ОСВЕТА НА ДЕЛУ: Америка усвојила закон против војне сарадње Русије и Србије

OSVETA NA DELU: Amerika usvojila zakon protiv vojne saradnje Rusije i Srbije

22 decembra 2017

Američka osveta na delu! U Vašingtonu je po hitnom postupku usvojen federalni zakon kojim se od Stejt departmenta i ministarstva odbrane traži da Kongresu dostave opširan izveštaj o vojnoj saradnji zemalja zapadnog Balkana (čitaj Srbije) sa Rusijom. Ova informacija objavljena je samo dan nakon sastanka Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, na kom je, između ostalog, dogovorena i nova isporuka ruskog naoružanja našoj zemlji.

Kako se navodi u ovom zakonu, Kongresu mora da bude dostavljen svaki detalj o vojnim odnosima Rusije i svih zemalja u regionu, međutim, jasno je da se to pre svega odnosi na Srbiju, koja jedina sa Moskvom ima tu vrstu veza. Taj izveštaj biće većim delom javan, ali u zakonu piše i da će svi „osetljivi“ delovi biti tajni.

AKCIJA I REAKCIJA

Osim toga, Kongres će morati da bude upoznat i sa procenom o „obaveštajnoj saradnji država zapadnog Balkana sa Rusijom“, kao i o posledicama takve saradnje na interese SAD i NATO, države regiona i države koje se graniče sa zapadnim Balkanom.

U dokumentu se, takođe, opširno govori o programima reakcije na „pretnju Ruske Federacije interesima SAD širom sveta“.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski za Srpski telegraf kaže da SAD, kada govore o vojnoj saradnji zemalja na Balkanu sa Rusijom, nedvosmisleno misle na Srbiju. Rumunija, Bugarska i Hrvatska su članice NATO, a takođe nema govora ni o saradnji američkih satelita Kosova, BiH i Makedonije sa Moskvom.

– Ovo je još jedan zvaničan pritisak na Srbiju, koji nije tako eksplicitno proglašen za pritisak. Izveštaj su Amerikanci podnosili i prethodnih godina, ali su sad prvi put ovako javno to izneli, što nije nimalo slučajno, naročito odmah nakon posete Vučića Moskvi i sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom – zaključuje Lazanski.

MORAMO DA IZDRŽIMO

Politički analitičar Dragomir Anđelković napominje da pritisci na Srbiju nisu ništa novo.

– Naoružanje koje je u Srbiju stiglo iz Rusije, a posebno migovi 29 i najava dolaska raketnog sistema S-300, koji će obezbediti naše nebo i sprečiti da bilo ko pokuša da nas napadne, glavni su razlog novog pritiska na Srbiju. To, međutim, ne treba da nas obeshrabri. Neutralnu poziciju moramo da sačuvamo po svaku cenu – zaključuje Anđelković.

Željko Cvijanović, Novi standard

Nema tu mnogo mudrosti, za SAD Rusija i Kina su konfrontirajuće sile, a Srbija im je posebno trn u oku zbog posete Vučića Moskvi. Sasvim sigurno pritisak na nas sprovodiće kroz tajne operacije i obaveštajni rad.

ŠTA ĆE BITI U IZVEŠTAJU

1. Procena bezbednosne saradnje Srbije i Rusije

2. Lista naoružanja, odbrambenih sistema i vojne tehnologije, vrednih milion ili više dolara, nabavljenih ili kupljenih od Rusije

3. Opis učešća vojnih snaga na treninzima i vežbama sa Rusijom

4. Opis ugovora o saradnji sa Moskvom

5. Procena obaveštajne saradnje sa Rusijom i posledica te saradnje po SAD i NATO

6. Informacija o saradnji Srbije sa SAD i opis učešća i aktivnosti u programima NATO, posebno u Partnerstvu za mir

OVO NAJVIŠE SMETA VAŠINGTONU

Nabavka oružja od Rusa

– dva helikoptera Mi-17

– šest migova 29

– 30 tenkova T72

– 30 borbenih vozila BRDM 2

– najavljene isporuke raketnih sistema BUK i S-300

Najveće zajedničke vojne vežbe ove godine

– BARS 2017.

– Slovensko bratstvo u Belorusiji

– Sloboda 2017. u Batajnici

(Republika)

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *