ОТКРИВЕН ПЛАН БАЈДЕНОВЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ: Америка ће формирати „уједињени фронт“, ништа више неће бити исто!

ОТКРИВЕН ПЛАН БАЈДЕНОВЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ: Америка ће формирати „уједињени фронт“, ништа више неће бити исто!

19 јануара 2021

Будући државни секретар САД-а Ентони Блинкен требао би данас да се обавеже да ће радити на ревитализацији оштећене америчке дипломатије и изградити „уједњени фронт“ како би се супротставио изазовима које представљају Русија, Кина и Иран.

У говору, дан пре него што демократски председник Џо Бајден преузме власт, Блинкен ће се обавезати да ће деловати заједно с њим.Блинкен (58) је ветеран спољне политике САД-а и Бајденов блиски сарадник. Он ће у данашњем говору такође објаснити зашто је америчко вођство од виталног значаја за свет.

– Када нисмо укључени, када не водимо, догоди се једна од две ствари: или нека друга држава покушава заузети наше место, али вероватно не на начин који унапређује наше интересе или вредности, или то нико не учини, а онда настане хаос – рекао је Блинкен данас у Комитету за спољне послове Сената, према детаљима његовог припремљеног говора.

У било којем случају, то не служи америчком народу, додаје се у говору.

Бајдена ће дочекати потпуно другачији свет од оног када је био потпредседник САД-а, у време мандата Барака Обаме.

Кина је преузела већу глобалну улогу, у распону од снажнијег учешћа у међународним институцијама до помоћи развоју Африке и Јужне Америке. Везе између Вашингтона и Пекинга потонуле су на најнижи ниво у последњих неколико деценија.

Блинкенове примедбе показују да је долазећа администрација свесна промењене природе изазова.

– Суочићемо се са светом, не онаквим какав је био, него какав је сада. Свет успона национализма, повлачење демократије, растућег ривалства с Кином, Русијом и другим ауторитарним државама, све веће претње стабилном и отвореном међународном систему и технолошке револуције која обликује сваки аспект нашег живота, посебно у сајбер простору – рекао је Блинкен.

(klix.ba)

KOMENTARI3 коментара

  1. persida says:

    Napadni Kinu sto pre, jedva cekam.

  2. milorad 5 says:

    ovaj je podmetnut samo sa jednim ciljem... da izazove rat sa rusijom i kinom a usput i sa nekim drugim državama, imamo još najviše 3-6 meseci pre nego što počne rat velikih možda i svetskih razmera a pokrenuće ga tip koji je pokrao izbore,uzurpator i prevarant.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u