ОСУЂЕН ЗА ЗЛОЧИНЕ КОЈИХ НЕМА У ОПТУЖНИЦИ: Ратко Младић крив и за убиства док није био у БиХ

OSUĐEN ZA ZLOČINE KOJIH NEMA U OPTUŽNICI: Ratko Mladić kriv i za ubistva dok nije bio u BiH

24 marta 2018

Srpski general osuđen i za zločine za koje nije optužen. Osuđen za zločine iz aprila 1992, kada je komandovao u Hrvatskoj.

General Ratko Mladić osuđen je u Haškom tribunalu i za ono za šta uopšte nije optužen, pišu „Novosti“.

Kako kaže generalov advokat Branko Lukić, sudsko veće ga je proglasilo krivim i za događaje od pre 12. maja, kada je preuzeo komandu u BiH, a koje tužilaštvo u njegovoj optužnici uopšte nije tretiralo.

Tako je Mladić u Hagu postao kriv i za hapšenja i proterivanja muslimana u Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu tokom aprila 1992. godine, kada su Srbi preuzeli vlast.

– Toga nema ni u jednom sudu na svetu. On tada uopšte nije bio u BiH, već u Hrvatskoj i ne može da ima ikakve veze sa zločinima u Bosni u tom periodu – navodi Lukić.

Ovo je primer samo jednog promašaja sudskog veća u Mladićevoj presudi, zbog kojeg je odbrana predala Mehanizmu u Hagu najavu žalbe. Kako su nam rekli, obavestili su sud da će se žaliti na gotovo svaki od 5.353 paragrafa u prvostepenoj presudi.

– Ništa u presudi ne valja. Mnoštvo je netačnosti, suprotnosti, paušalnih zaključaka bez ikakvih dokaza – kaže Lukić.

– Žalićemo se po nekoliko osnova. Gomila je i proceduralnih grešaka na štetu Mladića, zbog kojih presuda pada pred svakim sudom. Sistematski je imao i nefer suđenje tokom celog procesa, a nekorektan odnos je bio i prema svedocima odbrane, a i njegovim braniocima. Nije imao ista prava kao tužilaštvo, davani su mu kraći rokovi. Nisu pravilno ocenili njegovo zdravstveno stanje i kako ono utiče na postupak i njegovo ponašanje u sudnici.

Lukić navodi da će se žaliti i na previsoku kaznu doživotnog zatvora.

– Uopšte nisu cenili njegovu komandnu odgovornost, pa ako je nije imao, kako je onda bio deo udruženog zločinačkog poduhvata. Oni sami kažu da Mladić nikoga nije ubio, niti naredio da bude ubijen i da za to nema nijednog dokaza. Ali je osuđen, jer je, kako kažu, samim učešćem u ratu bio deo UZP.

Odbrana je najavila i da će se žaliti na UZP u celosti, ali i po tačkama optužnice za Sarajevo, Srebrenicu i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Haško tužilaštvo je u najavi žalbe navelo da će se žaliti na oslobađajući deo presude, kojom je general Mladić proglašen nevinim za genocid u pet opština u BiH. Oni će tražiti da se osudi i zbog takvog zločina u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Advokat Lukić kaže da su svuda u Mladićevoj presudi brojni primeri gde se samo navodi da je ubijeno 20 ili 30 ljudi, bez ijednog imena. Tako da se ne zna ni ko su žrtve za čiju smrt je general osuđen.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *