ОСВЕТА! Руси на само 200 км од Финске и Норвешке поставили опасно оружје

OSVETA! Rusi na samo 200 km od Finske i Norveške postavili opasno oružje

20 maja 2023

Vreme je da NATO počne da brine o manevrima ruske vojske koji se izvode na znatnoj udaljenosti od Ukrajine, piše američki vojni ekspert Piter Sučio.

Koljsko poluostrvo nalazi se iza Arktičkog kruga, 2.000 km od Ukrajine. Prema rečima eksperta, pre izvesnog vremena, sa ovih prostora stigle su izuzetno uznemirujuće vesti za Zapad, prenosi 19FortyFive.„NATO bi trebalo da bude zabrinut, Putin koncentriše svoje trupe u regionu koji se nalazi na znatnoj udaljenosti od Ukrajine“, rekao je autor američke publikacije.

Pre izvesnog vremena se saznalo da je Rusija rasporedila strateške bombardere Tu-160 i Tu-95 u vojnu bazu Olenja koja se nalazi na Koljskom poluostrvu. Svaki od ovih aviona je sposoban da nosi krstareće rakete dvostruke namene – sa konvencionalnim i nuklearnim bojevim glavama.

Prema mišljenju stručnjaka 19FortyFive, ove pokrete treba tumačiti kao reakciju Ruske Federacije na ulazak Finske u NATO. Osim toga, avioni se mogu koristiti u udarnim operacijama protiv ukrajinske vojne infrastrukture.

Zapadna vojska je prvi put skrenula pažnju na vazdušnu bazu Olenja 1957. godine. Nalazi se na samo 200 km od Finske i Norveške.

Tokom godina Sovjetskog Saveza, vojni objekat je bio prednja baza za dalekometnu avijaciju i bio je jedan od devet arktičkih mostobrana koji su se mogli koristiti za pokretanje napada na Sjedinjene Države. Poslednjih godina, ovo mesto je bilo dom ruskih bombardera Tu-22M.

„Izgleda da se veliki broj ruskih hladnoratovskih bombardera ponovo vratio u Olenju“, primećuje kolumnista 19FortyFive.

Piter Sučio je izjavio da je Rusija uložila mnogo napora u stvaranje moćne odbrane na Koljskom poluostrvu. Konkretno, u februaru 2020. tamo su raspoređeni radari Rezonans-N, sposobni da otkriju različite vrste vazdušnih ciljeva, uključujući i hipersonične.

„Očigledno je da je Moskva odlučna da zaštiti Koljsko poluostrvo“, rekao je američki stručnjak.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *