ОСВЕТА ЗА ПСКОВ: Руси разорили седиште војне шпијунаже у Кијеву и железнички чвор у Житомиру

OSVETA ZA PSKOV: Rusi razorili sedište vojne špijunaže u Kijevu i železnički čvor u Žitomiru

31 avgusta 2023

UKRAJINCI – ili Amerikanci i Britanci umesto njih – uspešno su sa dvadesetak dronova atakovali ruski vojni aerodrom kod Pskova. Pogodili su cisterne sa kerozinom i uništili jedan transportni avion Il-76, a još tri oštetili.

Možda bi im bolje bilo da nisu ni pokušali.Usledio je masovni ruski raketni udar po vojnim objektima u Kijevu. Uništeni su: sedište ukrajinske vojne obaveštajne službe, fabrika za sklapanje dronova i „trgovinski centar“ koji je bio maska za skladište projektila.

Plus: raketni udari po vitalnim vojnim tačkama oko Odese, Čerkaska i Žitomira.

U Žitomirskoj oblasti glavna meta bio je železnički čvor sa velikim logističkim centrom preko kojeg su snabdevane ukrajinske jedinice na centralnom i južnom frontu.

Ali, odakle su doleteli dronovi koji su udarili po pskovskom aerodromu.

S obzirom da do Ukrajine vazdušnom linijom ima preko 600 kilometara, a da je u operaciju bilo uključeno preko 20 dronova, neki ruski vojni stručnjaci su već izneli pretpostavku da je napad došao sa teritorije višestruko bliže Estonije.

Moskovski vojni ekspert, urednik časopisa „Arsenal otadžbine“ Aleksej Leonkov smatra, međutim, da je napad na aerodrom Pskova bio moguć i sa teritorije Ukrajine:

„To je bilo izvodljivo uz navođenje preko američkih satelita. Ukrajina raspolaže i dronovima avionskog tipa, nasleđenim od SSSR, koji mogu da prelete i preko 1000 kilometara, a Amerikancima i NATO možda je bio potreban baš napad sa četiri sata leta dronova iznad šumskih delova naše zapadne granice jer su dobili priliku da testiraju našu PVO i druge vojne sisteme za slučaj pravog rata.

– Ovakav napad je verovatniji od lansiranja iz Estonije. Rusija na svojoj zapadnoj granici ima slojeviti sistem PVO, pa bi sve što dolazi sa te strane bilo primećeno, a izabran je bio, očito, neočekivani pravac. Inače, svi dronovi koji lete na nas stotinama kilometara koriste Starlink preko 5G sistema. Ugrađuju rutere preko kojih mogu da komuniciraju sa dronom i kontrolišu ga pomoću digitalne mape područja i na udaljenosti do 1.400 kilometara. Let i udare mogla su obezbeđuju dva operatera koji su smenjivali jedan drugog.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Znaci da Rusi jos uvek nisu razbucali Starlink. Mask je aktivni ucesnik u ratu i morao bi biti na listi za odstrel od strane ruskih sluzbi. Ali, sujetnom Putinu je nocna mora Progozin, a ne Mask???

    • Ficko says:

      Upravo zbog toga Maska prosipa priče u korist Rusa, jer se plaši da bi njegovi sateliti mogli da budu razbucani. Očito da Rusi tu imaju neki zazor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *