ОСТВАРУЈЕ СЕ МРАЧНО ПРОРОЧАНСТВО ФИДЕЛА КАСТРА!

ОСТВАРУЈЕ СЕ МРАЧНО ПРОРОЧАНСТВО ФИДЕЛА КАСТРА!

30 августа 2019

У кратком говору током Самита о Земљи 1992. године Фидел Kастро је упозорио на еколошки хаос који прети свету. Двадесет седам година након тога његове речи су потврђене уништењем и неконтролисаним пожарима који трају више недеља.

Било је то у јуну 1992, када је Kастро одржао тај кратки, али упечатљив говор у присуству лидера и представника из 170 земаља. Сада када пламен немилосрдно гута плућа планете, видео са његовим речима постао је виралан на друштвеним мрежама.У то време Kастро је окривио потрошачка друштва као разлог „страшног уништавања околине“.

„Шуме нестају, пустиње се шире, милијарде тона плодне земље одлази у море сваке године. Многе врсте изумиру. Притисак становништва и сиромаштво доводе до очајничких напора за опстанак, чак и на штету природе. За то није могуће кривити земље трећег света, дојучерашње колоније, нације које је немилосрдни светски поредак експлоатисао и пљачкао“, рекао је Kастро.

Али ово није једини пут да је Kастро говорио о надолазећој катастрофи. Након самита у Рио де Жанеиру било је много других говора, укључујући и онај 30. јуна 1999. године, када је у Бразилу такође дефинисан тип света који је потребан да би човечанство преживело.

„Свет који има воде за пиће. Свет који има ваздух који се може дисати. Свет који може набавити потребну храну. Свет који је својом богатом технологијом способан да произведе кровове који су потребни људима да живе, школе у којима деца морају да се образују, лекове за очување здравља својих становника, неопходну медицинску помоћ свима, деци, младима и старима“, навео је Kастро.

Такође, 2003. године током Kонференције потписница Kонвенције Уједињених нација о сузбијању суше у Хавани, кубански председник је још једном напао потрошачка друштва и упозорио да ће у наредних пет или шест деценија „резерве фосилних горива бити исцрпљене“.

Иако се 2008. повукао из политике, Kастро је наставио да се бави проблемом климатских промена и њиховим разорним последицама кроз своје чувено „Размишљање“, које је објавио током својих последњих година живота у кубанској штампи.

Kастро је још 1992. упозорио да ће једног дана човечанство постати свесно овог проблема, „иако би могло бити прекасно“.

KOMENTARI2 коментара

  1. Zoran says:

    Jel ovaj na slici bese onaj sto dozvolio parade ponosa kod sebe i sto mu se na plazi vencavaju gejevi sa Zapada? Mi prisustvovali slucajno tom vencanju na plazi. Gledamo sa jedno 30m, dete, zena i ja. Nema mlade(ili mladozenje) i zena kaze: Sad ce mlada. Reko zeno, meni nesto ovde mirise da mlada uopste nece da bude,... I stvarno dolazi muskarac... Reko idemo da dete ne gleda...

  2. kugla says:

    Samo 5:51? Taj dan stvarno nije bio raspoložen!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u