Откривен споменик Чуркину

Otkriven spomenik Čurkinu

21 februara 2019

Bronzana skulptura ruskog ambasadora u UN Vitalija Čurkina, koji je u Savetu bezbednosti UN stavio veto na britansku Rezoluciju o Srebrenici i time sprečio nepravedno žigosanje srpskog naroda kao genocidnog, svečano je otkrivena u Marinkinu, rodnom mestu „maestra diplomatije“.

Spomenik Vitaliju Čurkinu podignut je danas, na njegov rođendan, a osveštali su ga episkop aleksandrovski i jurijevopoljski Inokentije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.Podsetimo, Čurkin je iznenada preminuo u Njujorku 20. februara 2017. godine, dan uoči svog 65. rođendana.

Ambasador Srbije u Moskvi dr Slavenko Terzić, vojni ataše pukovnik Budimir Gajić i prvi savetnik ambasade Ivanka Stamenković položili su cveće na spomenik Čurkinu u ime prvog potpredsednika Vlade i šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, kao i ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Ambasador je istakao da je Čurkin bio ne samo brilijantan diplomata u duhu najboljih tradicija ruske diplomatske škole, nego i veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda.

„Mi danas otkrivamo spomenik Vitaliju Čurkinu, ali treba naglasiti da je on celokupnim svojim delom ostavio trajan spomenik u istoriji ruske diplomatije“, podvukao je Terzić.

Ambasador je takođe naglasio Čurkinovo angažovanje u regulisanju bosanske krize, insistiranje da se istraže svi incidenti i događaji, poput onog u Markalama i njegovo razumevanje interesa i težnje srpskog naroda.

„Srpski narod ne zaboravlja veto na britanski predlog Rezolucije o Srebrenici, čiji je cilj bio da se srpski narod još jednom pred svetskom javnošću predstavi kao genocidan. Upravo zbog toga u Istočnom Sarajevu stoji spomenik Čurkinu na kome piše: ’Hvala za rusko ne‘“, istakao je ambasador.

Terzić je takođe ukazao i na to da je Čurkin tokom rada u UN više puta upozoravao na kršenje nacionalnih i ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Direktor 4. Evropskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Bocan Harčenko podsetio je na mnoge godine zajedničke saradnje, naročito na pitanjima regulisanja jugoslovenske krize. Istakao je da je Čurkin bio sjajan diplomata, vrlo otvoren i energičan, ali i da je istovremeno umeo i da uspostavlja dobre odnose sa običnim svetom i novinarima.

Naglasio je njegov doprinos u jačanju srpsko-ruskih odnosa i naročito istakao zahvalnost Srbije i srpskog naroda u celini u negovanju uspomene na Vitalija Čurkina.

Otkrivanju spomenika, koji je rad srpskog vajara Dragana Radenovića, prisustvovala je i udovica Vitalija Čurkina — Irina sa sinom Maksimom.

Ideja da se Čurkinu podigne spomenik pojavila se prošle zime povodom Dana srpsko-ruskog bratstva koji se obeležava 15. januara, na dan kada je 1916. godine prvi srpski vojnik dotakao tlo Krfa, zahvaljujući depešama koje je ruski car Nikolaj Drugi Romanov poslao saveznicima, zahtevajući da se spase srpska vojska.

Ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovao je i autor Dragan Radenović, kao i rukovodioci Društva srpsko-ruskog bratstva Sanja i Dmitrij Panfilov iz Novog Sada i drugi.

Na kamenoj ploči ispod skulpture stoji natpis na ruskom jeziku: „Vodeći ruski diplomata Vitalij Ivanovič Čurkin — ’Ko će, ako ne mi‘.“

Dan uoči otkrivanja spomenika, na Diplomatskoj akademiji u Moskvi, odata je pošta diplomati, koji je više od deset godina bio stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama, gde je istrajno branio i interese Srbije i srpskog naroda.

Podsetimo, Srbija je Čurkinu posthumno dodelila i Orden srpske zastave prvog stepena, koji je predsednik Aleksandar Vučić uručio Čurkinovoj udovici Irini u decembru 2017. u ambasadi Srbije u Moskvi.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Slobodanka says:

    Vitalij Čurkin - lepo je setiti ga. Stvarno je imao stila, čak bio je i duhovit.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *