ОТKРИВЕН ГЛАВНИ РАЗЛОГ СУKОБА ИЗМЕЂУ АМЕРИKЕ И РУСИЈЕ

ОТKРИВЕН ГЛАВНИ РАЗЛОГ СУKОБА ИЗМЕЂУ АМЕРИKЕ И РУСИЈЕ

23 октобра 2019

– Kрај Хладног рата између Совјетског Савеза и земаља Запада био је заједничка победа, али је Запад себе прогласио победником, без размишљања како ће то Русија да прихвати – изјавио је бивши совјетски председник Михаил Горбачов.

Он каже да је је завршетак Хладног рата био је заједничка победа.

– Међутим, западни политичари, а пре свега Сједињене Америчке Државе, себе су прогласили победницима. Они су трубили о томе на сва звона. И успут, медији су их у томе пратили – одговорио је Горбачов на питање о поступцима Запада након завршетка Хладног рата.Према његовим речима, лидери западних земаља нису узели у обзир како ће такво тумачење краја сукоба схватити Русија и како ће то утицати на будуће односе. Притом, Запад је почео да се понаша као да му је “све дозвољено“, да користи силу без одобрења СБ УН, да крши међународне споразуме, уводи сопствене термине, додао је бивши председник СССР-а.

– Уместо да су створили нову архитектуру заједничке безбедности у Европи, покренута је експанзија НАТО-а и савезнице су се прогласиле гарантом мира на нашем континенту и ван њега – рекао је Горбачов.

Kонстатовао је да западне земље „нису прошле искушења нове епохе“, и то је главни разлог тренутних несугласица између њих и Русије.

– У последње време у Европи неки политичари све озбиљније почињу да размишљају да покушаји изолације Русије штете свима и да је потребно заједнички тражити решење које одговара свим странама. Знам да и Русија размишља о томе – закључио је бивши совјетски лидер.

Хладни рат је глобална геополитичка, војна, економска и идеолошка конфронтација у периоду између 1946. и краја 1980-их година између блока двеју држава на челу са СССР-ом и Сједињеним Америчким Државама. У децембру 1989. Горбачов и амерички председник Џорџ Буш званично су саопштили да је Хладни рат завршен, а документовани крај конфронтације закључен је Париском повељом за нову Европу 1990.

KOMENTARI2 коментара

  1. A akoM says:

    Gorbačov i pamet?!?Trebao bi svaki dan donijeti Putinu čaj,kavicu,izglancati cipele,pridržati kaput...!Jer da nije došao Putin,Rusija bi već nestala u ropotarnici povijesti nakon Gorbačovljevog experimenta!

  2. Velika Metla says:

    Горбачов је највеће говедо од када постоји руски народ и Русија. Мој полуписмени отац је знао да ЗАПАДУ НИКАДА НЕ СМЕШ ВЕРОВАТИ,Н И К А Д А,а руска "елита" то није знала.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u