ОТКРИВЕН ПЛАН ТУРСКЕ: Јермени су отишли, ево кога пребацују у Карабах

OTKRIVEN PLAN TURSKE: Jermeni su otišli, evo koga prebacuju u Karabah

26 novembra 2020

TURSKA je otvorila dve kancelarije u sirijskoj regiji Afrin, u kojoj su nekada živeli Kurdi, gde se porodice mogu registrovati i spremiti za premeštaj u region Nagorno-Karabaha (Arcah).

Cilj je njihovo konačno preseljenje u oblastima koje je Azerbejdžan dobio po mirovnom sporazumu od 10. novembra 2020. godine i ranijim sporazumima iz Minska. Ove informacije potiču iz neimenovanih izvora „Afrin Posta“.Izvor tvrdi da se prva kancelarija nalazi u banci „People Credit“ u starom okrugu Afrina, u kojoj su turske obaveštajne službe prenele svoje sedište.

Druga kancelarija nalazi se na mestu „nekadašnje Ronahi Press“ koja se nalazi pored bolnice u četvrti Novi Afrin, koja je takođe centar turske obaveštajne službe.

Izvori su nagovestili da dve kancelarije svedoče o velikom odzivu turkmenskih porodica, posebno onih iz provincije Homs, a porodični podaci se prikupljaju u pripremi za njihov premeštaj u region Karabaha. Ovu informaciju je prenela i Organizacija za ljudska prava-Afrin-Sirija.

– Turska otvara dve kancelarije u Afrinu da registruje one turkmenske doseljenike koji žele da se presele u Arcah – rekla je grupa za ljudska prava u svom postu na Fejsbuku.

Grupa je istakla da je nekoliko potkrepljujućih izvora potvrdilo da turske vlasti koje trenutno okupiraju severni sirijski region Afrin posebno registruju etničke Turkmene koji već dugo žive u tom regionu u pokušaju da se nasele i prevezu porodice u Arcah.

Prema nadzornom telu za ljudska prava, naporima koordiniraju turska obaveštajna služba i militantne bande „Sivih vukova“ koje su pretežno proturske oružane frakcije turkmenskog porekla, kao što su „Sultan Murad“, „Sulejman Šah“, ​​grupe „al-Hamzat“, koje su poslale džihadiste da se bore zajedno sa azerbejdžanskim snagama u ofanzivi na Karabah 2020. godine.

– Izveštaji očevidaca kažu da dve kancelarije svedoče o velikom odzivu turkmenskih porodica, posebno onih arapskih beduina iz sirijske provincije Homs koji polažu pravo na svoje turske korene, što ukazuje na to da se porodični podaci uzimaju u pripremi za njihov premeštaj u Azerbejdžan da bi zamenili prinudno raseljene jermenske starosedeoce regije Arcah – saopštila je Organizacija za ljudska prava Afrin-Sirija.

Izvori su takođe identifikovali Abu Tarvata, dobro poznatog lokalnog turskog obaveštajnog agenta iz regije Azaz, koji upravlja prvom kancelarijom, „dok drugom kancelarijom upravlja takozvani Kiru“ koji je Turkmen iz jednog sela al-Rai Azaz pored turske granice, severno od sirijskog grada Alepa.Glasine o ovome izvestio je ranije Rami Abd al-Rahman, lider Sirijske opservatorije za ljudska prava 19. novembra.

Prema njegovim rečima, turska ponuda predstavljena je turkmenskim militantima samo zato što Turska tvrdi da je njihovo poreklo sa Kavkaza.

Broj sirijskih militanata koje je Turska poslala u Azerbejdžan dostigao je 4.000, izvestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. Grupa je saopštila da se militanti regrutuju u Afrinu i gradovima na severu Sirije pod kontrolom turske vojske i proturskih milicija, nakon što su okupljeni i obučeni u specijalnim logorima na turskoj teritoriji.

(Srbija danas)

KOMENTARI9 komentara

 1. persida says:

  Oj Putine, stari Kurdomane.

  • Duca says:

   Ti bi ko ona Beloruskinja koja dobi nobela za pljuvanje Putina, pa ne može dva puta, moraš da smisliš nešto novo! Možda bi "ubijte Putina" dobro prošlo u tim krugovima, razmisli?

  • Milan says:

   Dosta je tvog neukog lupetanja. Evo i Jermenska Akademija nauka traži ostavku Pašinjana. Zahtev obrazlažu da Pašinjan i njegova vlada nisu pokazali zainteresovanost za sveukupan razvoj nauke, pa tako ni na razvoj u vojnoj oblasti. Sadašnji poraz na Karabahu zasniva se na naučnoj i tehnološkoj zaostalosti vojske Jermenije i Karabaha u odnosu na vojsku Azerbejdžana. Pašinjan je kriv za to jer okretao je glavu od Rusije i udaljavao Jermeniju od Rusije, čak i od vojne saradnje, a u vremenu kad se brzo razvijao nov vid ratovanja uz pomoć dronova. Da je tešnje saradjivao sa Rusijom sad bi imali bolju odbranu od dronova na Karabahu, ali magarac Pašinjan se izgubio u zapadnoj magli, a sa njim i m*garica Persida. Dva P.

 2. Pendrek says:

  Znao sam, njima je cilj posle osvajanje Karabah da napadnu kasnije Jermeniju.

  • Slobodanka says:

   Cilj im je bio da najpre Jermenija objavi rat Azerbejdžanu zbog napadnutog Karabaha. Bar to se nije desilo. Zatim da Jermenija uvuče Rusiju i ODKB u ovaj sukob, to jest da rat proširi se sa teritorije Azerbejdžana na sve zemlje Južnog i Severnog Kavkaza. Severni Kakvkaz pripada Rusiji, a Južnom Kavkazu pripadaju ne samo Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan, nego i delovi Turske i Irana. To bi Rusija ušla i u sukob sa NATO-om ako bi se sukobila sa Turskom! Takva opšta ratna gužva promenila bi stanje u Siriji, na štetu Sirije i Rusije. Ne samo to. Da se sad ovde na južnoj granici Rusije više zagužvalo, šta bi preduzeli na zapadnoj granici ODKB/Rusije? Da li bi napali Belorusiju? Šta bi se dešavalo na Crnom moru u pogledu Krima? Da li bi Ukrajina ponovo napala Donbas? Ukrajina ni Donbas ne može da vrati pod svoju kontrolu, sem u slučaju da je Rusija veoma zauzeta na drugim frontovima. Igra je velika.

  • Slobodanka says:

   Iran je medju prvima shvatio šta se dešava, kakva je ovo geopolitička igra. Zapravo Azeri kao narod najbliži su Iranu, a ne Turskoj. Ali ako bi se sukob proširio, ako bi u njega bila uvučena Rusija, time gubi i Iran posebno na području Sirije bi se još više otežao položaj prisutnih iranskih vojnih snaga, a i dosad postignuti rezultati na oslobodjenju Sirije bili bi ugroženi. Iran je takodje saveznik Sirije, ne samo Rusija! Dakle i Iran bi izgubio, a ne samo Rusija. Cilj Turske je da Karabah bude mamac s kojim bi se zabavljala "naivna" Rusija, a zatim ako bi to uspelo da Turska krene da još više pokori sever Sirije, moguće i jugoistočni deo Sirije bogat naftom. Turska već duže vreme jurca za nalazištima nafte i gasa, a kojih nema na teritoriji Turske, a ima ih u Siriji, Iraku, Libiji, oko Kipra, pa i u "bratskom" Azerbejdžanu. ... Naprimer mogli su sad tokom ovog sukoba sa Karabaha da unište azerbejdžanska nalazišta i gasovode i naftovode? Zašto to nisu uradili? Zato što to bi najverovatnije obnavljala Turska, dakle ušla bi Turska u severni Kavkaz ne samo vojno nego i kao halavi kolonizator navodno "bratskog" Azerbejdžana.

 3. Rista says:

  Uskoro će Azerbejdžan da se pripoji Turskoj. Erdogan je stvarno uspešan. Svaka čast.

  • Slobodanka says:

   Igra ovim nije završena. Jermenija u sledećoj rundi može da vrati deo sad izgubljenog, ali pre toga mora da ojača svoje vojne sposobnosti za ratovanje naročito u pogledu odbrane od dronova, itd. Neki autori predvidjaju da do 2023 Jermenija i to zajedno sa Karabahom vratiće se u sastav savezne države Rusije, Belorusije, itd. U tom slučaju spajanje Azerbejdžana i Turske biće daleko manja opasnost za Jermene u celini, kako na Karabahu tako i u Jermeniji. Šta je prihvatljivo za Rusiju? To je glavno pitanje. Za Rusiju to bi bila bolja situacija od sadašnje, jer jasno im je da proždrljiva Turska se već odlučila i to ne samo za prodor na Južni Kavkaz (Azerbejdžan), nego u više pravaca pa gde uspe. Turska je čudovište sa više grabežljivih nogu. U koliko pravaca igra Turska? Nabrojaću ih 10: na Južni Kavkaz, na Severni Kavkaz (Rusija), zatim i ka drugim turkijskim narodima unutar Rusije, i van Rusije (Kazahstan, Turkmenistan), na Siriju, na Irak, na Kipar, na Libiju, na Grčku, na prostore jugoistočne Evrope (BIH i Srbija). Od tolikih igara Turska će negde da preigra. Sa Bajdenom ponovo će da nastupa stara globalistička moć Zapada. Sigurno će želeti da stvore Kurdsku državu, dakle ni Bajden neće biti prijatelj Turske. Neka se oni (zapad) muče i peku sa čudovištem po imenu Turska. Što bi Rusija naivno ušla u trinaesti po redu rusko-turski rat sa ko zna kakvim sve posledicama?

  • Slobodanka says:

   Zašto je sad Rusija bila suzdržana? Turska je vruć krompir. Glavna igra je kome taj vruć krompir uvaliti? Rusiji ili Zapadu? Zapadu bi itekako odgovaralo da Rusija bude žrtvovana, da krvolipta. Takvu varijantu imate i u Pajsijevom proročanstvu. On predvidja da će Rusija silno postradati jer najpre desiće se sukob Rusije i Turske, a zatim u njega će se umešati i Zapad sa svojim ciljevima da oslabi Rusiju, takodje i neposlušnu Tursku, i da zavlada Bliskim Istokom. Po tom proročanstvu, ruski gradovi će biti uništeni, pretvoreni u favele, Grci vide sebe kao buduće dobitnike, a preko mnogih ruskih leševa. A kao Rusi ne znaju o čemu prevrtljivi Grci vazda sanjaju, ne znaju za tu varijantu? Hajte, molim Vas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *