Откривен „суперантибиотик“, лечи и најотпорније бактерије

Откривен „суперантибиотик“, лечи и најотпорније бактерије

18 јуна 2017

Научници су открили нови антибиотик, који је веома ефикасан против бактерија отпорних на већ познате антимикробиалне агенсе.

Антибиотик је пронађен у узорку земљишта из Италије, тачније у једној бактерији која се налази у земљишту, а назван је „псеудоуридимицин“ или „ПУМ“, наводи АФП.

Антибиотик је успешно елиминисао широк спектар бактерија у лабораторијским тестовима и излечио је мишеве инфициране шарлахом.

Детаљи проналаска објављени су у четвртак у научном журналу у САД под именом „Сел“ (Целл – ћелија, прим. прев.).

„Псеудоуридимицин“ неутралише ензим под називом полимераза, који је неопходан за готово све функције сваког организма, а због свог механизма акције, нови антибиотик има 10 пута мању шансу да изазове имунитет на своје дејство него сви остали лекови на тржишту.

„ПУМ“ је успешно елиминисао више од 20 врста бактерија у експериментима и показао се посебно ефектан против стрептокока и стафилокока, чијих неколико врста је отпорно на доста антибиотика.

Клиничке пробе „ПУМ-а“ могле би да почну у наредне три године, док се антибиотик на тржишту очекује у наредних 10 година, саопштили су истраживачи на Ратгерс-Њу Брунсвик универзитету у Њу Џерзи и из италијанске биотехнолошке компаније „Најконс“.

Они наводе да је ово откриће показало да су бактерије пронађене у земљишту најбољи извор нових антибиотика.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u