OSVETA LEGIJE: Milorad Ulemek nije zaboravio one koji su ga cinkarili

OSVETA LEGIJE: Milorad Ulemek nije zaboravio one koji su ga cinkarili

17 januara 2014

milorad-ulemek-legija-specijalni-sud-beograd-zabela-1341867031-183709Milorad Ulemek Legija je otkrio ko je ubio novinara Slavka Ćuruviju da bi se osvetio bivšem šefu DB Radomiru Markoviću.

– Legija nije oprostio Markoviću što je u istrazi tokom “Sablje” priznao da su Ivana Stambolića ubili i atentat na Vuka Draškovića u Budvi izveli, pod komandom Milorada Ulemeka, pripadnici Jedinice za specijalne operacije poznatiji kao “crvene beretke”, kao i da su to učinili po naređenju Slobodana Miloševića – kaže izvor “Blica” iz istrage.

Naš izvor podseća i da Ulemek nije prihvatio Markovića kao šefa DB, jer je bio čovek Jovice Stanišića i Franka Simatovića. Prilikom davanja zvaničnog iskaza, 8. januara 2014, svedočio je da je saznanja o ubistvu Ćuruvije dobio i od samog Markovića, ali tada nije hteo da otkrije motiv, već je samo rekao:

“Prošlo je vreme, sazreo sam i evo već deset godina sam u zatvoru.”

Kada je Komisija za istraživanje ubistva novinara otkrila da je Markoviću Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije i predsednik Komisije za pomilovanja, obećao izlazak iz zatvora, Ulemeku je to bio signal da je bivši šef DB spreman da još nešto prizna.

Posle Ulemeka, 10. januara svedočio je i Miloš Simović, pripadnik zemunskog klana. “Blic” je ranije objavio da je Simović ispričao kako mu je Ulemek u jednom klubu pokazao čoveka za koga je rekao: “Ovaj je ubio Ćuruviju”. Simović je kasnije prepoznao da se radi o Miroslavu – Mikiju Kuraku, koji je sada osumnjičen kao neposredni ubica Ćuruvije.

Poznato je da je svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi, pripadnik zemunskog klana, ranije svedočio da su Ulemek i Dušan Spasojević Šiptar planirali da ubiju sada osumnjičene Kuraka i Ratka Romića. Međutim, Kurak i Romić su otkrili da ih prate “zemunci”, pa su zakazali sastanak sa Ulemekom i Spasojevićem, nakon čega se odustalo od njihove likvidacije.

Ulemekov iskaz je potkrepljen i iskazima još dva svedoka čiji se identitet skriva zbog njihove bezbednosti.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sada sumnjiči Radomira Markovića, šefa DB, da je naredio ubistvo novinara, njegovog pomoćnika Milana Radonjića, šefa Centra Državne bezbednosti u Beogradu, da je organizovao. Ratko Romić, tada operativac Drugog odeljenja beogradskog Centra DB, osumnjičen je kao saizvršilac, a Miroslav – Miki Kurak, pripadnik obezbeđenja u DB, kao neposredni izvršilac ubistva Ćuruvije.

Bivši šef DB tek će biti saslušan kao osumnjičeni, pa teoretski još postoji mogućnost da i sam Marković može da otkrije ko je naručio ubistvo novinara. Postoje sumnje da je to učinila Mirjana Marković, tada predsednica Jugoslovenske levice (stranke u tadašnjoj vlasti) i supruga predsednika Slobodana Miloševića.

Marković je tokom „Sablje“ već okrivio Miloševića za naručivanje političkih ubistava.

Među prvim svedocima biće bivši saradnici osumnjičenih šefova u DB.

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *