ОТКРИВЕН АМЕРИЧКИ ЛУДАЧКИ ПЛАН: Муњевитом војном акцијом отети Крим од Русије

OTKRIVEN AMERIČKI LUDAČKI PLAN: Munjevitom vojnom akcijom oteti Krim od Rusije

8 novembra 2018

Vašington priprema plan za oduzimanje poluostrva Krim, koje se Ruskoj Federaciji pripojilo pre četiri godine nakon referenduma, i vraćanje u ruke Ukrajine, a idejni tvorac ove ideje je bivši pomoćnik glavnokomandujućeg specijalnih operacija američke vojske Čed Pilaj.

Pilajev plan, kako prenose mediji, poprilično je oštar i podrazumeva primenu vojne sile, u kojoj bi glavnu ulogu igrale upravo specijalne jedinice američke vojske, ali i jedinice zemalja-saveznica Vašingtona.Iako ovaj plan nije predviđen da bude realizovan u bliskoj budućnosti, kako tvrdi Pilaj, američke vlasti nemaju nameru da od njega i odustanu. Pilaj tvrdi da američke snage moraju da reaguju munjevito — da izuzetno brzo dostave krupne divizije specijalaca u region.

Upravo se iz tog razloga i trenutno sprovode pripreme — ukrajinski predsednik Petro Porošenko na sve načine pokušava da probije blokadu Kerčkog moreuza i da dovede brodove NATO-a, ne samo u Crno, već i u Azovsko more.

Pored toga, amerikanci nastoje da toj operaciji dodele i „međunarodni“ status, odnosno da u nju uključe francuske jedinice u Africi, australijske u pacifičkom regionu, kao i britanske koji trenutno obavljaju operacije u Omanu.

Poslanik Državnog saveta Republike Krim Vladislav Ganžara mišljenja je da se teško mogu zamisliti uslovi koji bi trebalo da se potrefe da se ovako nešto pretvori u realnost. Ovakva retorika, kako ocenjuje, govori da Amerikanci sve više pokušavaju da podignu nivo napetosti u odnosima SAD i Rusije i to do te mere da se počne govoriti o početku vojnog delovanja.

„Svesni smo da bilo kakvi pokušaji invazije, vojne intervencije na Krimu, koji je deo teritorije Ruske Federacije, zapravo može dovesti do početka globalnog konflikta koji Rusija sigurno nikada neće inicirati. U slučaju bilo kakvog agresivnog delovanja od strane Ukrajine ili NATO-a prema Krimu, Rusija će preduzeti sve moguće mere odbrambenog karaktera i nikada tako nešto neće dozvoliti“, ističe on.

Zato, kako ocenjuje, američki činovnici ne bi trebalo da daju takve izjave, jer Moskva dobro razume da se pod velom priča o invaziji na Krim krije početak vojnog konflikta između Rusije i Amerike.

Prema rečima američkog generala, da bi ovakav scenario uspešno bio sproveden u delo, potrebno je da i Ukrajina na to bude spremna — da podigne životni standard, kako bi stanovnici Krima uvideli kako je dobro živeti u toj zemlji, te da sami požele da se u nju i vrate.

Samim tim, kako dodaje, ovde se ne radi o današnjici ili sutrašnjici, pre svega jer se Vašington u odnosima sa Moskvom tradicionalno pridržava politike „strateškog strpljenja“, baš kao što je to bio slučaj i sa rušenjem Sovjetskog Saveza i otcepljenjem Pribaltika.

Međutim, kako objašnjava Ganžara, Krimljani od momenta kada je poluostrvo postalo deo Ukrajine, smatraju da im je učinjena istorijska nepravda. „Ne bi trebalo zaboraviti ni kako se poluostrvo našlo u sastavu ukrajinske republike, potom države. Uvek je značajna većina građana Krima želela da se poluostrvo pripoji Rusiji, što se i dogodilo 2014. godine posle referenduma“, ukazuje.

„Danas svi žitelji Krima smatraju sebe građanima samo jedne države — Ruske Federacije. Zato Amerikancima preostaje samo da se teše nadama da će uspeti ovde nešto da izmene sankcijama ili drugim pritiscima, ali zapravo, to je put koji samo šteti čitavom sistemu međunarodnih odnosa“, sugeriše on.

Ganžara kaže da, čak i da uzmemo u razmatranje mogućnost vojne intervencije, ne postoji scenario u kojem bi Amerikanci mogli tek tako to da izvedu. Akvatoriju Crnog mora, ukazuje on, u potpunosti kontroliše Ruska Federacija, njena flota, mornarica i oružane snage, dok je Krim je obezbeđen najsavremenijim kompleksima PVO, a to su S-400, i Bastion, koji u radijusu od više od 1.500 kilometara mogu da unište bilo koji plovni ili leteći objekat.

„Krim ima takve oružane sisteme zaštite kakve NATO i SAD nemaju. Zato, teško je i predstaviti o čemu to Amerikanci danas govore. Krim je, ponavljam, obezbeđen sa svih strana, različitim sistemima zaštite. Ako bi nekome pala suluda ideja na pamet da realizuje napad na Rusku Federaciju, može očekivati samo velike gubitke“, zaključuje Ganžara.

KOMENTARI8 komentara

 1. raikkonen says:

  cujem da rusi imaju sulud plan...da munjevitom akcijom odvoje kaliforniju i teksas i pripoje meksiku..

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa hahahahahahahahahahahahahahahaahahahahah ne nasmejavajte nas :-)))))))))))))))))))))))

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Pa njima je upravo vetar zasmetao nosaču H.Truman i ostalim brodovima na vojnoj vežbi pa su je prekinuli, i ONI bi da ratuju protiv Rusije za KRIM ???????????????????????????????????????????????????????????????????????? AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAA, ne nasmejavajte nas.

 3. Velika Metla says:

  I ja imam MUNJEviti plan! Baba snila šta bi rada bila! A i deda počeo sanjati!

 4. opet ja says:

  Gluposti, jer to bi automatski bio početak Trećeg svetskog. A ako Ukrajina sama krene Rusi će je pocepati na dva dela i sve isotčno od Dnjepra ide zajedno sa već otcepljenim delovima u Donbasu i Lugansku Rusiji kao nove teritorije. Time bi praktično ukrajiska država prestala da postoji.

 5. DUSKO says:

  ONI UOPSTE NISU SVESNI SKIM SE KACE !!!

 6. toshe says:

  Daju si samo važnosti,ali znaju (BAR MISLIM DA ZNAJU)da je to nemoguče. Ovo je samo pritisak na ostale zemje u svetu da budu poslušne...Samo RUSIJA treba bude malo više odlučnija i da se sprema za ono najgore..

 7. rajko says:

  To ameri samo podgrevaju ukrajince da ne bi potpuno odustali od Krima i tako izmakli njihovoj kontroli. Dok god se oni nadaju da će vratiti Krim, biće poslušne američke sluge. Onog časa kad shvate da od toga nema ništa njihova politika će postati mnogo realnija i tad je moguć mir. Porošenko se držo amera ko pijan plota, jer drugačije ne bi mogao da opstane na vlasti, a i ostali ukrajinski političari na vlasti takodje ne žele otrežnjenje naroda, pa podržavaju ili tolerišu porošenkovu kolaboraciju sa zapadom. Zapravo nikom ne odgovara da u ukrajini nastupi mir, jer se onda postavlja pitanje obnove zemlje. Zapadu ne pada na pamet da na to baca svoje s mukom napljačkane pare, pa pokušavaju da ovaj vruć krompir uvale Rusima. Rusi, razume se, nemaju ni najmanju nameru da obnavljaju ono što je porušio zapad sa svojim ukrajinskim saveznicima. Nemam pojma kako će se ovo razrešiti, ali vidim da neće skoro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *