ОТKРИВЕН ГЛАВНИ РАЗЛОГ СУKОБА ИЗМЕЂУ АМЕРИKЕ И РУСИЈЕ

OTKRIVEN GLAVNI RAZLOG SUKOBA IZMEĐU AMERIKE I RUSIJE

23 oktobra 2019

– Kraj Hladnog rata između Sovjetskog Saveza i zemalja Zapada bio je zajednička pobeda, ali je Zapad sebe proglasio pobednikom, bez razmišljanja kako će to Rusija da prihvati – izjavio je bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov.

On kaže da je je završetak Hladnog rata bio je zajednička pobeda.

– Međutim, zapadni političari, a pre svega Sjedinjene Američke Države, sebe su proglasili pobednicima. Oni su trubili o tome na sva zvona. I usput, mediji su ih u tome pratili – odgovorio je Gorbačov na pitanje o postupcima Zapada nakon završetka Hladnog rata.Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja nisu uzeli u obzir kako će takvo tumačenje kraja sukoba shvatiti Rusija i kako će to uticati na buduće odnose. Pritom, Zapad je počeo da se ponaša kao da mu je “sve dozvoljeno“, da koristi silu bez odobrenja SB UN, da krši međunarodne sporazume, uvodi sopstvene termine, dodao je bivši predsednik SSSR-a.

– Umesto da su stvorili novu arhitekturu zajedničke bezbednosti u Evropi, pokrenuta je ekspanzija NATO-a i saveznice su se proglasile garantom mira na našem kontinentu i van njega – rekao je Gorbačov.

Konstatovao je da zapadne zemlje „nisu prošle iskušenja nove epohe“, i to je glavni razlog trenutnih nesuglasica između njih i Rusije.

– U poslednje vreme u Evropi neki političari sve ozbiljnije počinju da razmišljaju da pokušaji izolacije Rusije štete svima i da je potrebno zajednički tražiti rešenje koje odgovara svim stranama. Znam da i Rusija razmišlja o tome – zaključio je bivši sovjetski lider.

Hladni rat je globalna geopolitička, vojna, ekonomska i ideološka konfrontacija u periodu između 1946. i kraja 1980-ih godina između bloka dveju država na čelu sa SSSR-om i Sjedinjenim Američkim Državama. U decembru 1989. Gorbačov i američki predsednik Džordž Buš zvanično su saopštili da je Hladni rat završen, a dokumentovani kraj konfrontacije zaključen je Pariskom poveljom za novu Evropu 1990.

KOMENTARI2 komentara

  1. A akoM says:

    Gorbačov i pamet?!?Trebao bi svaki dan donijeti Putinu čaj,kavicu,izglancati cipele,pridržati kaput...!Jer da nije došao Putin,Rusija bi već nestala u ropotarnici povijesti nakon Gorbačovljevog experimenta!

  2. Velika Metla says:

    Gorbačov je najveće govedo od kada postoji ruski narod i Rusija. Moj polupismeni otac je znao da ZAPADU NIKADA NE SMEŠ VEROVATI,N I K A D A,a ruska "elita" to nije znala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *