ОТКРИЛИ ВЕЗУ између Вучића и Клинтонових!

OTKRILI VEZU između Vučića i Klintonovih!

30 avgusta 2016

clinton-vucic 342Učešće premijera Srbije Aleksandra Vučića na godišnjoj konferenciji „Klinton fondacije“ u Njujorku od 19. do 21. septembra, suprotstavilo stavove stručne javnost, i dok jedni ističu da ide na noge krivcima za bombardovanje SR Jugoslavije, drugi su za održavanje veze sa verovatno budućom američkom predsednicom Hilari Klinton.

To nije društvo za prvog čoveka srpske vlade, kaže za „Vesti“ analitičar Cvijetin Milivojević, dodajući da ne razume šta sadašnji premijer traži na skupu bivših premijera, danas moćnih lobista koji su mašine za zgrtanje para.

Simbol bombardovanja

– Klintonovi su simbol opasnih vojnih intervencija od Balkana, pa nadalje i kao takvi nisu njegovo društvo. Uostalom, većina građana Srbije i srpske dijaspore podržava republikanskog kandidata Donalda Trampa zbog drugačijeg odnosa prema Srbiji, dok Vučić odlaskom na tu konferenciju podržava Hilari Klinton. Da li on to ide da prenosi pozdrave srpskih građana i birača za bombardovanje 1999. godine – zapitao je Milivojević.

Uvek protivan

– Aleksandar Vučić očito ima potrebu da preumljuje ljude, iako je većina u Srbiji protiv NATO-a, on kaže da će razgovarati. Isto radi i kada je reč o stavu prema Evropskoj uniji i problemu Kosova – tumači Milivojević kako je isto i sa konferencijom „Klinton fondacije“, gde Vučić prisustvom podržava Hilari Klinton, mada je većina građana Srbije protiv nje.

Drugačijeg mišljenja je spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić, koji smatra da je Vučićev potez racionalan, bez obzira na činjenicu da je Bil Klinton, suprug kandidatkinje za predsednicu SAD, bombardovao SRJ.

– Spisak govornika na tom skupu „Partnerstvo za globalni napredak“ ukazuje da je to relevantno mesto na kojem bi svako voleo da bude, jer je reč o skupu značajnijem od Molitvenog doručka kojim se naši političari hvale. Iz konteksta je izvučeno njegovo viđanje sa Ćamilom Durakovićem, načelnikom Srebrenice, a reč je o širem krugu ljudi. Klintonova grabi ka pobedi i mora se sarađivati ukoliko trijumfuje, iako je njen muž bombardovao našu zemlju – kaže Jakšić za „Vesti“.

Šta povezuje Klintonove, naprednjake i premijera Srbije, pita Pokret Dosta je bilo, uz ocenu da su informacije o lobiranju skrivenije nego ikad, a novac građana Srbije se troši na nepoznate ciljeve.

Podsećajući da su Vlada i premijer tvrdili da ne plaćaju lobiste u SAD i EU, DJB je prezentovao dokument Ministarstva spoljnih poslova, dobijen po zahtevu za informacije od javnog značaja. U njemu je navedeno da je Vlada plaćala lobiste, a među njima i lobističku firmu Podesta grupu, koja je radila i za biznismena Miroslava Miškovića.

Rano ljubi papuče sultana

– Plaćeno je 952.010 dolara godine 2012. za lobiranje firmama Podesta grupe i 30 points strategies, koja je i ranije bila angažovana bez vidljivog rezultata. Od toga je 300.000 dolara otišlo „Roberti NJhite“, zastupnicima moćne Podeste – navodi DJB.

Ukazujući da je moćna Podesta, bliska Klintonovima i njihovom krilu Demokratske stranke, ovaj pokret Saše Radulovića pita da li su to birači SNS-a glasali za bliske veze Vučića i Klintonovih.

Poslanica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković-Ivić, uz opasku da bi srpske vlasti trebalo da razgovaraju sa svima, kaže da ne vidi razlog za Vučićevo trčanje kod Klintonove pre američkih predsedničkih izbora.

– Jurenje tamo pre nego što je izabrana, a s obzirom na njeno mišljenje o Srbima i spisak zahteva koji Srbija treba da uradi na sopstvenu štetu, odlazak je da se sultanu poljube papuče. Mislim da treba sačekati da neko postane sultan – komentariše Rašković-Ivić za naš list.

Paralela s afričkim diktatorima

Premijer Srbije će govoriti poslednjeg dana konferencije „Klinton fondacije“ koja se održava od 19. do 21. septembra.
Inače, predsednički kandidat Hilari Klinton našla se u vrlo nezgodnom položaju, zbog saznanja da je kao državna sekretarka SAD koristila svoju fondaciju u lobističke svrhe i da su diktatori iz afričkih zemalja i pojedini biznismeni uplaćivali donacije u Klintonovu fondaciju zarad povlastica od Stejt departmenta.

Upoznavanje s moćnicima

Vučićevo učešće, prema rečima analitičara Dušana Janjića, ne bi trebalo da čudi, s obzirom na to da je saradnja SNS-a i Vlade Srbije sa administracijom SAD, odnosno američkim demokratama, u usponu.

– Gostovanje na forumu je prilika da se bolje predstavite, uđete u taj krug ljudi i napravite kontakte s onima koji dolaze. Demokrate će ostati na vlasti, ali nekih poput Džozefa Bajdena više neće biti – kaže Janjić, ne sporeći da je konferencija ukomponovana u predizborne aktivnosti Hilari Klinton.

Plaćanje tajna

Novinari su otkrili i da je lobiranje za Vladu 2014. radila marketinška agencija „Bel Potinger“ iz Londona, ali je tajna ko ih je i koliko plaćao.

– Da li se novcem građana plaća lobiranje za interese premijera koji se okružuje moćnim stranim lobistima, a tvrdi da nisu plaćeni iz budžeta? Suviše pitanja je bez odgovora od kada je počeo da gradi imidž velike podrške i prijateljstava sa moćnim političarima na Zapadu – kaže DJB.

(Vesti-online)

KOMENTARI5 komentara

 1. Nemanja Vlahović says:

  Ovaj veleizdajnik Vučić nema ni kičmu, ni obraz, niti moralni obzir prema građanima zemlje čiju vladu na žalost vodi, ali izgleda ima savršenu sposobnost ulagivati se i lizati dupe našim krvnim neprijateljima, svetskim moralnim nakazama i savremenim nacistima. Ovaj čin (pojavljivanje na takvoj konferenciji) može da uradi samo najgori izdajnik, najgori i najodvratniji američki agent i sluga.

 2. milovan says:

  Kamo srece da su nasi izrodi i izdajnici tih 950miliona ulozili u vojsku i namensku industriju.Danas bi Srbija bila stvarno lider u regionu,investitori bi bili sigurniu svoj ulog.Ovako mozemo sami sebe tapsati po ramenima i trabunjati o liderstvu,susedi nam se sa pravom rugaju.Price i lagarije kako ce Vucko da se okrene istoku piju vodu taman kao kad bi to ocekivali od one smrdibube Milicke.

 3. Srbin iz RS says:

  Klintonovi nisu neko kome bih se ja izvinjavao.

 4. opet ja says:

  Grupa koja ga je dovela na vlast i za koju radi mu je naredila i da ode tamo, svi su u istom poslu i na istom zadatku. Ne vidim šta je tu čudno i neočekivano od strane ludog veleizdajnika??!!

 5. Dzingis Kan says:

  Niko ko ide tamo ne ide praznih ruku.Jorgovanka koliko dolara AV nosi klintonovima.? Tosu srpske pare koje on nosi dusmanima. Sve se placa sve se vraca. Jednog dana ce morati da polaze racune. Dabigda mu bilo zadnje sto u zivotu uradio sa ovim dusmanima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *