ОТКРИВЕН ПЛАН БАЈДЕНОВЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ: Америка ће формирати „уједињени фронт“, ништа више неће бити исто!

OTKRIVEN PLAN BAJDENOVE ADMINISTRACIJE: Amerika će formirati „ujedinjeni front“, ništa više neće biti isto!

19 januara 2021

Budući državni sekretar SAD-a Entoni Blinken trebao bi danas da se obaveže da će raditi na revitalizaciji oštećene američke diplomatije i izgraditi „ujednjeni front“ kako bi se suprotstavio izazovima koje predstavljaju Rusija, Kina i Iran.

U govoru, dan pre nego što demokratski predsednik Džo Bajden preuzme vlast, Blinken će se obavezati da će delovati zajedno s njim.Blinken (58) je veteran spoljne politike SAD-a i Bajdenov bliski saradnik. On će u današnjem govoru takođe objasniti zašto je američko vođstvo od vitalnog značaja za svet.

– Kada nismo uključeni, kada ne vodimo, dogodi se jedna od dve stvari: ili neka druga država pokušava zauzeti naše mesto, ali verovatno ne na način koji unapređuje naše interese ili vrednosti, ili to niko ne učini, a onda nastane haos – rekao je Blinken danas u Komitetu za spoljne poslove Senata, prema detaljima njegovog pripremljenog govora.

U bilo kojem slučaju, to ne služi američkom narodu, dodaje se u govoru.

Bajdena će dočekati potpuno drugačiji svet od onog kada je bio potpredsednik SAD-a, u vreme mandata Baraka Obame.

Kina je preuzela veću globalnu ulogu, u rasponu od snažnijeg učešća u međunarodnim institucijama do pomoći razvoju Afrike i Južne Amerike. Veze između Vašingtona i Pekinga potonule su na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija.

Blinkenove primedbe pokazuju da je dolazeća administracija svesna promenjene prirode izazova.

– Suočićemo se sa svetom, ne onakvim kakav je bio, nego kakav je sada. Svet uspona nacionalizma, povlačenje demokratije, rastućeg rivalstva s Kinom, Rusijom i drugim autoritarnim državama, sve veće pretnje stabilnom i otvorenom međunarodnom sistemu i tehnološke revolucije koja oblikuje svaki aspekt našeg života, posebno u sajber prostoru – rekao je Blinken.

(klix.ba)

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Napadni Kinu sto pre, jedva cekam.

  2. milorad 5 says:

    ovaj je podmetnut samo sa jednim ciljem... da izazove rat sa rusijom i kinom a usput i sa nekim drugim državama, imamo još najviše 3-6 meseci pre nego što počne rat velikih možda i svetskih razmera a pokrenuće ga tip koji je pokrao izbore,uzurpator i prevarant.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *