ОТKРИВЕН РАЗЛОГ АМЕРИЧKЕ KАТАСТРОФЕ У АВГАНИСТАНУ: Грешка коју праве годинама уназад поново је била кобна по њих

OTKRIVEN RAZLOG AMERIČKE KATASTROFE U AVGANISTANU: Greška koju prave godinama unazad ponovo je bila kobna po njih

18 avgusta 2021

Bivši šef izraelske obaveštajne službe Jakov Kedmi govorio je o razlogu neuspeha američkih napora da stvori avganistansku vojsku.Brzi uspeh militanata talibanske terorističke organizacije zabranjene u Ruskoj Federaciji može se objasniti tradicionalnom nesposobnošću vojnih instruktora iz Sjedinjenih Američkih Država da formiraju efikasne strane oružane snage.

Ovo mišljenje, izrazio je bivši šef izraelske specijalne službe Jakov Kedmi.

Ekspert je primetio da se za njega „pobedonosni marš talibana u Avganistanu“, koji se dogodio neposredno nakon povlačenja američkog oružanog kontingenta iz ove zemlje, čini “prirodnim rezultatom američkih aktivnosti” u ovoj državi.

Kedmi je neuspeh američkih napora u obučavanju avganistanske vojske objasnio tradicionalnom nesposobnošću Amerikanaca da obučavaju oružane snage drugih zemalja.

Stručnjak je primetio da je „slabost Vašingtona posebno uočljiva u poređenju sa rezultatima rada sovjetskih vojnih instruktora u Vijetnamu, Avganistanu i na Kubi“.

– U Iraku je postojala ozbiljna vojska, jer ju je obučavao SSSR. A onda su Amerikanci odlučili da pripreme iračku vojsku. I pobegli su otprilike na isti način na koji je sada avganistanska vojska. Nije važno koga predaju. Ono što naprave puste da propadne. Bilo je tako i u Vijetnamu – rezimirao je Kedmi objašnjavajući zašto je avganistanska vojska, pažljivo pripremljena od strane SAD nestala.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *