Откривен лек који помаже после можданог удара

Otkriven lek koji pomaže posle moždanog udara

26 marta 2017

562647_despair-513529-1920_f

Otkriven je lek koji bi mogao efikasno da spreči posledice mkoždanog udara, tvrde naučnici. Reč je o proteinu „Hi1a“, koji je sastavni deo otrova australijskog pauka dupljaša (Hadronyće infensa).

Istraživanja na pacovima pokazala su da protein može vrlo efikasno da zaštiti organizam od posledica moždanog udara, čak i ako se primeni satima nakon udara.

Sredstvo još nije testirano na ljudima, ali stručnjaci smatraju da bi trebalo da deluje na isti način.

– Verujemo da smo prvi put pronašli način za minimalizovanje posledica oštećenja mozga nakon moždanog udara – ističe Glen King sa Univerziteta Kvinslend u Australiji.

On objašnjava da „protein ‘Hi1a’ blokira kanale za prepoznavanje kiseline u mozgu, koji su ključni pokretači oštećenja mozga nakon udara“.

U većini moždanih udara, takozvanih ishemijskih udara, prekida se dotok krvi u određni deo mozga. Najčešći uzrok je neki krvni ugrušak koji je nastao lokalno ili negđe drugde u telu.

Telo reaguje na udar tako što razgrađuje glukozu kako bi kompenzovalo manjak kiseonika. Ali, u ovom procesu stvara se kiselina koja razara ćelije mozga.

Nova studija pokazala je da protein „Hi1a“ zaustavlja razoran proces tako što blokira sposobnost ćelija da prepoznaju nakupljanje kiseline, čime sprečava odumiranje neurona.

Protein „Hi1a“ otkriven je slučajno dok su naučnici proučavali DNK pauka.

Istraživanja na pacovima utvrdila su da je jedna doza „Hi1a“, ubrizgana dva časa nakon udara, smanjila oštećenja mozga za čak 80 odsto.

Ista doza bila je vrlo efikasna i nakon osam sati, smanjila je oštećenja za oko 65 odsto.

Klinička istraživanja na ljudima trebalo bi da počnu u naredne dve godine.

Prema zvaničnim podacima, 6,7 miliona ljudi svake godine umire od moždanog udara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *