Откривен метод КГБ-овог плана којим је ТИТО требао бити убијен

Otkriven metod KGB-ovog plana kojim je TITO trebao biti ubijen

3 septembra 2015

josip_broy_tito 543354Sovjetski agenti su 50-tih godina planirali da ubiju bivšeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, a kao smrtonosno oružje je trebalo da posluži opasna bakterija, ili otrovna kutija za nakit, tvrdio je svojevremeno viši savetnik tadašnjeg ruskog predsednika Borsa Jeljcina.

Do pokušaja ubistva Josipa Broza, koji je Sovjetskom Savezu bio trn u oku, nikada nije došlo, ali je obaveštajna služba koja je prethodila Komitetu državne bezbednosti SSSR (KGB) razradila plan za ubistvo i čak izabrala atentatora, sovjetskog špijuna koji je postao ambasador Kostarike u Jugoslaviji, pisao je svojevremeno Dmitrij Volkogonov u listu “Izvestija”.

Špijun koji je dobio zadatak da ubije Tita ranije je učestvovao u organizovanju brutalnog ubistva Lava Trockog, zakletog neprijatelja Josifa Visarionoviča Staljina, u Meksiku, 1940. godine.

Njegovo pravo ime je bilo Josif Grigulevič, a delovao je pod imenom “Maks”, tvrdio je Volkogonov.

Posle Titovog “ne” Staljinu, šef sovjetske tajne policije Lavrentij Berija naredio je agentima da ga ubiju. Oni su se obratili “Maksu”, koji je zadobio poverenje rukovodstva Kostarike i bio ambasador ove zemlje u Jugoslaviji i Italiji.

Sovjetsko Ministarstvo za državnu bezbednost (MGB) razmatralo je mogućnost Titovog ubistva bakterijom koja izaziva kugu.

Kako se navodi u tajnom dokumentu na koji se Vokogonov pozvao u članku, bilo je planirano da “Maks” pusti bakteriju u jednom od Titovih salona za prijem stranih diplomata.

“Smrt Tita ili bilo koje druge osobe u prostoriji bila bi neminovna”, stajalo je u dokumentu.

“Sam Maks ne bi ništa znao o svojstvima supstance. Da bi njegov život bio spasen, on bi prethodno bio vakcinisan protiv kuge.”

Druge opcije su bile da se Tito ustreli pomoću “nečujnog sistema sakrivenog u predmetu za ličnu upotrebu”, kao što je naliv-pero, upaljač, štap ili aktovka, ili da se napravi kutija za nakit iz koje će, kada se otvori, izaći smrtonosni gas.

Dmitrij Volkogonov, od koga su potekle informacije o planiranju atentata na Tita je bio ugledni istoričar i penzionisani general, koji je kasnije obavljao funkciju Jeljcinovog savetnika.

On je istraživao nekadašnje tajne sovjetske arhive i bio je kopredsednik zajedničkog američko-sovjetskog komiteta koji je tragao za američkim ratnim zarobljenicima u bivšem Sovjetskom Savezu.

(latimes.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. Vujadin says:

    Da je trebao bio bi ubijen, samo se proseravate nakon 50 godina. Kad pustiš vodu, govna odu, a ovde očigledno nije puštena.

  2. marko says:

    HA HA HA;nakon 70 god.Pa gdje su ove znalice do sada bile?ja budala,ja budala,samo nek se nesta radi, a cemu to sve vodi ti ni sami ne znaju,jer u ta doba nisu bili ni u maminom trbuhu.Dokle vise slusat ovakve budale?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *