budu slavili 50 godine nezavisnosti imaće ih jedan milion. Do tada će toliko stanovnika imati stanovnika Novi Sad. Šteta što se nije pojavio Franjo nešto ranije, danas bi problem sa Hrvatima bio A/A.

  • Kulak says:

   Dobro je.Izumiru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *