Otimanje srpske zemlje i imovine uz saglasnost Evropske Unije

Otimanje srpske zemlje i imovine uz saglasnost Evropske Unije

9 decembra 2013

eu kosovo 01Radna grupa kancelarije EU u Prištini, kosovskog ministarstva pravosuđa i Euleksa, koja je trebalo da se bavi otimačinom srpske zemlje na Kosovu, počevši od opštine Peć, ni za milimetar nije mrdnula u rešavanju tog problema koji traje godinama.

Srbi su podjednako ogorčeni na sve međunarodne misije, od Unmika do Euleksa, jer su ih ostavile na cedilu, odnosno nijedna nije uspela da reši tu agoniju. Zato ni ne čudi što ne veruju u međunarodnu vladavinu prava.

 Ne gubim nadu, ali ovo je sve jalovo – rekao nam je Čaglavčanin Jovica Lazić, čija se porodica više od pet godina bori da istera uzurpatora s njiva (od tri hektara i 25 ari), koje su više od tri i po veka u posedu Lazića. Obraćali su se Unmiku, Euleksu, kosovskoj policiji, otpočeli sudski proces, ali zemlju nisu vratili.

Jovica je umro ne dočekavši pravdu. Nedavno se navršilo 40 dana od njegove smrti, a najstariji brat Predrag Lazić poručuje da će nastaviti sa borbom.

– Vrednost naše imovine je tri miliona evra. Nismo hteli da je prodamo i zato su nam je oteli silom. Čuli smo da su uzurpatori ljudi iz OVK i da je naša zemlja navodno deo podele ratnog plena. U ime familije dao sam izjavu Euleksu i izneo 17 verodostojnih dokaza i dokumenta o našem vlasništvu, međutim, izveštaj te komisije za zemlju nikada nije ugledao svetlost dana. Navodno je to stopirao bivši šef Euleksa Gzavije de Marnjak, upravo iz razloga koje sam naveo. Uzeli su nam slobodu, sada i zemlju, ogradili i uzorali, ali mi ćemo se boriti. Ostaće upisano i za moje unuke ko je uzurpator, a ako ne mi, oni će je vratiti – kaže za „Vesti“ Predrag Lazić.

Ogorčeno dodaje da ga je šokiralo saznanje da je mimo svih sudskih procesa koje je familija preduzela i činjenice da je čak i kosovski javni tužilac pokrenuo postupak za zaštitu zakonitosti, njihov posed još jednom promenio vlasnika u kosovskom katastru. Kako, to niko ne može da objasni.

Dejan Jovanović iz sela Preoce godinama zahteva da se obustavi gradnja na njegovoj parceli u okviru naselja Marigona, a procesu nikad kraja. Ogorčen je na misiju Euleksa jer „dok on vodi spor pred Posebnom komorom Vrhovnog suda Kosova (gde je predsedavajući mešovitog veća sudija Euleksa) da bi sprečio uzurpaciju, na njegovoj njivi od tri hektara i 60 ari placa niču vile“. Zbog toga što se po sudovima vuče od 2008. godine, smatrajući da ga namerno opstruišu, Jovanović se obratio Euleksovom panelu za ljudska prava.

– I oni su zaključili da moja prava nisu povređena, i da oni nisu nadležni za to. Pa kako nisu nadležni kad je predsedavajući veća u mom slučaju sudija Euleksa? O čemu se to radi? – pita Jovanović. Da ironija bude, veća kosovski ombudsman je doneo suprotno mišljenje panelu Euleksa. On smatra da je nad Jovanovićem i te kako napravljen prekršaj.

Šef kancelarije EU na Kosovu Samujel Žbogar najavio je formiranje tog tima pre više od dva meseca, nakon što je ponovo pokušana uzurpacija nekoliko njiva u Čaglavici, navodeći kako će se krenuti od problema u opštini Peć. Međutim, na pitanje „Vesti“ da li ima napretka, kancelarija EU je odgovorila da Oebs još nije pripremio sve za početak rada. Dakle, još se nije ni počelo.

– Tokom sastanka Zajedničkog koordinacionog odbora za vladavinu prava (ZKOVP) u septembru, Žbogar je spomenuo da su zajednice zabrinute jer lokalne vlasti nisu voljne da istraže njihove prijave nezakonite uzurpacije imovine i da preduzmu odgovarajuće mere. Naša kancelarija razgovarala je o ovim problemima s Euleksom i Oebsom. Oebs je ponudio da istraži osnovne podatke kako bi se bolje upoznao s realnim stanjem, ali njihovo istraživanje još nije završeno – kažu za „Vesti“ u kancelariji EU u Prištini i dodaju da je Žbogar „takođe zatražio od kosovske vlade da tretira ova pitanja s razumevanjem“.
– Ovo je za nas „rad u toku“ i puna informacija bi trebalo da bude dostupna početkom naredne godine. Treba razgovarati sa velikim brojem aktera i proveriti navode – rečeno je „Vestima“ u misiji Oebsa u Prištini.

Imanja vredna 50 milijardi evra

Kosovskoj agenciji za imovinu prijavljeno je oko 42.000 zahteva za povraćaj uzurpiranih imanja, ukupne vrednosti od oko 50 milijardi evra. Kako kažu, do januara ove godine je rešeno oko 35.000, međutim, nije poznato koliki je broj odluka sproveden u delo.

Opasna borba s uzurpatorima

– Promenili smo nekoliko advokata. Jednog su isprebijali, drugome pretili, treći se plaši, i tako godinama. Nije lako sukobljavati se s ovim uzurpatorima jer se zna šta vas čeka – govori Predrag Lazić.

Pojašnjavajući kako je njihova zemlja (u sklopu komada od 36 hektara, procenjene tržišne vrednosti od oko 40 miliona evra, u Čaglavici i selu Preoce), volšebno pripala jednom čoveku, Predrag kaže da ju je dobio „na ime navodne započete gradnje hotela na Veterniku“.

– Istina je da on nikada nije ništa gradio – tvrdi Lazić.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *