ОСТВАРЕН ТУЂМАНОВ ЦИЉ

ОСТВАРЕН ТУЂМАНОВ ЦИЉ

5 јула 2020

Грађани Хрватске у недељу бирају нови сазив Сабора. Предизборна кампања трајала је краће него иначе и спроводила се у условима пандемије. Срби директно овога пута нису били тема, али је по свему судећи већ премашена Туђманова тежња да Срба буде мање од 3 посто, каже председник Документационо информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац.

Штрбац оцењује да ће за победу бити пресудно ко ће успети да окупи вернике и бранитеље, јер се на последњем попису преко 90 процената становника Хрватске изјаснило као Хрвати, а чак је било постотак или два више католика. „Познато је да је црква код Хрвата увек била на првом месту – они слушају попове проповеди и након тога се опредељују коме ће дати свој глас,” рекао је он.Срби нису директна тема избора али…

Када су у питању главне странке које воде битку за већину у Сабору, ХДЗ и СДП, у кампањи уопште нису спомињале Србе, посебно не Србију, каже наш саговорник. „Нису нас спомињали директно али се све време водила борба између усташа и партизана у коју су се умешале још веће усташе окупљене око Мирослава Шкоре,” рекао је Штрбац. Према последњим подацима које ХРТ објављује, СДП добија сигурна 52 мандата, док ХДЗ заостаје само за једним. Обе странке, односно коалиције имају мање поверење гласача него на претходним изборима, што нашег саговорника не чуди.

„На политичком спектру ХДЗ је до сада био од центра па све до крајње деснице. Међутим, Пленковић је ХДЗ позиционирао у центар али мало улево, што није ни чудо, јер је он потомак партизана али му је то замерено и дошло је до раслојавања у странци. Најдрастичније кажњавање Пленковић је доживео од градоначелника Вуковара Ивана Пенаве који је рекао да све мање има разлике између ХДЗ-а и СДП-а и прешао код Шкора којем сада већ дају 18 мандата,” објашњава наш саговорник.

Пуповац сигурни представник Срба

Уколико би остала оваква изборна комбинаторика, Саво Штрбац каже да нас чека веома неизвестан али и интересантан расплет.

„ХДЗ би уз мањине и „Мост“ могао да направи владу, док СДП све да има и 10 мандата више тешко може да формира владу, јер Шкоро не жели са њима. Што се тиче Срба, иако постоји конкуренција до сада је побеђивао Милорад Пуповац и немам дилему да ће тако бити и сада. Он је веома храбар човек који је испекао политички занат и ако ћете процењивати по нападима Хрватске стране онда ћете видети да спаљују лутке са његовим ликом и да исписују пароле ‘уби Пуповца’. Шкоро и десни спектар граде свој успех на односу према Пуповцу као етно бизнисмену,” наглашава наш саговорник.

У Хрватској постоји нетолеранција на Србе

Кад је Пуповац први пут коалирао са ХДЗ- ом за време Иве Санадера, Штрбац каже да су Срби у дијаспори то дочекали на нож. Додаје да су су се недуго затим срели у Бањалуци када га је и питао зашто је пришао ХДЗ-у када нам се све лоше десило под њиховом влашћу – убијања, егзодус и губитак свих права. „Онда ми је он отворио очи рекавши: Нас смо тројица. До сада смо као мањина имали место у Сабору поред улазних и излазних врата и ко год да је прошао он је или речима или буквално пљувао на нас. Онда нам се пружила шанса да то променимо, јер са позицијом можемо нешто да урадимо. И сада су, као и тада Срби неопходан тас на ваги,” рекао је Штрбац.

И поред тога што партиципирају у власти, у Хрватској не постоји толеранција на Србе, што је показао и поступак према Новаку Ђоковићу, каже наш саговорник. Највећи грех је, према његовом мишљењу бити Србин и то још православац.

Саво Штрбац подсећа да се ових дана обележава седам година од њиховог приступања Европској унији када су обећали да ће затворити однос према Србима и правосуђу, а заправо до сада ништа нису променили.

„Напротив, у Хрватској је поново кренуло све горе и горе по Србе. Када су ушли у НАТО тек онда више није било никакве потребе да прикривају ту своју мржњу према Србима и свему што је српско,” рекао је он.

Срба у Хрватској најмање у историји: И даље су мета и вечни кривци, не смеју ни да кажу да су Срби
Хрватска је завршила шестомесечно председавање Европској унији, а пред најмлађом чланицом су били бројни изазови – Брегзит и питање вишегодишњег финансијског оквира око којег се још увек није пронашло компромисно решење, деблокиран је статус Северне Македоније и Албаније и отворено је ново поглавље у преговорима с Црном Гором.

Саво Штрбац каже да су европски званичници похвалили Хрватску за уложени труд. „Пленковић на том успеху гради своју предизборну кампању али је Србија за њиховог мандата ту где јесте. Да су председавали још пет година, све то време ми не бисмо отворили ни једно поглавље. Они често приговарају да је угроженија национална мањина у Хрвата у Србији него обрнуто, а ја сам правио поређења. Њих је овде 0,8 одсто, а нас је 1991. било 12,2 одсто, већ 2011. године Срба у Хрватској је било 4,3 посто, а наредни попис је на пролеће 2021,” рекао је Штрбац.

Он је за морбидне и до сада незапамћене плакате и графите који су уперени према Србима рекао да нису постављени због избора, већ због пописа становништва које следи. „У Хрватској постоји феномен да на једног повратника Србина из Србије одлази још увек четири до пет Срба – то је такозвани тихи егзодус. Имали смо и Закон о брисању Срба са пребивалишта па све то наводи на закључак да ће бити остварена, а ја верујем и премашена Туђманова тежња с почетка деведесетих коју је зацртао, а то је да ће српско питање бити решено за сва времена кад Срба буде мање од 3 процента у укупној популацији и мислим да су они то већ домашили,” оценио је Саво Штрбац.

(Спутњик)

KOMENTARI32 коментара

 1. Gardista says:

  Radi Vatikan punom parom. Kao nekad Jasenovac.

  • Ivana says:

   Tačno pritisak na Srbe u Hrvatskoj je užasan lažu imena imaju nadimke samo da se nezna da su Srbi koliko ih ustašoidi maltretiraju i pritiskaju. Šta Rade Srbi u Srbiju u to vreme umesto da vrše isti pritisak na Hrvate po Srbiji pa da vide šta je reciprocitet oni glume dobre komšije kao i uvek. I sutra bi slali našu srpsku decu da ginu za oslobođenje Slovenije i usrašije kao i pre za šta? Ma ništa mi Srbi nismo naučili niko nam nije kriv do mi sami. Toliko srpskih kosti i izgubljene mladosti ni za šta e moji glupi i naivni Srbi hebale vas sve jugoslavije i komunizam. Vratite se veri i našoj srpskoj naciji ili ima da nas nema.

   • persida says:

    Ne da pravoslavna crkva da se vratimo tradiciji jer kad bismo znali istoriju srpskog imena i nasu staru veru, oni bi izgubili novac i ugled. SPC je radio isto sto i komunisti, a sada radi isto sto i Vucic.

  • Ivana says:

   Da tačno pritisak na Srbe u Hrvatskoj je užasan lažu imena imaju nadimke samo da se nezna da su Srbi koliko ih ustašoidi maltretiraju i pritiskaju. Šta Rade Srbi u Srbiju u to vreme umesto da vrše isti pritisak na Hrvate po Srbiji pa da vide šta je reciprocitet oni glume dobre komšije kao i uvek. I sutra bi slali našu srpsku decu da ginu za oslobođenje Slovenije i usrašije kao i pre za šta? Ma ništa mi Srbi nismo naučili niko nam nije kriv do mi sami. Toliko srpskih kosti i izgubljene mladosti ni za šta e moji glupi i naivni Srbi hebale vas sve jugoslavije i komunizam. Vratite se veri i našoj srpskoj naciji ili ima da nas nema.

 2. Kulak says:

  U Hrvatskoj trenutno živi oko 560.000 Srba i čine vrlo značajan deo stanovništva te banana-republike.Jedna trećina njih se izjašnjava kao Srbi,a dve trećine se prikrivaju i izjašnjavaju kao hrvati ili se ne izjašnjavaju.Na predstojećim izborima u hrvatskoj Srbi u Zagrebu će glasati za koaliciju Možemo koju predvodi Katarina Peović.Ona će dobiti značajan broj glasova.

 3. Portopranco says:

  Uticaj katoličke crkve u hrvatskoj je ogroman zato što je katolička crkva izmislila hrvatsku naciju.Sve su to bivši Srbi,Morlaci,Vlasi,Arbanasi i Cigani od kojih je katolička crkva pokatoličavanjem sklepala izmišljenu hrvatsku naciju.Za nepobitnu potvrdu ove tvrdnje pročitati sjajnu knjigu Put po Dalmaciji koju je napisao talijanski naučnik Alberto Fortis.On je tu detaljno objasnio kako je katolička crkva od Morlaka stvarala lažnu i izmišljenu hrvatsku naciju.Meni je otac Srbin iz Benkovca,a majka Talijanka iz Rijeke,pa sam tu sjajnu knjigu pročitao i u talijanskom originalu.

   • Portopranco says:

    Mi Srbi u Trstu smo u potpunosti razotkrili hrvatsku mitomaniju.

 4. Jovan says:

  Pa u redu je i da se ostvari. Jeli bila 90ih hajka beogradskih "intelektualca" na Milosevica i jos neke Srbe, da se Srbi treba da se brane u Beograd, a ne u Knin! I jos su trabunjali da Srbijja nema sta da trazi u Nezavisnoj Drzavi Hrvatskoj, "medjunarodno priznatoj". A sve koji su mislili suprotno prozivali kao "ratnim huskacima", da Miloseevic salje"decu" da ginu u tudjoj nezavisnoj zemlji. Bilo je bezbroj demonstracija po Beogradu da Srbija prizna NDH i prihvati da Srbi budu potlacena manjina u Hrvatskoj ili da odu. Bravo za Franju jer je ostvario cilj, a "demokratski intelektualci" su dobili pare i posle 5. Oktobra, postali i vlast, i oni su postigli cilj. Sve je u redu.

 5. Pumpacitor says:

  Strbac govori iz perspektive Krajine iz koje potice ali Srbi zive i u drugim delovoma KROmanjonije u kojima ih je verujte dosta vise od 3%, ja bi rekao i do 10%, problem je sto se dobar deo prikrio i pretvorio u kriptosrbe, npr.u istrijane, odabiruci lokalno a ne nacionalno tj.hrvacko opredelenje kad to moraju da javno kazu. Mnogi se predstve hrvatima dok u sebi zapravo misle - "ok, ali samo po dravljanstvu". I jos jednu stva Strbac nije rekao,a to je da od 3,7 mil.hrvata kolilo ih je bilo na popisu '91.sada nakon neprekidno 30 godina bele kuge hrvata i isto toliko dugog iseljavanja, danas hrvata verovatno nema ni 2,7 mil.a ukupnog stanovnistva od oko 3,3 mil.

 6. Dražen Jovan Petrović says:

  Uticaj katoličke crkve na hrvate je fenomen kojim se moraju pozabaviti psiholozi i psihijatri.Radi se o stvorovima koji ne razmišljaju vlastitim mozgovima,već postupaju isključivo prema uputama koje im daju fratri na misama.

 7. Biogradlija says:

  Da,izgleda da je franjo tuđman najveći hrvatski državnik svih vremena.On je uspeo u onom što je velika većina hrvata strasno htela:1/3 Srba ubiti,1/3 pokatoličiti i 1/3 proterati.Uz to je razbio i Jugoslaviju.U tome su mu jako pomogle i ustaške lobistice u Srbiji,prvenstveno nataša kandić i sonja biserko.To je ekipa koja je uspela u nameri da se oživotvori hrvatski šovinistički projekt.

  • Željko says:

   Prvi hrvatski predsjednik je bio državnik ali sada koga će Hrvatska braniti sa 2 raspala miga, helihopterima koji redovito padaju s neba i vojskom koju raspuštaju vikendima, samo da je ne moraju hranit 🤣🤣 i gdje su i aktualni predsjednik i aktualni premijer dezerteri!!

   • Zeus says:

    😂🤣😂🤣😂🤣😂😂😂🤣😂🤣😂 Jadna je ta Evropska Hrvatska, kada beže po Irskoj, Nemačkoj i Kanadi, još tužnije je što u 21 veku nacizam i fašizam kraljuje u najnovijoj lijepoj NDH. Vatikansko pranje mozga je mnogo kompleksna stvar. Ima ona gasterbajterska pa kaže: našli se Hrvat i Srbin u Nemačkoj, nisu mogli da se posvadjaju jer zaradjuju dobre pare a zbog svojih zemljaka nisu smeli da se izljube jer bi bili izdajnici novonastalih republika...

 8. Gagi says:

  Ovde se postavlja jedno osnovno pitanje, kome on i svi ostali "narodni aktivisti" ovo pricaju. Narodu sigurno ne, narod odlicno zna i razume stanje. Mozda sve ovo iznose da bi probudili savest politicara i penzionisanih generala koji nisu odbranili svoj narod.Ako je tako, taj posao je jalov jer tu savesti nema niti moze da se probudi. Zapravo,tadasnji politicki plan i jeste bio da se Srpski narod NE odbrani, da se Avnoj granice ostvare u punom kapacitetu - bez Srba.Iz tih razloga nijedan politicar kao i vojno lice nisu odgovarali pred narodom za evidentnu izdaju i prodaju Srpskih interesa, a bilo ih je. Nije mi jasno dokle moze ici ljudska narcisoidnost i samoreklamiranje "uvaznog" zastitnika Srpskih interesa. Pobogu covece, trazi prijem kod predsednika drzave i daj mu te podatke, neka oni koji su placeni i zaduzeni to citaju i resavaju. Iz kog razloga te podatke iznosis narodu, da bi mozda narod ubedio kako smo katastrofalno nastradali i da tu pomoci nema. Da jasno i nedvosmisleno pokazes narodu kako je trijumfovao katolicko-komunisticki plan unistavanja Srpskog naroda na zapadnim prostorima Balkana. Kome ti prijatelju iznosis te podatke o neprijateljskoj rvatskoj pobedi i cistom rvatskom zivotnom prostoru.Malo je Srpskog stradanja nego treba jos da se dodatno dosoli. Trazi ti prijatelju podatke i pisi o onima koji su napravili profesionalni propust i doveli Srpski narod u ovu nezavidnu poziciju, o njima ti pisi ako smes da narod TO sazna.

  • Cp6a says:

   Разумем огорчење, али долазе нове генерације. Морају ове ствари макар да им прођу кроз уши, да се не изненађују после што им уништавају аутомобиле и бацају их у море. Млади не смеју да гурају прст у утикач, да истрчавају на улицу и да иду у НДХ аутом на море, него само тенком.

   • persida says:

    A sta ce uopste na odmor u Hrvatsku? Osim toga, tenk trosi mnogo benzina. Ne isplati se.

    • Cp6a says:

     Не знам ни ја шта ће, али чујем да се понеко превари. Док Далмација поново не буде србска, бесмислено је монструмима ићи у јазбину

  • Istina says:

   Da pogadjam ti zivis u krugu dvojke, a to su drugosrpijanci, ili si usrasa.

 9. Istina says:

  Nije to Tudjanov plan, taj plan se predvodi od vremena Napoleona. Evropa ne sme da bude Pravoslavna inače satanisti nemogu da predvode rituale, kapitalisti nemogu da pljačkaju i iskorištavaju narod, Vatikan nemože da vrši pedofiliju, zato nam brane da se širimo i da obelodanimo istinu koja njih ubija u njihovo postojanje. Srbi su žrtve 800 godina terora koji se vrši nad njima sa svih strana evrope i azije. Od Napoleona, Osmanlija, Austrougara, Vatikana, Hitlera, Evropske Unije pa se do dana današnjeg... Znamo sve i zatose nas boje i zato smo jim trn u oku...

  • Ivana says:

   To da nas se boje moš mislit to da nas istrebljuju ko ameri indijance o da to je jedina istina sve nas je manje koliko je Srba bilo u procentima 31 godine na području cele Jugoslavije a koliko danas?

   • Lola says:

    Znaš li ti srečo, da Srba ima u Mongoliji, Tajvanu i Aljaski? Kako će nas sve iztrebiti?

 10. Karital says:

  SDP će sastaviti vladu sa Srbima bez Pupovca.

 11. da da says:

  Srbi tamo ne izlaze na izbore.Ljudi vide da su srpski političari već 25 godina sluge ustaške vlasti od koje samo žele beneficije i državne poslove za svoju decu i to je sve od srpske politike u ustašiji...sve ostalo su laži i nebuloze.

 12. Danilo says:

  I 3% Srba je puno previše. Prisustvo jednog jedinog genicidnig Srbina je previše za svaku civiliziranu zemlju.

  • Jovan says:

   Jasno. Za izmisljenu-sklepanu genocidnu naciju od stane genocidnog vatikana, 3% iskonske prave nacije je prejako!

  • Ivana says:

   Kako to ga je jedino na srpskim portalima moguće direktno vređati Srbe i da administratori to dopuste? Probajte na hrvatskim portalima pisati ovako protiv hrvata administratori odma brišu i nema objave glupi Srbi nikako da naučimo ne dati pljuvati po sebi a posebno NE usrašoidima, šipcima, izmišljenim bošnjacima, (Srbi koji su prešli na islam pod turskim zulumom) i milogorcima ustašama iz Srpske Crne Gore.

  • Bogdan says:

   Vama je Vatikan toliko oprao mozak, da ste postali kolektivno bolesni i zavidni na Srbe, zato će vam zemlja ostati pusta. Neće vam više smetati Srbi, niti će vas oslobadjati od kolonizatora, vas će kolektivna KARMA da ubije. Ostaćete bez napredka i budućnosti. Nekako mi se čini da vas Evropa iskorištava, pravi budalom, ponižava a Vatikan vas pravi pedofilima pere mozak i širi mržnju. Ipak ostajete verni Vatikanu. Izdali i ubili ste Kralja, sjebali ste što vam je Tito obezbedio. Čekamo da vidimo kako ćete se ponašati kad vam Unite Europe bude opljačkala resurse, pokupila hotele i upropastila poljoprivredu. Kada vam bude opet zagustilo ni vamo ni tamo opet će vam biti Srbi dragi i najbolji. Niko vam od komšija nije dobar ni Slovenci ni Mađari ni Bosanci ni Srbi, vidi se kakav ste narod. Sranjo vam je namestio totalnu razprodaju zemlje zato će te biti večiti konjušari, ima švabama da ližete dupeta samo da bi jim se dokazivali. Uvek ste bili i ostali prodani, da bog da ostali takvi zauvek. A za Srbe se ne opterećuj, istorija će pokazati šta su uradili za Evropu

  • Kerovodja says:

   Većeg genocidnog naroda od Hrvata nema u istoriji Evrope, koliko ste ljudi pobili u 2. Svetskom ratu, trebao bih se zapitati ko je najveći genocidni narod u Evropi bar na Balkanu ste na prvom mestu. Vatikan vam obećavao zlatna brda i doline da bi pobili što više. Vaša mržnja vas prati od vašeg postojanja zato vas je lako prepoznati. Živite u iluziji da ste pod vatikanom zaštićeni a u suštini ste mnogo mnogo ranljiviji od ostalih naroda na balkanu.

  • Cp6a says:

   Ово млађарија треба да види. Ово није празна прича, овако мисли сваки припадник нације, која је настала и коју одржава само лудачка жеља да побију све Србе, ма где били. Док иједан Србин буде у Србији, те геноцидне хрватске хијене се неће смирити. То омладина србска мора да зна и да се пази.

 13. petrovgrad says:

  Danas Hrvatska jedva ima dva miliona stanovnika, a 90-tih imala oko 4 miliona. Što manje Hrvata u Hrvatskoj, menje problema za Srbe. Kada budu slavili 50 godine nezavisnosti imaće ih jedan milion. Do tada će toliko stanovnika imati stanovnika Novi Sad. Šteta što se nije pojavio Franjo nešto ranije, danas bi problem sa Hrvatima bio A/A.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u